Anasayfa / Motive Olmak / Bir de bunlar var! / Akıl defterimden notlar

Akıl defterimden notlar

Üniversite yıllarımdan beri düzenli olarak yaptığım gündelik entelektüel faaliyetlerimden biri, her gün aklımdan geçen düşünceleri not etmek. Adeta, kendime sekreterlik yapıyorum! Yıllar önce fark ettim ki, aklımdan her gün binlerce düşünce geçiyordu ve onların içinden en kaliteli olanları yakalamak için hiçbir şey yapmıyordum. Bir gün bu düşünceleri değerlendirmeye karar verdim. Beynimde akan düşünce ırmaklarının üzerine, akıl barajları kuracaktım. O tarihten sonra geçen yıllar içinde, düzenli olarak düşüncelerimi not aldım. Hobi olarak başlayan şey, kariyere ve yaşam biçimine dönüştü.

İsterdim ki, her insan bir yandan gündelik hayatını sürdürürken, bir yandan da gün içinde aklına gelen güzel fikir, cümle veya tespitleri not alsın.Kendi aklından geçen kaliteli fikirleri kaydetsin. Bu notlarını bir ömür boyu biriktirsin.

İnsanlar bu notları iki şekilde değerlendirebilir.

1. Yıllar sonra bu notları okuyarak, aklının gelişim evrelerini izleyebilir.
2. Bu “Akıl defteri”ni bir kitap gibi bastırıp, çocuklarına ve akrabalarına hediye edebilir. Baskı teknikleri o kadar gelişti ki, herhangi bir metni, bir kitap gibi, küçük bir bedel karşılığında, 10 adet bile bastırmak artık mümkün.

Bence herkes çocuğuna böyle bir “entelektüel miras” bırakmalı.

Burada önemli olan, o kişinin bir kitap yazmış olması değil, fikirlerini kitap gibi kalıcı hale getirmesi. Kişi 10 adet de bastırabilir, önemli olan baskı sayısı değil, içindeki düşüncelerin sayısı ve yaşanmışlığı.

Böyle bir çalışmanın kapağındaki üst başlık şöyle olmalı: “Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şeyler var!”

bu arada Twitter gibi web siteleri de bu amaç için kullanılabilir. Günlük faaliyetler sırasında akıldan geçen düşüncelerin kayda geçirilmesi, en iyilerinin seçilmesi ve bu fikirlerin derli toplu bir halde sergilenmesi kişisel tarih oluşturma ve kişisel aydınlanma için çok yararlı bir çalışmadır.

Unutmayın, kültür biriktirmek ve kaydetmek demektir.

Düşünce tarihi de bu düşünceyi doğrular. Dünyadan binlerde düşünen insan geçti ama biz bugün felsefeyi Antik Yunandan başlatıyoruz. O dönemde dünyanın başka yerinde, kimse düşünmüyor muydu? Elbette düşünüyorlardı ama sorun şu ki, sadece düşünüyorlardı!

Antik Yunan devletlerinde yaşayanlar, düşünmekle kalmıyor, düşündüklerini yazıyla kayda geçiriyor, düşünce biriktiriyor, böylece bir sonraki kuşağın üzerine basıp daha yükseğe ulaşabileceği zemini oluşturuyorlardı. Platonun yazıları, Aristo’nun düşünme zeminini oluşturuyordu. Aristo’nun yazıları ise bir sonraki kuşağın.

akıl defteri

Unutmayın, kültür biriktirmek ve kaydetmek demektir.

Günlük olarak aklınızdan geçenleri kaydetmekle insanlık tarihine katkıda bulunamasanız bile, aile tarihinize katkıda bulunabilirsiniz.

Şimdi sırada, aklımdan geçenlerden bir demet düşünce var. Konu serbest olsa da, her zamanki gibi başarı ana tema…

· Başarı toplama gibidir, insanı çoğaltır. Başarısızlık çıkarma gibidir, insanı eksiltir. Aşk çarpma gibidir, insanı şaşırtır! Peki ya ayrılık?

· Bazı insanlar hayatın içinden basıp geçer iz bırakır, bazı insanların içinden hayat yakıp geçer is bırakır.

· “Attan düşmeyi öğrenmedikçe, ata binmeyi öğrenmiş sayılmazsın” der bir İspanyol atasözü. Ayrılık aşka, kaybetmek kazanmaya dahil.

· En derin saygı duyduğum iki insan türü: Bir, görkemli bir şekilde kazanmasını bilenler. İki, asil bir şekilde kaybetmesini bilenler.

· Size hayat hakkında bir iyi bir de kötü haberim var. İyi haber: kötü olan her şeyin bir sonu var! Kötü haber: İyi olan her şeyin bir sonu var!

· Epiktetos demiş ki, “Felsefe öğreniminde ilerlemek istiyorsan, ruhu ilgilendirmeyen işlerde aptal görünmekten korkma!” Bir işte çok başarılı olmak, ironik bir şekilde başka birçok işte başarısız olmakla gelir!

· Hayatı düşünmeden yaşayanların, düştükten sonra kara kara düşünmek zorunda kalmaları ne trajikomiktir.

· Bugüne kadar okuduğum kitaplar içinde entelektüel kapasitemi en fazla zorlayanı, bugün okuduğum çamaşır makinası kullanma kılavuzu oldu!

· Başkalarının beğenisine dayalı başarılar önce özgürleştirip, sonra köleleştirir.

· Geniş kitleler tarafından çok beğenilen bir şey yapmak, nemfoman bir kadınla evlenmeye benzer, başlangıçta keyfiniz yerindedir ama bir süre sonra…

· Asimetrik psikolojik hakikatler: 1. büyük aşklar kavgayla başlar. 2. büyük kavgalar aşkla başlar.

· Asimetrik hayat hakikatleri: 1. Her kazandığında bir şeyler kaybedersin. 2. Her kaybettiğinde bir şeyler kazanırsın.

· Şehvetli yalanlar yalın doğrulardan daha çok ilgi görüyorsa, karakterli kalmak önemli biri olmaktan daha değerli hale gelmiş demektir.

· Ruhumda derin izler bırakan, aşka dair fikirlerden biri şöyle “sıradan insan kendine uygun birini bulmaya çalışır, büyük insan ise kendini!”

· Doğa yasası; “ Sadece kolay olanı yapmaya gönüllüyseniz, hayat gittikçe zorlaşır. Zorlu yolu seçerseniz, önce zorlaşıp, sonra kolaylaşır!”

· Büyük başarısızlıklar görüş bozukluğu, büyük başarılar ise gönül bozukluğu yapar insanda.

· İnsanları kader karşılaştırır, karakterleri yaklaştırır, kararları anlaştırır.

· Güzel bir özlü söz duymak, kafanızın içinde havai fişek patlamasına benzer, geçici bir aydınlanma yaşarsınız ama önünüzü görmeye yetmez!

Yazarı : Mümin Sekman

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.