Anasayfa / Motive Olmak / Bir de bunlar var! / Beden saati nedir? Niçin mutlaka kullanılmalı?

Beden saati nedir? Niçin mutlaka kullanılmalı?

Gece kuşu musunuz? Ansızın bir gece yarısı kalkıp, canlanan, kıpır kıpır koşturan bir tip misiniz? Yoksa “sabah insanı” mısınız? Enerjiniz öğleden sonra düşmeye mi başlar? Herkes birbirinden farklıdır. Başarıyı yakalamak, fark yaratmanın önemli yollarından biri de beden saatinizi bilmek, birbirinden farklı görevleri yaparken hangi saat aralıkları size uygun olduğunu tespit etmektir.

Yazının İçeriğinde Ne(ler) Var? göster

Beden saati

Bu terimin aslı ‘sirkadyen biyoritmi’dir (Circadian Latincede ’24 saat veya gün boyunca’ anlamına gelir). Sirkadyen biyoritminiz, beyninizdeki hipotalamusun çevresindeki 100,000 hücre tarafından yönetilir. Bu hücreler farklı etkilerde bulunan farklı kimyasalların salınmasını kontrol eder. Örneğin, sabah 7 sularında pek çok insanın serotonin seviyesi düşüktür, bu da insanların sabah huysuz olmasına sebep olur! Öğleden sonra 4 sularında adrenalin genelde en yüksek seviyeye ulaşır; bu saatlerde yapılan fiziksel aktiviteler veya iyi el-göz koordinasyonu gerektiren işler daha başarılı sonuç verir. Akşam 7 sularında uyku hazırlığı için melatonin salgılanmaya başlar, bu yüzden günün bu saatinde çoğumuz uykulu hissederiz.

Gece çalışmak

Beden saati gün ışığına ayarlıdır, bu yüzden nöbetleşe çalışan biriyseniz, karanlıkta uyumanızı garanti ederek beden saatinizi yeniden kurmalısınız. Bunu yapmazsanız pek çok güçlük yaşarsınız; mesela kanın en yavaş aktığı zaman gece 2 ile sabah 6 arasındaki saatlerdir; enerji seviyeniz ve tepki süreleri düşer.

beden saati

Tipik beden saatleri

Beden saatleri insanların yaşına göre farklılık gösterir. Yukarıda sözünü ettiğimiz saatler bebeklerin, çocukların ve yetişkinlerin çoğu için geçerlidir fakat çoğu ergenin beden saati diğer insanlardan iki üç saat daha ileridir.

Kendi beden saatinizi öğrenin

Bir günlük tutarak enerjinizin, motivasyonunuzun, beceriklilik ve başarınızın en yüksek seviyede olduğu zamanları not alın. Yavaş yavaş bir şablonun belirdiğini göreceksiniz. Bu şablonu kullanarak işlerinizi gün içinde en uygun biyoritmlerinizden faydalanabileceğiniz saatlere yerleştirebilirsiniz. Örneğin, ben, günün ilk saatlerinde evle ilgili işleri yaparken çok verimliyim; sabah ile öğle arasında araştırma ve yazıda iyiyim; öğleden sonraki ilk saatlerde daha fiziksel işlerde başarılıyım; ikindi saatlerinde ise tekrar araştırma ve yazma işlerime dönüyorum.

Not: Margaret Thatcher’ın (İngiltere başbakanı 1979-90) gece yarısından sonraki ilk birkaç saatte kafasının çok iyi çalıştığı herkesçe bilinirdi. Winston Churchill (Başbakan 1940-5, 1951-5) ise öğleden sonraları kestirir, akşamları banyo alırken çalışırdı.

Rus Slater, Business Secrets : Getting Things Done [İş Bitirici Olmanın Sırları] (Kitabın çevirisi NTV Yayınları’ndan çıkacaktır.)

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.