ÖSS. Sihirli 3 harften oluþan bir kýsaltma. Öðrenci Seçme Sýnavý…Türkiye’deki öðrencilerin hayatýný þekillendiren en önemli sýnav. 180 dakika 180 soru. Ýstatistikler insanýn gözünü korkutan cinsten. Sýnava giren here 5 kiþiden 4ü kazanamýyor!!!
1. 5 milyona yakýn kiþinin girdiði ÖSS 2001’de Sayýsal alanda Türkiye 1748. si Eþiðýrlýkta Türkiye 1656. sý ve Sözel alanda Türkiye 1246. sý oldum. Bunu nasýl mý baþardým? Lütfen okumaya devam edin.
ÖSS’ye girecek adaylar için dershane seçimi çok önemli. Belki de en önemlisi.
Ben lise 3’te gideceðim dershaneyi lise 2 deyken seçtim. Bütün dershaneler öðrenciler lise 2 ‘de iken bir seviye tespit sýnavý yaparlar. Bu sýnavda baþarýlý olursanýz siz lise 3 te iken o dershaneye indirimli hatta bedava bile gidebilirsiniz.
Bu sýnavlara ben de girdim ama burada dikkat edilecek husus tek dershanenin sýnavýyla kalmamak. Mümkünse bütün dershanelerin sýnavlarýna girmek gerekir. Sorularýn kalitesi az çok dershanenin kalitesini de belli eder. Ben dershane seçimimde 4 öðeye dikkat ettim.
Bunlar• Öðretmen kadrosunun kalitesi
• Sene içinde yapacaðý deneme sýnavlarýnýn sayýsý
• Rehberlik servisinin kalitesi
• Daha önce o dershaneye giden abi ve ablalarýmýn görüþleri
Kaynak seçiminde öðrenciler sýkça çeliþkiye düþmektedir. Çokdeðiþik kaynaklar var piyasada. Benim tavsiyem tek bir yayýnýn kaynaklarýyla kalmamak. Çok kaynaktan beslenen bir dere ile tek kaynaðý olan bir derenin taþýdýðý su miktarýný düþünün lütfen.
Her yayýn grubunun farklý soru hazýrlama mantýðý vardýr. Hepsinin mantýðýný kavramak beyninizi deðiþik þekilde düþünmeye alýþtýracaktýr. Zamanla sorulara deðiþik açýlardan yaklaþmaya baþlayacaksýnýz ve bu da algýlama kapasitenizi arttýracak. Ýnanýn yararýný göreceksiniz.
Yukarýdaki derecelerin sahibi ben ne yaptým?
Lise 3 baþlamadan önce ben gideceðim dershaneyi seçerek,kaynaklarýmý temin ederek yavaþ yavaþ hazýrlýða baþlamýþtým. Aslýnda ortaokuldan beri bize ÖSS’ye hazýrlandýðýmýzý söylerlerdi ama biz o zamanlar “Leyla” olduðumuz için iþin bilincinde deðildik.
Aðustos 2001. Sýnavýn baþlamasýna 9-10 ay var. Abim her zaman bir iþe baþlamadan önce hedefimi belirlemem gerektiðini söylerdi. Ben de öyle yaptým. Önce hedefimi belirledim.
Bilgisayar Mühendisi olmak istiyordum. Okul olarak ODTÜ bana daha cazip geliyordu. Artýk bir hedefim vardý. ODTÜ BÝLGÝSAYAR MÜHENDÝSLÝÐÝ. Sýra hedefime ulaþmak için yapmam gerekenlerdeydi. ÖSS’ye girmeliydim ama bu ÖSS dedikleri þey neydi tam olarak bilmiyordum. O an yaptýðým ilk þey ÖSS’nin ne oldugunu iyice anlamaktý. Kaç soru soruluyor,ne zaman,sýnav kaç dakika,hangi dersten hangi konudan kaç soru geliyor;sýnavý etkileyen AOÖBP’ný ne,nasýl hesaplanýr,yüksek olmasý için ne yapýlmalý gibi sorularýn cevaplarýný netleþtirdim.
