Cemal Süreya’nýn ilk aþkýdýr Seniha. Orta ikide sýnýfýn en güzel kýzý Seniha ya aþýk olur, derslerde onun kýzýl saçlarýndan gözlerini alamaz. Ve bir gün tahtaya Kýzýl Mýsralar diye bir þiir yazar Süreya: “Seni sevdiðim anda her þeyim kýzýl oldu, Masmavi defterime kýzýl satýrlar doldu…”
Bütün okul öðrenir Süreya’nýn aþkýný artýk. Yaþça büyük arkadaþlarýndan Abdullah Macit uyarýr hemen Süreya’yý : “Yahu ne yapýyorsun sana komünist derler!” Ve þiir þöyle deðiþir sonra:
“Seni sevdiðim anda her þeyim yeþil oldu, Masmavi defterime yeþil satýrlar doldu.”
Cemal Süreya bir röportajýnda da dediði gibi aþký “ayný masada mektuplaþmak” olarak tanýmlayacak kadar özdeþleþtirmiþti Seniha ile yýllarca süren mektuplaþmalarýný ve aþkýný.
Ve Seniha ile ilk evliliðini yapar Süreya, birlikte dostlarýna mektuplar yazarlarmýþ hemde nasýl biliyor musunuz, bir kelime Süreya yazar,bir kelime Seniha yazarmýþ farklý renkte kalemlerle.Düþünebiliyor musunuz güzelliklerini ve uyumlarýný. Zaten Süreya Seniha ya “gibisi olmayan yar” der, Seniha da ona “gibisi olmayan bir adam” yani yasaklarlar birbirlerine “gibi” sözcüðünü.
Burada hikayenin ilk kýsmý biter ve ikinci kýsmý baþlar: “Üvercinka”.
Cemal Süreya eþi Seniha hamile iken kendisine “Üvercinka” adýný taktýðý genç bir kýzla tanýþýr ve aralarýnda tutkulu bir aþk baþlar. Fakat Süreya’nýn 58 yýllýk hayatýnda bu genç kýzýn ne adýný bilen ne de yüzünü gören kimse olmayacaktýr. Süreya’nýn hayatýnda bir giz olarak kalan bu sýr, Türk Þiirinin en güzel ve gizemli þiirlerinden birini ortaya çýkaracak Süreya’ya da þöhreti getirecektir getirmesine de Süreya bir karar vermek durumundadýr. Çok sevdiði eþi Seniha o çok istedikleri çocuklarýný doðurmak üzeredir ve Süreya kararýný verir Üvercinka ile ayrýlýk kararý alýrken bir Aðustos günü þu satýrlar dökülür dizelere:
“acýlarýn adýný ,aðustos koymalýlar…”
Süreyya,soyadýndaki bir harfi de Üvercinka nýn anýsýna çýkarttýðý rivayet edilir.
Ve ardýndan Süreyya eþi Seniha’ya dönmüþtür.Geride bu aþkýn izleri olan dizeler kalmýþtýr.
ÜVERCÝNKA
Böylece bir kere daha boynunlayýz sayýlý yerlerinden
En uzun boynun bu senin dayanmaya ya da umudu
kesmemeye
Laleli’den dünyaya doðru giden bir tramvaydayýz
Birden nasýl oluyor sen yüreðimi elliyorsun
Ama nasýl oluyor sen yüreðimi eller ellemez
Seviþmek bir kere daha yürürlüðe giriyor
Bütün kara parçalarýnda
Afrika dahil
Aydýnca düþünmeyi iyi biliyorsun eksik olma
Yatakta yatmayý bildiðin kadar