Gönderen Konu: iTunes Yedeðinden Mesajlarý ve Arama Kayýtlarýný Bilgisayara Aktarma  (Okunma sayýsý 5732 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdýþý özgüя þαнιη

  • Site Sahibi
  • *
  • Ýleti: 3.857
  • Cinsiyet: Bay
    • KendiniGelistir.COM

sponsorlu reklamlar

Takipçilerimizden zaman zaman “iPhone’umdaki mesajlarý ve arama kayýtlarýný bilgisayara nasýl aktarabilirim? Bunun için bir uygulama var mý?” þeklinde sorular geliyor. Maalesef daha önce yayýnladýðýmýz “iPhone veya iPad’e Virüs Bulaþýr mý?” baþlýklý yazýmýzda detaylý açýkladýðýmýz gibi Apple, güvenlik nedeniyle App Store uygulamalarýnýn mesajlarýmýza ya da arama kayýtlarýmýza ulaþmasýna izin vermiyor.

Hal böyle olunca da kullanýcýlar için cihazlarýndaki mesajlarýna veya arama kayýtlarýna ulaþmak, rehberlerindeki kadar kolay olmuyor. Fakat iTunes ile bilgisayarýmýzda aldýðýmýz iPhone ve iPad yedekleri içerisinde mesajlarýmýz ve arama kayýtlarýmýz da bulunuyor.


Bilgisayarýmýza kurduðumuz iTunes ile iPhone’umuzu veya iPad’imize yedeklediðimizde, bir yedek dosyasý halinde cihazýmýzdaki çoðu bilgisayarýmýzýn hard diskine bir dosya olarak kaydediliyor. Fakat bu yedek dosyalarý bizim standart yöntemlerle rahatlýkla açýp okuyabileceðimiz bir formatta olmuyor. Yani bu yedek dosyasý içerisinden bir fotoðrafa veya daha önce attýðýmýz bir SMS’in içeriðine kolayca ulaþamýyoruz. Ancak iTunes ile bu yedeði cihazýmýza geri döndüðümüzde içindeki tüm bilgiler kolayca ulaþýlabilir oluyor.

Düzenle -> Tercihler -> Aygýtlar menüsünden iTunes ile en son alýnmýþ yedekler listesine ulaþabilirsiniz.


Fakat bilgisayarýmýzdaki bu yedek dosyalarýný açýp bize daha okunabilir veya görüntülenebilir yapan çeþitli programlar bulunuyor. Apple bu konuda herhangi bir çözüm sunmadýðý için mecburen bilgisayarýmýza üçüncü parti programlar indirip kurmamýz gerekiyor. Bu programlarýn da çoðu genelde ücretli oluyor.

Fakat çoðu iPhone kullanýcýsýnýn yakýndan tanýdýðý iTools ismindeki bir program, Windows kullanýcýlarý için bu konuda tamemen ücretsiz bir hizmet sunuyor.  (Yazýnýn sonunda Mac kullanýcýlarý için baþka bir program önerisinde bulundum.) iTools kýsaca, iTunes ile aldýðýmýz yedek dosyasýný açýp, içersindeki bilgi yumaðýný kategorilerine ayýrýp, bize içinden istediðimiz bilgiyi alabileceðimiz bir hale getiriyor. Aþaðýda da bunu adým adým nasýl yapabileceðimizi kýsaca açýklamaya çalýþtým.

Önce Hazýrlýk

iTools veya benzer iþi yapan programlarýn düzgünce çalýþabilmesi yani iþini yapabilmesi için bilgisayarýnýzda iTunes’un kurulu olmasý ve iTunes ile cihazýnýzýn yedeðinin alýnmýþ olmasý gerekiyor. Eðer yedek dosyasý yoksa iTools’un yapabileceði birþey bulunmuyor.

1) Bu yüzden eðer kurulu deðilse, herhangi bir bilgisayara veya kendi bilgisayarýnýza önce http://www.apple.com/tr/itunes/download/ adresinden indirip iTunes’u kurun. Elbette hazýrda kurulu bir iTunes varsa onu da kullanabilirsiniz.

2) Eðer daha önce yedek almadýysanýz aþaðýdaki ekran görüntüsünde olduðu gibi cihazýnýzý iTunes’la bir yedekleyin. Ýlk defa yedekleyecek olanlar da korkmasýn. Cihazýnýzý iTunes ile eþzamanlamadan da sadece yedekleyebilirsiniz. Yeter ki “eþ zamanlama yapayým mý?” diye sorarsa kabul etmeyin, sadece yedekleme yapýn.