Okul baþlamadan önce okuduðum kitaplarýn bana çok yararý dokundu. Bu kitaplar :Kesintisiz Öðrenme,Baþarý Üniversitesi,Yol Aç.
Bunlarýn dýþýnda hangi derse nasýl çalýþmak gerektiðini ve test çözme tekniklerini anlatan kitaplar da okudum. Gerçi yukarýdaki kitaplarda da o konulara az çok deðinilmiþti.
Sezona baþlamadan önce bütün konularý ne zaman bitirebileceðimi hesapladým. 4. 5-5 ay gibi bir zaman alacaktý tüm konularý bitirmem. Geri kalan kýsmý da deneme ve test çözmeye ayýrýp eksiklerimi giderecektim.
Okul baþlamýþtý. Ýlk hafta herkes çýlgýnlar gibi test çözüyordu. En ufak boþluðu test çözerek deðerlendiriyordu herkes. 2. hafta herkesin hýzý bir anda kesiliverdi. Yavaþ yavaþ su koymaya baþlamýþtýk. Türk usulü anlayacaðýnýz.
Ders çalýþýrken konu eksiðimi kapatmaya ayrý bir özen gösteriyordum. Ýlk önce deðiþik kaynaklardan konu çalýþýrdým. Daha sonra çözümlü testleri önce kendim çözer,yapamadýklarým olursa çözümlere bakardým. Daha sonra cevaplý testlere geçerdim.
Elimdeki kaynaklarda o konuyla ilgili olan sorularý çözerdim. En son geçmiþ yýllarda o konudan gelen sorulara bakardým. Buradaki amacým ÖSS’de soru hazýrlayanlarýn o soruyu hazýrlarken öðrencinin hangi bilgiyi bilmesini istediðini saptamaktý. Ayný mantýk çerçevesinde hazýrlanmýþ birçok soru vardý ÖSS’de çýkmýþ. Bu da sorularý hazýrlayanlar deðiþse bile öðrenciden beklenenin ayný olduðu idi. Bu nokta gerçekten çok önemli bence.
Temel bilgilerde oluþacak eksiklikler ileride çok büyük sorunlara sebep olabilir. Bu yüzden konularla ilgili iþinize yarayacaðýna inandýðýnýz her þeyi bilmeye özen gösterin.
Zaman su gibi akýp geçiyor. Bir de bakmýþsýnýz sýnava bir hafta kalmýþ. Zamanýn nasýl geçtiðini anlamayacaðýnýz bir dönemdesiniz. O yüzden zamanýnýzý boþa harcamayýn. ÖSS’ye hazýrlanan öðrencileri kendine çeken en büyük tuzak televizyondur. Televizyona küsün 8 ay boyunca ya da çok az izlemeye özen gösterin.
Konu eksiðimi kapatmaya çalýþýrken bir yandan da okul dersleriyle uðraþýyordum. AOÖBP için yüksek ortalama þarttý ve lise 3 önemli bir yýldý bu ortalama için. Çoðu arkadaþým lise 3 ü pek sallamadýðý için düþük puanlar aldýlar AOÖBP’ndan. Benim lise 3 ortalamam 5. 00 dý.
Her hafta bir ÖSS denemesi çözüyordum. Son haftalar bu sayý 10a kadar çýkmýþtý. Bunun çok yararýný gördüm. Hem zamanlama konusunda bana yardýmcý oldu hem de sýnav heyecanýmý azaltmak hususunda.
Her sene benim bildiðim 5 tane Türkiye geneli ÖSS deneme sýnavý yapýlýr. Bunlarýn 2si Güven-der,2si Öz-de-bir biri de Tümay tarafýndan yapýlýr. (Öztaþ’ýn da yaptýðýný duydum ama ben onun sýnavlarýna girmedim)Bu Türkiye geneli ÖSS deneme sýnavlarý kendi durumunuzu deðerlendirmeniz açýsýndan çok önemli. O sýnavlara 100binin üstünde aday giriyor . O adaylar içindeki yeriniz sizin hedefinize göre geride olup olmadýðýnýzý belirtir. Benim bu 5 denemedeki yerim hedefimden geri olduðumu söylüyordu ve bu beni daha da hýrslandýrýyordu.
