Gönderen Konu: [Haftanýn Yazýsý] Mazeretim var "ÖÐRENCÝYÝM!"  (Okunma sayýsý 5002 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdýþý özgüя þαнιη

• Site Sahibi
  • *
  • Ýleti: 3.857
    • KendiniGelistir.COM
[Haftanýn Yazýsý] Mazeretim var "ÖÐRENCÝYÝM!"
« : 21 Ekim 2008, 12:44:58 Sal »

sponsorlu reklamlar

Baþarýlý olmak isteyip de, henüz istediði baþarýya ulaþamayanlar iþte bu hikaye tam size göre;

“Zamanýn içinde “BAÞARISIZLIK” türküsüyle yürüyen adamýn , “BAÞARI” için her yumrukta düþen boksörün, sanki hiç yumruk yememiþ gibi tekrar rakibinin karþýsýna çýkmasý gibi....
         Hayatýn karþýsýna çýkmak....
       Aileden ve doðuþtan getirdiklerimiz ve size sunulan yaþantýlar ve de kýyaslar ...... çevrenizdeki arkadaþlarýnýzýn imkanlarý ile...
        Sarý beþ yüz lira ile ikinci günün ikinci teneffüssünde fruko gazoz ve simit için beklemek ikinci günün ikinci teneffüsünü .....
        Akþamlarýn ayazýnda eve gitmek için çamur ve soðukla beraber yürümek ve inatla binmemek otobüse, dolmuþa..
         Bir bisiklet için yýllarca beklemek, istemek Almancý dededen ama hiç kimseyi kýrmadan evet deyip yapmadýðý gibi sadece bir dahaki yýlda beklemek ümitle ve isterken bile yüzünden çýkan ateþleri hissetmekle beraber.
        Ve isyan okula derslere, yumruðun gücünü hissetmek ve güçlü arkadaþlarla dolaþmak, aykýrý olmak, lacivert yerine yeþil kareli ceket giymek, kýsa saça inat, uzatmak saçlarý....
        Okul diye Sarýgül ya da Baðdatlý’yý ocakçýyla beraber açmak darabalara yardým etmek, Retkit’e (tabela öyle idi) bilardoya gitmek..
        Disiplin kurulu baþkanýnýn dersinde korkuyu yenip kopya çekmek ve her dersten çekmeyi alýþkanlýk haline getirip bir törenle hazýrlamak kopya kaðýtlarýný....Matematik yazýlýsýndan ilk beþ dakikada çýkmak beþ kiþi.
        Rahibe koridorlarýnda elimize vurulan ve suratýmýza çakýlan tokadýn týnýsý ile dolaþmak okaliptüs aðaçlarýnýn altýnda, sanki sen yaptýrmýþsýn gibi okulu...
        Ve 93 mayýsý ve bir kitapçýk, amaçsýz ruhumuza sunulan bir kitapçýk.

- Nedir bu?
        - ÖSS kitapçýðý
        - Sýnava gireceksiniz
        - Ne çýkar bilmeden bu sýnavdan..

Bildiðimiz okulun odunluðunun yanýndaki sýnýfta, diðer arkadaþlar soðuktan titrerken bizim üþümediðimiz. Bi de odunluða “SÝBOBUN YERÝ” yazýp ;
        - Öðrenci 500 lira
        - Öðretmen beleþ yazmak

Zamaný geldi tercihler yaptýk, bilmeden girdik sýnava bilmeden kazandýk ÖSS ‘ yi ve ÖYS’ ye girmeye hak kazandýk girdik bilmeden ÖYS’ ye ve çýktýk.