Sol menüden cihazýnýzý seçip, sonra da sað klik yaparak Yedekleme seçeneðine ulaþabilirsiniz.
Not: Eðer bilgisayarýnýza iTunes’u ilk defa indirip kuruyorsanýz o zaman menülerin kulllanýmýnda bir miktar zorluk yaþayabilirsiniz. Eðer yedek alma seçeneðini bulamazsanýz önce iTunes 11 iPuçlarý baþlýklý yazýmýza bir gözatmanýzý öneririz.

iTools ile iTunes Yedeklerini Açma (Windows Kullanýcýlarý için)

iTools’un hem PC (Windows) hem de Mac versiyonu olmasýna raðmen iTunes yedek dosyalarýný açma özelliði sadece Windows’ta olduðu için aþaðýda anlattýklarýmýz sadece Windows kullanýcýlar için. Mac kullanýcýlarý için ise yazýnýn sonunda ayrýca bir program tavsiyesi bulunmaktadýr.

1) Eðer bilgisayarýmýzda iTools programý bulunmuyorsa, öncelikle http://itools.hk/multi_lang_pc_download.htm adresinden “DOWNLOAD” seçeneðine týklayarak en güncel iTools’u bilgisayarýmýza indiriyoruz.


Öncelikle en güncel iTools programýný indirin.

Zip uzantýlý iTools dosyasýný indirdikten sonra da içindeki iTools.exe isimli dosyayý herhangi bir klasöre çýkartýp üzerine çift týklýyoruz. (Yani çalýþtýrýyoruz) Program herhangi bir kurulum gerçekleþtirmediði için hemen çalýþýyor.

2) iTools’u çalýþtýrdýktan sonra karþýmýza aþaðýdaki gibi bir ana menü çýkýyor. Bu ekranda da önce sol üst köþedeki “Tools” seçeneðine, sonra da ekranýn ortasýnda çýkan “iTunes Backups” seçeneðine çift týklýyoruz.


3) Bir sonraki ekranda da aþaðýdaki ekran görüntüsünde olduðu gibi iTunes’la aldýðýmýz yedeklerin listesi çýkýyor. iTools programý, iTunes yedek dosyalarýnýn yerini bildiðinden otomatik olarak tüm yedek dosyalarýný karþýmýza getiriyor.
Ardýndan hangi cihazýmýza ait bilgilere ulaþmak istiyorsak o cihaza ait yedek dosyasýný listeden seçiyoruz, ardýndan da “Open” (Aç) seçeneðine týklýyoruz.


Eðer bilgisayarýmýzda iTunes kurulu deðilse veya iTunes ile alýnmýþ hiç bir yedek dosyasý yoksa yukarýdaki liste boþ gelecektir.

4) Yedek dosyasýný iTools ile açtýðýmýzda da karþýmýza aþaðýdaki örnek ekran görüntüsünde olduðu gibi, bizim için en önemli olan 4 yedek olan Fotoðraflar, Mesajlar (SMS), Rehber (Kiþiler) ve Arama Kayýtlarý ayrý ayrý gruplar halinde çýkýyor.


Örneðin Fotoðraflar klasöründeki resimlerimize çift týklayarak uygulama içersinden de bakabildiðimiz gibi, resimleri seçtikten sonra “Export” (Dýþarý Aktar) seçeneðine týklayarak bilgisayarýmýzdaki herhangi bir klasöre kaydedilmesini saðlayabiliyoruz.

5) Fakat yazýnýn asýl konusu Mesajlarý ve Arama Kayýtlarýný bilgisayarýmýza aktarmak. Çünkü cihazýmýzdaki fotoðraflarý ve rehberi farklý yöntemlerle de bilgisayarýmýza aktarmak mümkün.

Eðer SMS klasöründeki “sms.db” isimle dosyaya cihazýmýzla yaptýðýmýz tüm mesajlaþmayý görüntüleyebiliyoruz. Bu mesajlaþmayý bilgisayarýmýzdaki bir klasöre ayrýca bir metin dosyasý olarak kaydetmek istersek de “Export” seçeneðine týklýyoruz. Dýþarý CSV dosyasý olarak aktarma yapýldýðýndan bu dosyayý Microsoft Excel programý ile de rahatça açabiliyoruz. (Elbette herhangi bir metin editörü ile de açabilirsiniz.)


iTools ile Mesajlara gözatmak mümkün.