Ýyi Sayýsal öðrencilerinin sayýsal alanda çýkardýklarý net sayýsý birbirine yakýndýr. Sayýsal öðrencileri birbirlerine farký Sözel’den atarlar. Bunun tersi de doðrudur. O yüzden sözel derslere gereken önemi vermek gerekir. Ben dershanedeki sözel derslerden kaçmadým. çoðu öðrenci için sözel dersler geyik yapýlan,iþe yaramaz,girilse de girilmese de fark etmeyen derslerdir. Ama gerçekten çok önemlidir sözel dersler.
ÖSS’ye korkuyla giren çoðu arkadaþýmýn o sene sýnavý kazanamadýðýna þahit oldum. ÖSS’yi gözde büyütmemek bence çok önemli. ÖSS’nin önemini kavradýktan ve kendinize güvendikten sonra ÖSS’yi istediðiniz kadar küçültebilirsiniz gözünüzde. Sen sýnavdan korkacaðýna býrak sýnav senden korksun.
Her sene sýnavý TÜBÝTAK’ýn hazýrladýðý dedikodusu yayýlýr. Buna inanmayýn. Sýnavý TÜBÝTAK hazýrlarsa sorular zor olur gibi bir korkuya sakýn kapýlmayýn.
Masanýn karþýsýnda ya da kolayca görebileceðin bir yerde sana hedefini hatýrlatacak bir eþyan olsun. Benim bir posterim vardý. Üstünde ODTÜlü bir öðrenci “Gelecek Benim Ellerimde”diyordu. O poster beni hep gaza getirirdi.
Dershanelerin rehberlik servislerinden iyi yararlanýn. Sadece tercih dönemi deðil sene içinde de onlarla sýk sýk görüþün.
Yarýþ ortamý yaratýn demek istiyorum ama siz yaratmasanýz da çevrenizde böyle bir ortam yaratan birçok insan olacaktýr. Bu noktada en çok dikkat edeceðiniz husus yarýþ ortamýnýn sizi olumsuz yönde etkilemesine izin vermemek olmalý. Dershanede hocalarýnýz evde anne babanýz sýnýfta arkadaþlarýnýz eþiniz dostunuz herkes illaki sizi birileriyle kýyaslayacaktýr. Bu kýyaslanmayý kendi lehinize çevirmeye çalýþýn aksi takdirde yarýþanlar arasýnda yok olur gidersiniz.
Sizi bir baþkasýyla karþýlaþtýrdýklarýnda sakýn karþýnýzdakini gözünüzde büyütmeyin. Bizim okulun 2. sinin annesi ve benim annem ayný okuldaydý. Lafla dile getirilmese bile arada çocuklar konusunda bir rekabet vardý. Okul 2. si her dersten özel ders alýyordu. Babasý biyoloji öðretmeniydi.
Denemelerde 1 yanlýþ 2 yanlýþ falan býrakýrdý. Okuldan da en yüksek puaný alacak 2. öðrenci o olacaktý. Diðer taraftan ben ne okuldan onun kadar yüksek bir puan alabilecektim ne de çevremde beni onun kadar destekleyen kimseler vardý. Özel ders de almýyordum hani. Tek desteðim ailem ve kendime olan inancýmdý. Maça 1-0 yenik baþlýyordum anlayacaðýnýz. bütün bunlar beni hýrslandýrdý. Annemin yüzünde o mutlu ifadeyi görmeyi arzuluyordum hep. Ýnancýmý hiç yitirmedim ve sonunda istediðim olmuþtu. Okul 2. sini geçmiþtim. Herkes ondan Türkiye’de ilk 100e girecek diye bahsederken o ilk 2000’e bile girememiþti.
Sýnava hazýrlýk döneminde bazen can sýkýntýsý çok aþýrý düzeylere ulaþýr. Bu anlarda kendimi tamamen eðlenceye verirdim. Televizyon izler,sahilde dolaþýr,halý sahada maç yapar,sinemaya giderdim. Can sýkýntým geçince de eskisinden daha hýrslý þekilde derslerimin baþýna geçerdim.