Ve babam, çalýþkanlýðý ile dillere destan herkes tarafýndan bilinen tutumlu az paraya çok iþ yapan ve peþin paraya pazarlýk ustasý.
        Bir gün dedi ki: “ bak evlat, ben çok zorluk çektim. Okutmadý deden beni. Ben senin okumaný istiyorum.”
        Ýskenderun sokaklarýna çýktýðýmda tanýmadýðým genç yoktu o zamanlar, lise bitmiþ ve ben ÖYS’ den taban puan almýþtým.
        94 yýlý baþarýnýn tarihi oldu benim için Baþak Dershanesinin en iyi sosyal sýnýfýnýn öðrencilerindendim T- 12.
        Ders çalýþmaya, sanki hiçbir þey bilmiyormuþum gibi baþladým. Evet hiçbir þey bilmiyordum.
        O zamanýn tüm bölümünde sokaktan aldým kendimi, televizyondan aldým, futboldan aldým.En sevdiðim oyun futboldan, elimin parçalanýrcasýna diktiðim kramponlardan ve uðruna haftanýn dört günü peþinden koþtuðum toptan ve okul diye gittiðim yan sahadan.
         Bilinç sadece “KAZANMAK” diyordu ve yapmam gerekenler....
        Evet iyi bir dershanenin iyi öðrencileri arasýndaydým. Hava erken yakaladý bizi. Mart – nisan aylarý geldiðinde ders anlatmaya baþladým diðer öðrencilere. O zaman etüt yok öðretmenlerden öðrencilere. Etüt iyi öðrencilerden diðer öðrencilere.
        Ve hüsran. Karambol sekiz tercih ve iyi bir puanla açýkta kalýþ. Tüm bedenim sancýdý ve iki hafta tam iki hafta hiç çýkmadým evden dýþarý. Beynimde arý kovanýna üþüþen arýlar gibi düþünceler.
        Ve annem, yüreði sevgi dolu tüm anneler gibi, tesellisi ve kokusu...” YENÝDEN DENE “ sesiyle irkildim. Evet yeniden denemek, yeniden deneyecektim.
         Aðustos 1 de derslere baþladým. Ekim 1 de konularýn çoðu bitmiþti.
        O kendini okulun sahibi sanan kiþi gitmiþ, yerine sadece gözlerinde ÖYS yanan kiþi gelmiþti.
        Erhan kazanmýþtý . ODTÜ, PDR’ yi. Mektuplarda yazmýþtýk, Ankara’ da buluþacaktýk. Zonguldak ve Ýskenderun’ da evlerimize haftada bir uðrardý postacý. Kesin Ankara ‘da buluþacaktýk. Hani Kezo da oradaydý ya.
         Ama Erhan gitti ben kaldým. Kayda beraber gittik. Ýçim burkuldu. Yalnýzlýða kaldým. Sokak lambasýnýn yalnýz ýslýðý gibi oldu nefes alýþ veriþlerim. Mektuplarda yoktu artýk.
         Bayram tatillerinde “ANKARA’ dan HABERLER “ dinliyordum.Erhan’dan ve Kezo’dan..
Hýrs giderek daha da artýyor amaç;” KAZANMAKTAN BAÞKA ÇARE OLMUYORDU” benim için hem de Ankara.
        Kitaplar, testler, önüme gelen denemeler çözüyordum. Diðerleri içeri de televizyon izlerken ben, coðrafya testi, iklim bilgisi çözüyordum. Orada öðrendim; ” odaklanarak okumayý, gürültüye raðmen anlamayý”
