Anasayfa / Başarı Yazıları / CV’nizi parlatacak 10 sihirli dokunuş!

CV’nizi parlatacak 10 sihirli dokunuş!

İyi bir CV için!İK şirketi Quintcareers’ın yayınladığı “İyi bir CV için 10 altın” adlı makale, kullanılacak bilgisayar programlarından gramer kurallarına kadar adaylara önemli tüyolar veriyor.

Başarılı bir iş yaşamı için ilk adım sayılan CV’ler çalışanların yeteneklerini ve tecrübelerini sergilediği bir vitrin halini aldı. Hedeflenen şirkete kestirme yol niteliği taşıyan bu kariyer özetleri, doğru hazırlanması durumunda adayları yöneticilerin gözünde diğerlerinden daha cazip gösterecek güce sahip. Ancak adaylar iş mülakatlarına gidiş bileti sayılan bu tek sayfalık platformu akıllıca kullanmalı.
İnsan kaynakları şirketi Quintcareers’ın web sitesinde yayınladığı 10 öneri, iş arayışında şansınızı artıracak cinsten. Quintcareers’ın tavsiyeleri arasında CV’nizin farklı bilgisayar programlarında bozulmadan açılması için verilen tüyolardan tercih etmeniz gereken kelimelere kadar birçok öneri var.

Madde madde kariyer öyküsü
İşverenler gelen CV’lere göz atmak için ortalama 20 – 25 saniye zaman ayırır. Yöneticinin dikkatini ilk bakışta çekmek istiyorsanız maddelerle yazılmış CV’ler ideal.

Düzen şart!
Çalıştığınız işleri yazarken statünüze göre bir listeleme yaparsanız daha çok dikkat çekebilirsiniz. Seçeceğiniz düzeni belirlerken, pozisyonunuz, çalıştığınız bölümün adı, hangi şirkettin hangi şubesinde görev yaptığınızı ve kaç çalışanı olduğunu belirtmelisiniz. İşveren çalıştığınız şirkete, yaptığınız projelerden daha çok dikkat eder.

’Sorumluluk’u unutun
İşverenler sorumluluk deyince yapmakla yükümlü olduğunuz görevleri algılayabilir. Ancak siz yönetici adayınıza yapmakla yükümlü olduklarınızı değil kendinizin işe kattığı özel yeteneklerinizi anlatmalısınız.

İfadeleri seçerek kullanın
Özgeçmişinize katıldığınız aktiviteler ya da üyesi olduğunuz kulüpler gibi detayları yazarken gereksiz tarih vermemeye özen gösterin. Eğer illa tarih vermeniz gerekiyorsa mutlaka parantez içinde verin. Parantez içinde verilen tarihlerin algılanması daha kolay olur.

Bozuk gramer, en baştan eler
CV’nizi hazırlarken gramer kurallarına dikkat edin. Çünkü bozuk bir dille yazılmış özgeçmişler, iyi referanslara sahip olsa bile dikkate alınmıyor. Eğer yazdığınız CV’ye güvenmiyorsanız göndermeden önce mutlaka bu konuda uzman bir kişiye kontrol ettirin.

Kendinizi kanıtlayın
İşverene çalışmak istediğiniz pozisyona uygun olduğunuzu anlatmak için daha önceki deneyimlerinizi anlatmak şansınızı artırabilir.

Tüm kariyer tek sayfaya sığar mı?
Elbette tek sayfalık özgeçmiş kuralına uymak avantajlı. Ancak deneyimleriniz bir sayfaya sığmıyorsa üzülmeyin. Böyle bir durumda puntonuzu küçültecekseniz bile asla 11’in altında yazmayın. Bazı işverenlerin dikkatini çekmek için sayfayı çift sütun olarak da kullanabilirsiniz.

Amacı gözden kaçırmayın
CV’nizde vermek istediğiniz mesajı kısa ve öz biçimde verin. Talip olduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuzu net bir şekilde anlatın.

Deneyim dediğiniz tek cümlede anlatılmalı
Yalnızca önemli tecrübeleri referans olarak gösterin. Eğer mezuniyetinizin üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçtiyse eğitim hayatınız hakkında detaylı bilgi vermek sıkıcı bir ayrıntı olarak CV’nizde yer alacaktır.

Jargona dikkat!
CV’nizin diğer bilgisayarlarda da açılacağına emin olmak için kullandığınız programı dikkatli seçin.

Müge Yalçın / MY Executive Kurucu Başkanı : 

* CV’lerin uzun paragraflar yerine madde madde yazılması dikkat çeker. Çok uzun olmayan CV’lerde deneyimler daha çabuk algılanıyor.
* Özgeçmişlerin bir disiplin içinde olması çok önemli. Ancak CV hazırlamanın farklı tipleri var. Eğer kronolojik bir CV hazırlıyorsanız tecrübeler, zaman sırası izlemeli.
* Sorumluluk denildiğinde Türkiye’de daha çok iş tanımı anlaşılır. Bir CV’de iş tanımının ve katkıda bulunulan projelerin detaylandırılması gerektiğini düşünüyorum.
* CV kişiden önce şirkete giriyor. Yöneticiler o adayla tanışmadan önce özgeçmişiyle onu tartıyor. Dikkatli hazırlanmış bir CV artı puan toplar.
* Bozuk gramerle yazılmış bir CV ile karşılaşan işveren, genelde adayın dikkatsiz birisi olduğunu düşünür. Kötü kaleme alınmış bir özgeçmiş, önyargı yaratabilir. Grameri bozuk diye gelen bir başvuru bir kenara konmaz ama olumlu bir izlenim de bırakamaz.
* Özgeçmişte bahsi geçen tecrübeler, işveren tarafından dikkate alınan en önemli bilgilerdir.
* CV’nin bir ya da iki sayfa olması olumlu bir başlangıç. Ancak verilmesi gereken detaylar es geçilmemeli.
* Kişi kariyerini detaylandırırken başat olaylardan bahsetmeye özen göstermeli. Örneğin, aldığı eğitimleri anlatırken bir – iki günlük şirket eğitimlerini CV’ye eklemesinin yersiz olduğunu düşünüyorum.
 

Yazan : İpek Alpkökin
Kaynak : SABAH 

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.