15’inci yüzyýlda yaþamýþ, tarih ve politika biliminin kurucusu sayýlan Machievelli’den kariyer tavsiyesi alýr mýydýnýz?
Ýnsanlar içinde taþýr ama pek az dile getirir… Statü endiþesinden bahsediyoruz. Ýsviçreli yazar Alain de Botton’ýn toplum tarafýndan el üstünde tutulma arzusunun ve baþarýsýz olma korkusunun öyküsünü anlattýðý “Statü Endiþesi”nden… Kitabýna statü açlýðýnýn ölümcül olabileceðini söyleyerek baþlayan De Botton statü endiþesinin kökenlerini tarihsel olarak bir bir anlatýp, bir de çözüm önerileri sunuyor. Kitap okura statü endiþesinden arýnma fýrsatýný sunduðu gibi en azýndan bu endiþenin ortak olduðuna inandýrarak yürek hafifletiyor. Kitapta tarihten günümüze iþ yerinde nasýl ayakta kalýnabileceðine iliþkin tavsiyeler de yer alýyor…
De Botton kitabýn “Güven” adlý 5’inci bölümündeki “Ýþverene Güvenmek” baþlýklý kýsmýnda “Konumumuzun belirsizliði ve önceden kestirilemezliði bir iþverenin önceliklerine bel baðlamamýz gerektiði düþüncesiyle birlikte çok daha fazla endiþe uyandýrýr” diyor. Patron çalýþan iliþkisinin kökenlerini alýþýk olduðu üzere tarihsel olarak araþtýran yazar modern iþ yerinde nasýl ayakta kalýnabileceði konusunda en gözde tavsiyeleri 15’inci yüzyýlla 17’nci yüzyýl arasýnda Fransa ve Ýtalya’da yaþamýþ bir dizi soylu adamýn verdiðini söylüyor. De Botton’a göre o dönemin saraylarýnda tutunabilmenin yollarý üzerine yazýp çizen bu adamlarýn tavsiyeleri pekala modern toplumlarýn iþ yerleri için de geçerli. Emekli olduktan sonra düþüncelerini keskin aforizmalarla yüklü kinik eserlerde bir araya getiren bu adamlar eserlerinde çalýþanlarýn iþ yerlerinde daha baþarýlý olmak için ne gibi manevralarda bulunmalarý gerektiðini anlatýyorlar.
* ÝÞTE YÜZYILLAR ÖNCESÝNDEN KALMA O TAVSÝYELER ...Francesco GUICCIARDINI (1483-1540)Ünlü Ýtalyan tarihçi, diplomat ve devlet adamý… Çaðýnýn Ýtalyan tarihine iliþkin en önemli kaynak olan Storia d'Italia'nýn (Ýtalya Tarihi) yazarý.
Ýþ arkadaþlarýna karþý temkinli olmanýn gerekliliði üzerine:
“Ýnsanlar sahtedir, dönektir, türlü hilelerle ve tatlý dille bizi kandýrýr, sefil ederler; kendi çýkarlarýndan baþka bir þey düþünmez, baþkalarýnýn ne halde olduðuna dönüp bakmazlar. Onlara çok az inanýr ve pek az güvenirsek yanýlmamýþ oluruz.”
***
“Önemli iþlerde görevliyseniz eðer, baþarýsýzlýklarý daima gizlemeli, baþarýlarý abartmalýsýnýz. Bu size hilebazlýk olarak görünebilir; ancak talihiniz gerçeklere deðil, baþkalarýnýn sizin hakkýnýzdaki düþüncelerine baðlýdýr. Bu yüzden iþlerin yolunda gittiði izlemini uyandýrmakta fayda vardýr.”
***
“Ýnsanlarýn çoðu iyi ve bilge deðildir, bu yüzden nezaketten çok kabalýða deðer vermeliyiz.”
François de La ROCHEFOUCAULD (1613-1680)Ýnsan davranýþý ile ilgili görüþleri “Her þey kiþisel çýkar güdüsüne indirgenebilir” sözleriyle özetlenebilen ünlü Fransýz yazar.
“Düþmanýmýzýn gün gelip dostumuz, dostumuzun da gün gelip düþmanýmýz olabileceðini unutmaksýzýn yaþamalýyýz.”
Jean de La BRUYERE (1645-1696)Toplum hayatýný esaslý þekilde iþleyerek, hayatý ve insanlarýn karakterini tasvir etmesi ile tanýnan Fransýz yazarý ve ahlakçýsý.
“Dürüst bir insansýnýz, iþinizi etrafýnýzdaki insanlarý memnun etmek ya da etmemek üzere yapmýyorsunuz; efendinize ve görevinize sýký sýkýya baðlýsýnýz. Siz, bitmiþ bir adamsýzýnýz.”
Niccolò MACHIEVELLI (1469-1527) Tarih ve politika biliminin kurucusu sayýlan Floransalý düþünür, devlet adamý, askeri stratejist, þair, oyun yazarý.
Tehditkar olmanýn gerekliliði üzerine:
“Korkulmak, sevilmekten iyidir. Sevgiyi ayakta tutan þey, þükran hissidir. Ancak insanlar fazlasýyla bencil olduklarýndan, kendi iþlerine geldiði noktada bu þükran hissini bir kenara býrakýp çekip gidebilirler. Oysa korkuyu ayakta tutan, cezalandýrýlma olasýlýðýdýr ki bu olasýlýk her zaman daha etkilidir.”