        Sýcak odada televizyon izlemek ve günlük laflarla zaman geçirmenin özlemini orada tattým. Soðuk odanýn 4’lü sehpasýnýn 3.sünün emeði çok bende. Hazýrlýk bittiðinde çivi ile çakmak zorunda kaldým. Zor duruyordu ayakta çünkü.
         Ali; teknik lise bilgisayar bölümü öðrencisi, Dörtyol da olmadýðý için o lise, bizde kalan ve okuyan matematik hocam. Takvim ve Posta gazeteleri, ilk çýktýðý zamanlar ve 25 lira. Ali Posta, ben Takvim her gün ayný yerden itina ile alýyoruz. Çünkü her gün deneme veriyorlar, çünkü ÖYS yaklaþýyor, tabi ki önce ÖSS..
         Haziran, ÖSS ‘ den iyiye yakýn bir puan almýþ, ÖYS’ye gireceðim, Zaman geçmiyor ve ÖYS.
         Heyecanlýyým, kalemlerim,silgim ve aday kartým, bir zamanlar kale olarak kullandýðým vitrinde.
        Sýnav günü kimsesiz gidiyorum. Salona giriþ, sanki kutsal bir ayin. Adýmlar ve sessiz yürüyüþ.18 tercihi fullemiþ, abartmýþ 6 tane de iki yýllýk yazmýþým kesin gideceðim. Sýnav salonu 1. sýnýf ve en arka sýra. Sýra küçük, dizlerimin üzerine koyuyorum sýrayý ve baþlýyorum çözmeye .
        O da ne? Burnum kanýyor. Elimi cebime atýyorum, annemin özenle ütüleyip koyduðu babamýn mendillerinden biri. Burnumu týkýyorum ve 15 dakika geçiyor, kan durmuyor. Ben “ dur be “ dedikçe. Mendilin her yeri kan ama ben soru çözmeye devam ediyorum. Bitiyor sorular, bitiyor sýnav, aday zarfýna tüm þýklarý yazýyorum. Dizlerim sýzlamýþ, yere basamýyorum, farkýna ayaða kalkýnca varýyorum. Ertesi gün ortalamanýn üstünde netler, kesin kazandým diyorum. Ankara hukuk, Hacettepe Psikolojik danýþmanlýk ya da Hacettepe Türk Dili Edebiyatý öðretmenliði en az.
         Sýnav sonuç gazetesinin çýkacaðý gün uyuyamýyorum. Ve sabah ilk araba ile köyden iniyorum gazeteciye, gazete gelmemiþ, bekliyorum ,bekliyorum. Benim gibi herkes bekliyor. Ýlk sýra benim, benden sonra kuyruk oluyor arkamda heyecanlý bir bekleyiþ.
         Gazete geliyor.ÖYSM numaram adým gibi aklýmda bakýyorum. ÖYS ‘ye hazýrlanan gedikli bir öðrenci olarak. Ýþte ÖYSM numaram ve karþýsýnda 11... kodlu yer tamam diyorum, kazandým . Ankara hukuk.
         Dolaþýyorum, bir zamanlar sahip olduðum sokaklarda, göçmen kuþlar gibi. Arkadaþlar ve Ali.
         Ali Boðaziçi Üniversitesi, Bilgisayar bölümünü kazanýyor. 2 yýllýk fakülteyi. Ben Ankara Hukuk.
        Aileme haber vermiyorum, beklesinler beni diyorum. Eve geldiðimde karþýmdakilerin gözünde acaba sorularý ile yanan gözler ve sessiz bekleyiþ. Gazete artýk elimde erimek üzere.

