Baþarýlý olmak isteyip de, henüz istediði baþarýya ulaþamayanlar iþte bu hikaye tam size göre; “Zamanýn içinde “
BAÞARISIZLIK” türküsüyle yürüyen adamýn , “
BAÞARI” için her yumrukta düþen boksörün, sanki hiç yumruk yememiþ gibi tekrar rakibinin karþýsýna çýkmasý gibi....
Hayatýn karþýsýna çýkmak....
Aileden ve doðuþtan getirdiklerimiz ve size sunulan yaþantýlar ve de kýyaslar ...... çevrenizdeki arkadaþlarýnýzýn imkanlarý ile...
Sarý beþ yüz lira ile ikinci günün ikinci teneffüssünde fruko gazoz ve simit için beklemek ikinci günün ikinci teneffüsünü .....
Akþamlarýn ayazýnda eve gitmek için çamur ve soðukla beraber yürümek ve inatla binmemek otobüse, dolmuþa..
Bir bisiklet için yýllarca beklemek, istemek Almancý dededen ama hiç kimseyi kýrmadan evet deyip yapmadýðý gibi sadece bir dahaki yýlda beklemek ümitle ve isterken bile yüzünden çýkan ateþleri hissetmekle beraber.
Ve isyan okula derslere, yumruðun gücünü hissetmek ve güçlü arkadaþlarla dolaþmak, aykýrý olmak, lacivert yerine yeþil kareli ceket giymek, kýsa saça inat, uzatmak saçlarý....
Okul diye Sarýgül ya da Baðdatlý’yý ocakçýyla beraber açmak darabalara yardým etmek, Retkit’e (tabela öyle idi) bilardoya gitmek..
Disiplin kurulu baþkanýnýn dersinde korkuyu yenip kopya çekmek ve her dersten çekmeyi alýþkanlýk haline getirip bir törenle hazýrlamak kopya kaðýtlarýný....Matematik yazýlýsýndan ilk beþ dakikada çýkmak beþ kiþi.
Rahibe koridorlarýnda elimize vurulan ve suratýmýza çakýlan tokadýn týnýsý ile dolaþmak okaliptüs aðaçlarýnýn altýnda, sanki sen yaptýrmýþsýn gibi okulu...
Ve 93 mayýsý ve bir kitapçýk, amaçsýz ruhumuza sunulan bir kitapçýk.
- Nedir bu?
- ÖSS kitapçýðý
- Sýnava gireceksiniz
- Ne çýkar bilmeden bu sýnavdan..
Bildiðimiz okulun odunluðunun yanýndaki sýnýfta, diðer arkadaþlar soðuktan titrerken bizim üþümediðimiz. Bi de odunluða “SÝBOBUN YERÝ” yazýp ;
- Öðrenci 500 lira
- Öðretmen beleþ yazmak
Zamaný geldi tercihler yaptýk, bilmeden girdik sýnava bilmeden kazandýk ÖSS ‘ yi ve ÖYS’ ye girmeye hak kazandýk girdik bilmeden ÖYS’ ye ve çýktýk.
Ve babam, çalýþkanlýðý ile dillere destan herkes tarafýndan bilinen tutumlu az paraya çok iþ yapan ve peþin paraya pazarlýk ustasý.
Bir gün dedi ki: “ bak evlat, ben çok zorluk çektim. Okutmadý deden beni. Ben senin okumaný istiyorum.”
Ýskenderun sokaklarýna çýktýðýmda tanýmadýðým genç yoktu o zamanlar, lise bitmiþ ve ben ÖYS’ den taban puan almýþtým.
94 yýlý baþarýnýn tarihi oldu benim için Baþak Dershanesinin en iyi sosyal sýnýfýnýn öðrencilerindendim T- 12.
Ders çalýþmaya, sanki hiçbir þey bilmiyormuþum gibi baþladým. Evet hiçbir þey bilmiyordum.
O zamanýn tüm bölümünde sokaktan aldým kendimi, televizyondan aldým, futboldan aldým.En sevdiðim oyun futboldan, elimin parçalanýrcasýna diktiðim kramponlardan ve uðruna haftanýn dört günü peþinden koþtuðum toptan ve okul diye gittiðim yan sahadan.
Bilinç sadece “KAZANMAK” diyordu ve yapmam gerekenler....
Evet iyi bir dershanenin iyi öðrencileri arasýndaydým. Hava erken yakaladý bizi. Mart – nisan aylarý geldiðinde ders anlatmaya baþladým diðer öðrencilere. O zaman etüt yok öðretmenlerden öðrencilere. Etüt iyi öðrencilerden diðer öðrencilere.
Ve hüsran. Karambol sekiz tercih ve iyi bir puanla açýkta kalýþ. Tüm bedenim sancýdý ve iki hafta tam iki hafta hiç çýkmadým evden dýþarý. Beynimde arý kovanýna üþüþen arýlar gibi düþünceler.
Ve annem, yüreði sevgi dolu tüm anneler gibi, tesellisi ve kokusu...” YENÝDEN DENE “ sesiyle irkildim. Evet yeniden denemek, yeniden deneyecektim.
Aðustos 1 de derslere baþladým. Ekim 1 de konularýn çoðu bitmiþti.