Bazý arkadaþlarýmýn günde 500 soru,günde 750 soru hatta 1000 soru çözmeden yatmýyorum dediklerini duyuyordum. Sakýn böyle bir hal almayýn. Önemli olan kaç soru çözdüðünüz deðil olayýn mantýðýný anlayýp anlamadýðýnýzdýr. Bu tür þeyler söyleyen insanlardan da uzak durmanýzý tavsiye ederim.
Ýlk dönem bittiðinde sömestýr tatilinde kendime 3 günlük bir kafa tatili vermiþtim. Daha sonra yine baþladým ders çalýþmaya. yaptýðým planlara göre 1 ay sonra tüm konularý bitirmem gerekiyordu ve öyle de oldu. Son 3 ay ise sadece test ve deneme çözdüm. Günde 2 deneme çözdüðüm günler de oldu. Bu denemelerde yaptýðým yanlýþlar bana nerelerde eksik olduðumu gösterdi.
Son 1 ay geçmiþ dönemlerde çýkmýþ ÖSS sorularýný adeta hatmettim. Amacým sorularýn hazýrlanýþ mantýðýný birkez daha gözden geçirmekti.
Sýnava 3-4 gün kala ders çalýþmayý kestim ve sýnava tamamiyle konsantre olmaya baþladým. Sýnav günü tek düþündüðüm hedefime ulaþmaktý. iyi bir kahvaltý yaptým ve okula gittim. Gözetmenlerden birisi çok sakin görünüyordu ama sýnav esnasýnda pencerelerden birinin çarpmasýný önlemek için koþmasý beni çok heyecanlandýrmýþtý.
O anki heyecanla en kolay soruyu yanlýþ yaptým. Sýnavdan çýktýðýmda moralim çok bozuktu çünkü çok gergindim. Sanki hiçbirþey yapamamýþtým sýnavda ve kitapçýk türünü iþaretlemeyi unutmuþtum. Neyseki daha sonra sorularýn cevaplarýný görünce rahatladým.
Puanlar açýklandýðýnda çok sevinemedim. En kötü derecem Türkiye 1748. liðiydi ama bu puan beni hedefime ulaþtýrmýyordu. Kazandýðým okulu öðrenince iyice þok olmuþtum çünkü beklemiyordum. Tercihlerimi Bilgisayar Mühendisliði olarak yapmýþtým ama Marmara Üniversitesi’ni beklemiyordum. Neyse olan oldu.
Saðlýk olsun.
ÖZETLE:
• Ýyi bir dershane seç
• Çeþitli kaynaklardan beslen
• Yüksek bir hedef belirle
• Sýnavýn içeriðini öðren
• Neyi nasýl çalýþacaðýný öðren
• Konu eksiðini en kýsa zamanda kapat
• Her hafta en az bir deneme çöz
• Türkiye geneli sýnavlarý kaçýrma
• ÖSS’yi gözde çok büyütme
• Sayýsalcý ise sözel derslere gereken önemi ver
• Eðlenmeye vakit ayýr
• Geçmiþ yýllarýn ÖSS sorularýný defalarca çöz ve sorularý hazýrlayanlarýn hangi mantýkla soruya yaklaþtýklarýný anla
• Sýnavý TÜBÝTAK hazýrlayacak söylentisini kale alma
• Hedefini canlý tutacak,sana hedefini hatýrlatacak bir eþyaya sahip ol
• Dershanelerin rehberlik servisinden iyi yararlan
• Son birkaç gün ders çalýþma
• Baþkalarýyla karþýlaþtýrýlsa bile kendine olan güvenini ve inancýný yitirme
• TV den olabildiðince uzak dur
• Arkadaþ tekliflerinin hepsine evet deme
• Not ortalamasýný yüksek tut
• Bir yarýþ ortamý hazýrla
• Ne yapýyorsan kendin için yaptýðýný unutma
Saygýlarýmla
YAZAN : ÖNAL ÖREN
Marmara üniv. Bilgisayar müh.
1. sýnýf öðrencisi