Tekrar bakýyorum gazeteye hiç bakmamýþ gibi o da ne..
        Ankara hukuk yerine, Ankara Psikolojik Danýþmanlýk ve Rehber Öðretmenliðini kazanmýþým. Ve sevinçle... hazýrlýklar baþlýyor.”

Herkesin baþarý öykülerinin yazýlmasý dileðiyle...

Alýntý
Adil Maviþ

Çevrimdýþý Zynep

• Kendini Aþan Geliþimci
  • Ýleti: 6.919
« Yanýtla #1 : 21 Ekim 2008, 15:16:55 Sal »
Güzel bir öyküydü, teþekkürler.

Bir öykü de ben eklemek isterim altýna iznizle, son cümleye yanýt olarak;

"Ýlkokulda baþarýsýz bir öðrenciydim. Özellikle matematik derslerini hiç sevmiyor, arkadaþlarým derse odaklanýrken ben elimdeki kalemi saçlarýmýn arasýnda sýkkýn sýkkýn gezdiriyor, bir an evvel teneffüs zilinin çalmasýný bekliyordum.
O zamanlar matematik dersinin, yaþamýmýn her sýnavýnda, her döneminde karþýma çýkacak aþmam gereken bir ders olduðunu düþünemeyecek kadar küçüktüm.
Bazý arkadaþlarýmýn bu derse olan ilgisine ve hatta bazýlarýnýn hýrsla problemleri ilk çözen kiþi olarak; "Öðretmenim... öðretmenim!" çýðlýklarýna, parmaklarýný öðretmenin gözüne sokmalarýna varan komik görüntülerine þaþýrýyordum.
Zorlada olsa geçiyordum sene sonunda ama matematiðe olan ilgisizliðim öðretmenimin gözünden kaçmýyor ve anneme "özel ders" almam gerektiðini söyleyip duruyordu.
Ne sýkýcý!
Ben derslere dayanamýyordum, bir de özel ders mi alacaktým yani?
Anneme söz anlatmak ne mümkün?
Bana boyuna kendi matematik yeteneksizliðinden söz ediyor, üniversitede çok baþarýlý bir öðrenci olmasýna karþýn, bu dersten çektiði zorluklarý anlatýyor ve mutlaka bu dersi öðrenmem gerektiðini savunuyor ve bana özel öðretmen tutuyordu.
Özel öðretmenim sevimli bir adamdý.
Bana ilk sözü ise bundan sonra ki öðrencilik yaþamýma damgasýný vuracak söz oluyordu farkýnda olmadan;
"Bak kýzým, matematiði öðrenmek için ezberlemek yetersizdir, onu yenmek için keyifli bir oyun olarak düþünmelisin yalnýzca, ve rakibinden üstün olmak istemez misin? Özelliklede bu rakip senin yaþamýný kolaylaþtýracak bir rakip, onu yendiðin takdirde!"
Eðitim felsefesini sevdiðim için sanýrým, ve elbette her insanda olan "kazanma" arzusuyla baþlýyordum derslere.
Yýllarla birlikte, caným öðretmenimin, ki aslýnda çevrede vasat kabul edilen, ama en önemli özelliði matematik sevdirmek olan öðretmenimin bana bu sevgiyi aþýlamasýyla matematik en sevdiðim ders haline geliyordu.
Özellikle veli toplantýlarýndan, benim baþarýlý öðrenim durumumu duyarak eve dönen annemin þaþkýn gururu beni çok eðlendiriyordu.
Üniversiteye hazýrlanma döneminde, beni hiç bir özveriden kaçýnmayarak en iyi kursa yazdýrýyor, önemli miktar ödemelere imza atýyordu.
Oysa ben kararlýydým bu yüksek miktarlarý ödetmemeye.
Çalýþýyordum ve  özel öðretmenimi tanýdýðým günden bu yana "oyun" olarak kabul ettiðim matematik baþarýlarým sayesinde burs kazanýyor ve 2 yýllýk kursu burs alarak, hiç bir ödeme yapmadan bitiriyordum.
Sýnav günü...
Sorulara bakýyor ve bir çýrpýda hayalim olan "ÝTÜ Matematik Bölümü bekle beni, ben geliyorum!" diyordum!
Ve iþte ne oluyorsa o an oluyor, baþým dönüyor, gözlerim kararýyordu. 15 dakikalýk bir baygýnlýk ve kendime geldikten sonra kaybettiðim zamaný telafi etme telaþý...
O gün yaþamýmýn en karanlýk günüydü diyebilirim.
Hiç kimsenin tesellisini dinlemiyor, sadece "bu bir felaket" diye aðlýyordum!
Öyle ki, o gün hiç bakmadýðým sorularýn yanýtlarýný ertsi gün gazetede sýnavdaymýþçasýna eksiksiz çözüyor, bu beni daha da çok yaralýyordu.
Ve sýnav sonuçlarý...
Puaným ne yazýk istediðim okula girmeye yetmiyor, Ýstanbul Üniversite'lerinin gece bölümlerine girebiliyordum.
Ýstanbul'da okumalýydým.
Ailem beni Özel Üniversite'ye göndermek istiyordu.
Paralý okul...
Okulumu kendim seçmeliydim, ve aileme yük olmamalýydým.
Seçtiðim okul henüz yeni bir okuldu ve yeni olmasýnýn avantajý derslere kariyer olarak daha yüksek, baþka okullardan takviye olarak gelen Hoca'larýmýzdý. Ýþletme Bölümü öðrencisiydim artýk.
Çalýþmalýydým.
Ve ilk sene sonunda ilk bursumu kazanmýþtým.
Ýkinci, üçüncü yýlýmda verilen burslarla aileme yük olmamama neden olmuþtu.
Sadece ders çalýþmýyordum elbette, sosyal yaþamýmý asla ihamal etmiyordum.
"Ruhunuzu doyurmazsanýz baþarýlý olamazsýnýz!" der annem hep.
Bu sene, yani son sýnýfa baþlarken okulum bana %100 burs verdi.
Þimdi son sýnýf öðrencisiyim.
Ve þimdi idealim ÝTÜ master programý.
Baþaracaðýma inanýyorum..."