O kendini okulun sahibi sanan kiþi gitmiþ, yerine sadece gözlerinde ÖYS yanan kiþi gelmiþti.
Erhan kazanmýþtý . ODTÜ, PDR’ yi. Mektuplarda yazmýþtýk, Ankara’ da buluþacaktýk. Zonguldak ve Ýskenderun’ da evlerimize haftada bir uðrardý postacý. Kesin Ankara ‘da buluþacaktýk. Hani Kezo da oradaydý ya.
Ama Erhan gitti ben kaldým. Kayda beraber gittik. Ýçim burkuldu. Yalnýzlýða kaldým. Sokak lambasýnýn yalnýz ýslýðý gibi oldu nefes alýþ veriþlerim. Mektuplarda yoktu artýk.
Bayram tatillerinde “ANKARA’ dan HABERLER “ dinliyordum.Erhan’dan ve Kezo’dan..
Hýrs giderek daha da artýyor amaç;” KAZANMAKTAN BAÞKA ÇARE OLMUYORDU” benim için hem de Ankara.
Kitaplar, testler, önüme gelen denemeler çözüyordum. Diðerleri içeri de televizyon izlerken ben, coðrafya testi, iklim bilgisi çözüyordum. Orada öðrendim; ” odaklanarak okumayý, gürültüye raðmen anlamayý”
Sýcak odada televizyon izlemek ve günlük laflarla zaman geçirmenin özlemini orada tattým. Soðuk odanýn 4’lü sehpasýnýn 3.sünün emeði çok bende. Hazýrlýk bittiðinde çivi ile çakmak zorunda kaldým. Zor duruyordu ayakta çünkü.
Ali; teknik lise bilgisayar bölümü öðrencisi, Dörtyol da olmadýðý için o lise, bizde kalan ve okuyan matematik hocam. Takvim ve Posta gazeteleri, ilk çýktýðý zamanlar ve 25 lira. Ali Posta, ben Takvim her gün ayný yerden itina ile alýyoruz. Çünkü her gün deneme veriyorlar, çünkü ÖYS yaklaþýyor, tabi ki önce ÖSS..
Haziran, ÖSS ‘ den iyiye yakýn bir puan almýþ, ÖYS’ye gireceðim, Zaman geçmiyor ve ÖYS.
Heyecanlýyým, kalemlerim,silgim ve aday kartým, bir zamanlar kale olarak kullandýðým vitrinde.
Sýnav günü kimsesiz gidiyorum. Salona giriþ, sanki kutsal bir ayin. Adýmlar ve sessiz yürüyüþ.18 tercihi fullemiþ, abartmýþ 6 tane de iki yýllýk yazmýþým kesin gideceðim. Sýnav salonu 1. sýnýf ve en arka sýra. Sýra küçük, dizlerimin üzerine koyuyorum sýrayý ve baþlýyorum çözmeye .
O da ne? Burnum kanýyor. Elimi cebime atýyorum, annemin özenle ütüleyip koyduðu babamýn mendillerinden biri. Burnumu týkýyorum ve 15 dakika geçiyor, kan durmuyor. Ben “ dur be “ dedikçe. Mendilin her yeri kan ama ben soru çözmeye devam ediyorum. Bitiyor sorular, bitiyor sýnav, aday zarfýna tüm þýklarý yazýyorum. Dizlerim sýzlamýþ, yere basamýyorum, farkýna ayaða kalkýnca varýyorum. Ertesi gün ortalamanýn üstünde netler, kesin kazandým diyorum. Ankara hukuk, Hacettepe Psikolojik danýþmanlýk ya da Hacettepe Türk Dili Edebiyatý öðretmenliði en az.
Sýnav sonuç gazetesinin çýkacaðý gün uyuyamýyorum. Ve sabah ilk araba ile köyden iniyorum gazeteciye, gazete gelmemiþ, bekliyorum ,bekliyorum. Benim gibi herkes bekliyor. Ýlk sýra benim, benden sonra kuyruk oluyor arkamda heyecanlý bir bekleyiþ.
Gazete geliyor.ÖYSM numaram adým gibi aklýmda bakýyorum. ÖYS ‘ye hazýrlanan gedikli bir öðrenci olarak. Ýþte ÖYSM numaram ve karþýsýnda 11... kodlu yer tamam diyorum, kazandým . Ankara hukuk.
Dolaþýyorum, bir zamanlar sahip olduðum sokaklarda, göçmen kuþlar gibi. Arkadaþlar ve Ali.
Ali Boðaziçi Üniversitesi, Bilgisayar bölümünü kazanýyor. 2 yýllýk fakülteyi. Ben Ankara Hukuk.
Aileme haber vermiyorum, beklesinler beni diyorum. Eve geldiðimde karþýmdakilerin gözünde acaba sorularý ile yanan gözler ve sessiz bekleyiþ. Gazete artýk elimde erimek üzere.
Tekrar bakýyorum gazeteye hiç bakmamýþ gibi o da ne..
Ankara hukuk yerine, Ankara Psikolojik Danýþmanlýk ve Rehber Öðretmenliðini kazanmýþým. Ve sevinçle... hazýrlýklar baþlýyor.”
Herkesin baþarý öykülerinin yazýlmasý dileðiyle...Adil Maviþ