Benzer þekilde Arama Kayýtlarýmýzý da (Call History) program içerisinden aþaðýdaki ekran görüntüsünde olduðu gibi görüntüleyebiliyor ve yine “Export” seçeneði ile yedek dosyasý dýþýna aktararak bilgisayarýmýza kaydedebiliyoruz.


iTools ile iTunes yedek dosyalarýna nasýl gözatabileceðimizi ve bu yedek dosyalarýndan mesajlar ve arama kayýtlarý gibi önemli verilerimizi nasýl dýþarý aktarabileceðimizi kabaca anlatmaya çalýþtým. Umarým faydasý olur.

Önemli Not: iTunes ile yedekleme yaparken þifre koyan fakat sonra þifresini unutanlar için bu tip programlarýn da yapabileceði yok yedek dosyalarý þifrelendiði için. Bu tip bir durumda cihazýn sýfýrlanmasý ve yedekten dönülmeden yeni bir cihaz olarak baþlatýlmasý gerekiyor “iTunes ile iPhone ve iPad’i Yeni Olarak Ayarlama ve Kurma” baþlýklý yazýmýzda adým adým açýkladýðýmýz gibi. Tabi bu durumda cihazýmýzdaki tüm verileri kaybetmiþ oluyoruz.

Wondershare Data Recovery ile iTunes Yedeklerini Açma (Mac Kullanýcýlarý için)

Yukarýda bahsettiðimiz iTools’un, iTunes yedeklerini açma konusunda Mac desteði olmadýðý için Mac OS X kullanýcýlarýna önerebileceðim programlardan bir tanesi Wondershare Data Recovery for iTunes. Maalesef bu program ücretli, gerçi satýn almadan önce bilgisayarýnýza kurup nasýl çalýþtýðýný görebiliyorsunuz. Daha doðrusu ücretsiz olarak yedek dosyalarýnýzý açýp içindeki verileri görüntüleyebiliyorsunuz.


Fakat bu verileri bilgisayarýmýzda bir klasöre kaydetmek istediðimizde o zaman paralý versiyonu satýn almamýz gerekiyor. O zaman programdaki tüm limitler ortadan kalkýyor.

Elbette WonderShare’in arayüzü iTools’a göre çok daha güzel ve daha yetenekli. Ayrýca WonderShare’in Windows versiyonu da mevcut. iTools’u pek yetenekli bulmayan ve bu tip programlara çok ihtiyaç duyan Windows kullanýcýlarý da WonderShare’in ücretsiz sürümüne bir gözatmak isteyebilirler.


Wondershare Data Recovery for iTunes isimli program da http://www.wondershare.com/data-recovery-mac/itunes-data-recovery.html adresinden indirilebiliyor. Umarým bu program da Mac kullanýcýlarý için faydalý olur.

Yazýnýn baþýnda da belirttiðim gibi yukarýdakiler gibi baþka programlar da var piyasada. Takipçilerimizden bu tip programlarý denemiþ olanlar varsa, yazýya yorum girerek tecrübelerini paylaþabilirlerse çok seviniriz.

Alýntý
Kaynak : iPhoneturkey.biz



sponsorlu baglantilar
 

Related Topics

  Konu / Baþlatan Yanýt Son Ýleti
31 Yanýt
5869 Gösterim
Son Ýleti 23 Kasým 2008, 22:16:19 Paz
Gönderen: Korsan
9 Yanýt
3067 Gösterim
Son Ýleti 10 Mayýs 2008, 13:30:47 Cts
Gönderen: roze
8 Yanýt
2662 Gösterim
Son Ýleti 02 Aðustos 2009, 10:49:03 Paz
Gönderen: agokalper
9 Yanýt
3990 Gösterim
Son Ýleti 06 Þubat 2010, 00:51:10 Cts
Gönderen: ÞeHZaDe
0 Yanýt
4108 Gösterim
Son Ýleti 02 Haziran 2013, 12:04:23 Paz
Gönderen: özgüя þαнιη
0 Yanýt
2289 Gösterim
Son Ýleti 21 Mart 2014, 22:07:55 Cum
Gönderen: özgüя þαнιη
0 Yanýt
1754 Gösterim
Son Ýleti 05 Mayýs 2014, 23:11:26 Pzt
Gönderen: özgüя þαнιη

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31