Anasayfa / manşet / 2017 Yabancı Dil Öğrenmek için 8 İpucu

2017 Yabancı Dil Öğrenmek için 8 İpucu

2017’yi favori yılın yapmak için motivasyon arıyorsan doğru yerdesin! Yeni yıl için hedefin yeni dil öğrenmek olmalı. Neden mi? En basitinden süper güçlerin olacak: özgüven kazanacaksın, hafızan tavan yapacak, seyahat etmek gittikçe daha eğlenceli hale gelecek ve son olarak (ki bu en önemlisi), iş bulma ve daha fazla para kazanma imkanın olacak. Tam bir yeni yıl hedefi! Her şeyin yolunda gitmesi için, öğreneceğin dili seçtikten sonra işine yarayacak ipuçları ise burada.

GERÇEKÇİ OL

Keyfini kaçırmak istemem ama bir haftada ya da bir ayda İspanyolcada akıcı hale gelmen pek mümkün değil. Fakat bir haftada 100’e kadar saymayı öğrenebilir ya da 10 günde 10 düzensiz fiilin çekimlerini ezberleyebilirsin. Kendine ulaşılabilir hedefler koyarsan, çok daha başarılı olursun, böylece tüm dil öğrenme sürecin daha tatmin edici hale gelir. Dil hedeflerini küçük aşamalara bölmeyi dene. Bu hedefler anında günlük hayatının bir parçası haline gelecek ve birkaç hafta içinde, Çinceni otobüste giderken ya da spor yaparken düşünmeden geliştirmeye başlayacaksın.

NET OL

İngilizce öğrenmek istiyorum” demek harika bir başlangıç, fakat daha net bir hedef yaratmak çok daha etkili olacak. Mesela, yılsonuna geldiğinde bir Amerikan filmini altyazısız izlemeyi, sözlük kullanmadan bir kitabı okumayı ya da Londra’ya gidip gerçek bir İngiliz gibi fish and chips sipariş etmeyi kendine hedef olarak koyabilirsin. İyi (ve de yararlı) hedeflerin somut sonuçları olur. Yani, dil öğrenme planına uygun, net bir hedef koy ve bu planı küçük aşamalar halinde uygula.

YÖNTEMİNİ BELİRLE

Dil öğrenmenin bin bir türlü yöntemi var. Ses kayıtları, internet yayınları, telefon uygulamaları, yurt dışı gezileri, ikili öğrenme ve tabii ki online ve offline dersler… Kendin için en iyi yöntemi seçtiğinden emin ol. Yalnız öğrenmeyi sevmiyorsan, internet yayınları pek sana göre olmayabilir, örneğin. Bunun yerine birlikte çalışacağın bir arkadaş bul ya da bir sınıf ortamında ders al. En iyi yöntemi ya da yöntemler kombinasyonunu bulman biraz zaman alabilir tabii, ama bunu da öğrenme sürecinin bir parçası olarak gör. Emin ol hedefine ulaşmanda yöntem aramak da sana yardımcı olacak.

yabancı dil öğrenmek

ENGELLERE HAZIRLIKLI OL

Her şeyin inanılmaz sıkıcı olduğu günler hatta haftalar geçireceksin. İşte ya da okulda çok yoğun olduğun zamanlar olacak. Roma’ya gitmeyi ve Kolezyum’a hayran hayran bakarken dondurma yemeyi ne kadar çok istesen de İtalyanca gramerine ayıracak vaktin olmayacak. Bir iki hafta boyunca sıfatlar ya da zarfları kafaya takacak vaktin ya da enerjin yok mu? Hiç sorun değil. Aksilikler yüzünden cesaretini kaybetme ve sakın planından vazgeçme. Kendini toparla ve kaldığın yerden ilerlemeye devam et. Sonuçta Roma da bir günde inşa edilmedi!

SÜRECİNİ GÖZLEMLE

Testler çok eğlenceli değil evet, ama başarı sürecini takip etmen için çok önemli. Karma sınavları olan bir sürü telefon uygulaması ve ders var. Ayrıca süreç boyunca dil seviyeni ölçebileceğin ücretsiz online ingilizce testler de var. Eğer test edilmek istemiyorsan ama yine de altyazı olmadan film izleme konusunda da kararlıysan ne kadar yol kat ettiğini anlamak için çizgi filmleri ve daha kısa videoları dene (film fragmanları gibi mesela).

HEDEFLERİNİ HERKESE ANLAT

Eğer bir arkadaşınla beraber ya da bir sınıfta dil öğreniyorsan, zaten mahalle baskısıyla ödevlerini yaparsın. Ama yalnız öğrenmeyi tercih ettiysen, arkadaşlarına ailene hedeflerini anlat, internette bile bundan bahset. Gelişimini gözlemleyecekleri için kendini daha sorumlu hissedeceksin. Almanca kelime bilgin hakkındaki gelişmeleri düzenli bir şekilde paylaşma zorunluluğu motivasyonunu artıracak. Zaman zaman hepimizin böyle şeylere ihtiyacı olur.

KENDİNİ ŞIMART, EĞLENMEYE BAK

Hedeflerini küçük aşamalara ayırdığında, sonuç elde etmen ve başarını ölçmen çok daha kolay olacak. Her aşamayı tamamladığında, kendini şımart. Mesela bir kek (veya üç kek), ya da yaklaşan yurtdışı seyahatin için şık bir t-shirt al. Tabii bir sushi restoranına gidip orada öğrendiğin yepyeni Japonca kelimeleri kullanarak da sürecini kutlayabilirsin.

EN DİREKT (VE EN MANZARALI) YOLDAN YURTDIŞINA ÇIK

İlerleme kaydetmek ve yukarda bahsettiğimiz süper güçleri anında deneyimlemek istiyorsan, seçtiği dili yurtdışında dil öğrenmek yeni yıl için en iyi plan. Yeni kelimeler öğrenmek ve grameri çözmek, dünyayı gezip pasaportuna yeni pullar eklerken çok daha eğlenceli olacak. Taraflı konuşuyoruz evet ama şunu da kabul etmelisin: Yeni yıl hedefi dediğin böyle olur!

Kaynak : EF Uluslararası Dil Merkezleri

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.