Bu satýrlarý ben yazdým, okuyanýnýz varsa.
Çünkü kýzým yazma konusunda benim kadar baþarýlý deðil... ;)

Çevrimdýþý harariye

• Yeni Geliþimci
  • Ýleti: 376
« Yanýtla #2 : 28 Ekim 2008, 19:43:47 Sal »
zeynep yukarýdakileri sen mi yazdýn ?
anlatýlanlar yabancý gelmedi..
teþekkürler :)

Çevrimdýþý Zynep

• Kendini Aþan Geliþimci
« Yanýtla #3 : 28 Ekim 2008, 19:45:36 Sal »
zeynep yukarýdakileri sen mi yazdýn ?
anlatýlanlar yabancý gelmedi..
teþekkürler :)

Evet ben yazdým.:)

Çevrimdýþý DonJuan

• Yeni Geliþimci
  • Ýleti: 200
« Yanýtla #4 : 03 Kasým 2008, 16:28:09 Pzt »
Zynep bence bu baþarmak deðil ama (:
Madem Ýtü Matematik istiyordun , Ýtü mat olmalýydý .

ne þanslýsýn ki ailenin durumu varmýþ .
çalýþmalýydýn , beklemeliydin , çalýþmalýydým .

sürçü lisan varsa affola .
ha demiyorum yaþadýðýn hayattan memnun deðilsin , ama bencesi öyle ...

Çevrimdýþý mavidünya

• Yeni Geliþimci
  • Ýleti: 218
« Yanýtla #5 : 03 Kasým 2008, 17:23:07 Pzt »
çok güzel bir hikayeydi paylaþým için teþekkürler. öys nin kalktýktan 2 sene sonra girdim ben sýnava. üst sýnýftaki arkadaþlarýn heyecanlarý hala gözümün önünde. gözlerim doldu biran tekrar teþekkürler.

Çevrimdýþý Zynep

• Kendini Aþan Geliþimci
« Yanýtla #6 : 03 Kasým 2008, 18:00:11 Pzt »

Öncelikle ben bir yanlýþý düzelteyim, sanýrým yazýlan sonuna kadar okunmuyor; yazdýðým benim deðil, kýzýmýn baþarý öyküsüdür.
Baþarý sözünde ise ýsrarlýyým, sizin dediðiniz gibi bir sene beklese hedefine ulaþabilirdi elbette, ya da aksi olabilirdi.
Ama kendisinin baþarýsý; Bursla okuyabilmeyi baþarmasý, ve hedefine master programý için ulaþmýþ durumda olmasýdýr.
Teþekkürler.

