Geçmiþten günümüze kulaktan kulaða aktarýlan birçok bilgi, çevrenin yönlendirmeleri veya günümüzün bilgi kirliliði, çocuk yetiþtirirken annelerin doðru bilgiye ulaþmalarýný kimi zaman engelleyebiliyor. Peki doðru bildiðimiz bu yanlýþlar hangileri? Anadolu Saðlýk Merkezi Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý ve Çocuk Nefrolojisi Uzmaný Doç. Dr. Neþe Karaaslan Býyýklý, çocuk saðlýðýyla ilgili annelerin en sýk karþýlaþtýklarý doðru bilinen yanlýþlarý anlatýyor:
1- BEBEK FAZLA KUCAÐA ALINMAZ, ALINIRSA KUCAÐA ALIÞIR!
Yenidoðan bebeðinizi emzirmek, altýný deðiþtirmek, sevmek, okþamak, konuþmak için kucaðýnýza almalýsýnýz. Anne ile Bebek arasýnda kurulacak sevgi ve güven baðý için bu çok önemlidir. Ýstekleri karþýlanan, sevgi ve güven hisseden bebeðinizi daha ileri dönemlerde uyku, beslenme gibi durumlar için belirli bir düzene alýþtýrmak daha kolay saðlanýr. Özellikle ilk üç ay bebeðinizi sýk sýk kucaðýnýza alýn.
2- ÞÝÞMAN ÇOCUK SAÐLIKLIDIR!
Þiþmanlýk saðlýk deðil, saðlýksýzlýk göstergesidir. Hem çocukluk çaðý hem de eriþkin dönem için hipertansiyon, damar sertliði, þeker hastalýðý, ortopedik bozukluklar, piþik, solunum yolu enfeksiyonlarý, psikolojik bozukluklar gibi birçok hastalýkla iliþkisi saptanmýþtýr. Dengeli beslenenen çocuk zayýf da olsa saðlýklýdýr.
3- DONDURMA HASTA EDER!
Dondurma gibi serinletici yiyecekler saðlýk kurallarýna uygun olarak hazýrlandýktan sonra, üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edilerek tüketilmelidir. Dondurma yemeklerden sonra verilmelidir. Böylece hem çocuðun iþtahýnýn kapanmasýna neden olmaz hem de boþ midede soðuk besinin yol açabileceði karýn aðrýlarý görülmez. Yavaþ yavaþ ve yalayarak yenilir ve beraberinde su içilir ise boðaz aðrýsý veya tahriþine yol açmaz.
4- ÇOCUÐU ÜÞÜTMEMEK ÝÇÝN KALIN GÝYDÝRMEK GEREKÝR!
Çocuklarý üþüteceði endiþesi ile kalýn giydirmek, sarýp sarmalamak terlemelerine ve hastalanmalarýna yol açar.
5- BANYO YAPARSA ÜÞÜTÜR!
Çocuklar banyo yapmaktan hasta olmaz. Hasta çocuk bile banyo yaptýðýnda týkalý burnu açýlýr; vücudundan ter ve toksinler atýlýr. Sadece hastalýk dönemlerinde uzun banyo yapýlmamalýdýr.
6- ÝÞTAH AÇICI ÞURUP ÝÞE YARAR!
Vitamin þuruplarýnýn iþtah açtýðý hazýrlayýcý firmalar tarafýndan sýklýkla vurgulanmaktadýr. Ýyi beslenmeme nedeniyle bazý çocuklarda yeterli büyüme saðlanamýyor ise, hekim önerisi ve kontrolü ile bazý vitamin ilaçlarýný kullanmak gerekebilir. Allerji ilaçlarý ve hormonlu ilaçlar yan etki olarak iþtah artýþý yaparlar. Bu nedenle çocuklarda uzun süreli bu ilaçlarý kullanýlmalarý önerilmemektedir.
7- SOÐUK ALGINLIÐI MI? ÜÞÜTME MÝ?
Soðuk algýnlýðý (Nezle) toplumda en sýk görülen üst solunum yolu enfeksiyonu hastalýðýdýr. Sýklýkla hava deðiþim dönemlerinde görülen bu hastalýða neden olan 100'den fazla virüs vardýr. Hasta kiþilerin hapþýrýp–öksürmesi ile havaya karýþan mikroplar, saðlam kiþilere burun, aðýz ve göz aracýlýðý ile bulaþýr. Yuva, kreþ, okul çocuklarýnda salya, sümük ile temas etmiþ eller, oyuncaklar, yüzeylere dokunma yolu ile de bulaþma olur. Açýk havada, rüzgarda kalýp üþütmek ile ilgisi yoktur.
8- MÝDESÝNÝ ÜÞÜTTÜ DÝYE KUSUYOR!
Mide ve barsak hastalýklarý virüs ya da bakterilerle oluþur. Soðukta kalma sonucu oluþmaz. Karýn aðrýsý, bulantý, kusma, ishal, gaz çýkarma gibi belirtilerle seyreder.