Çevrimdýþý yaratici_idea

• Etkin Geliþimci
  • Ýleti: 759
« Yanýtla #7 : 03 Kasým 2008, 21:48:13 Pzt »
Off ya artýk böyle bir mazeretim yok :(
Ama olsun istiyorum ben ya :'(

Çevrimdýþý DonJuan

• Yeni Geliþimci
  • Ýleti: 200
« Yanýtla #8 : 04 Kasým 2008, 00:24:05 Sal »

Öncelikle ben bir yanlýþý düzelteyim, sanýrým yazýlan sonuna kadar okunmuyor; yazdýðým benim deðil, kýzýmýn baþarý öyküsüdür.
Baþarý sözünde ise ýsrarlýyým, sizin dediðiniz gibi bir sene beklese hedefine ulaþabilirdi elbette, ya da aksi olabilirdi.
Ama kendisinin baþarýsý; Bursla okuyabilmeyi baþarmasý, ve hedefine master programý için ulaþmýþ durumda olmasýdýr.
Teþekkürler.

yok hepsini baþtan sona okudum ama bende sondaki iki cümlenin kompozisyonla ne ilgisi var diye kendi kendime sormaktan alamadým .
herneyse konu bu deðil .
baþarmak için kaybetmekte göz önüne alýnmalýdýr .

Çevrimdýþý jasmiin

• Giriþimci
  • **
  • Ýleti: 5
« Yanýtla #9 : 13 Kasým 2008, 13:47:39 Prþ »
iki hikayede süper
bende hayatýmýn dönüm noktasý olarak kabul edebileceðim bi baþarý arýyorum onun için çalýþýyorum. inþ bi gün istediðim baþarýya ulaþacam  buna inanýyorum

Çevrimdýþý derenorhan

• Giriþimci
  • **
  • Ýleti: 1
« Yanýtla #10 : 06 Aralýk 2008, 17:05:06 Cts »
çok güzemiþ

Çevrimdýþý fad_fw_

• Giriþimci
  • **
  • Ýleti: 13
« Yanýtla #11 : 20 Aralýk 2008, 23:00:43 Cts »
kaleminize saðlýk.......

Çevrimdýþý merve06

• Giriþimci
  • **
  • Ýleti: 9
« Yanýtla #12 : 26 Aralýk 2008, 23:50:11 Cum »
gerçektende baþaya ugruna biþeyleri feda ederek ulaþýyoruzz..güzel bi hikaye...tþk

Çevrimdýþý çocuk

• Yeni Geliþimci
  • Ýleti: 182
« Yanýtla #13 : 17 Ocak 2009, 11:35:13 Cts »
baþarý
aslýnda kiþiden kiþiye göre deðiþir örneðin derslerinde iyi olan bi öðrenci 4 ü baþarýsýzlýk olarak görür
biraz daha vasat bi öðrenci 4 ü baþarý olarak görür.

bn mesale orta okul da biraz vasat bi öðrenciydim...
lisede baþarýlý bi öðrenci oldum hem de belki de benden beklenmeyecek kadar...:) ve bunu da þuna baðlýyorum çünkü gerçekten baþarmayý istedim ve baþarmaya inandým....
inanmak gerçekten çok önemli "inanmak baþarýnýn yarýsýdýr" diye bi söz var ya gerçekten doðru bi söz...
tek mesele baþarmayý istemek....
ve tabi ki çalýþmak...

Çevrimdýþý arayýþ

• arayýþ''GüLüN KaLBi''
  • Yeni Geliþimci
  • Ýleti: 102
« Yanýtla #14 : 12 Mart 2009, 20:00:54 Prþ »
teþekkürler bizimle bu güzel baþarý hikayesini paylaþtýðýnýz için

sponsorlu baglantilar