Uzay atlayýþýyla tüm dünyanýn konuþtuðu Feliz, Kübra Par’a konuþtu…
Felix'in geçen yýl ekim ayýnda stratosfere çýkýp ses duvarýný aþan atlayýþýný hepimiz aðzýmýz açýk izledik. Kýskandýk, etkilendik... Fakat, Felix'in atlayýþýndan daha etkileyici olan, bu olayýn tam bir PR baþarýsý olmasýydý...
Stratos atlayýþýnýn ardýndan dünya çapýnda yakaladýðý þöhretin tadýný çýkaran Felix, o günden beri o etkinlik senin bu etkinlik benim dolaþýyor. Sürekli röportaj verip, ayný sorularý yanýtlýyor. Tanýþtýðý ünlülerin isimleri tek tek sayýp övünüyor.
Artýk yeni rekorlar peþinde de deðil. Moda dergilerinin kapaðýna nasýl poz vereceðiyle ilgileniyor...
Uluslararasý üne sahip isimlerle röportaj yapmanýn sinir bozucu taraflarý var. 15-20 dakikaya sýkýþtýrýlmýþ konuþma süresince karþýnýzdaki ünlüye hiperaktif çocuk muamelesi yapmanýz, organizatör'den “bitiriyoruz” uyarýsý gelmeden aðzýndan birkaç laf almanýz gerekiyor.
Felix'le tüm bu negatif duygular içinde buluþtum ve evvela "Bilimsel bir baþarý yakalamýþken þimdi popstar muamelesi görmekten sýkýlmýyor musun" diye sordum. Halinden hayli memnun, "Hayýr, hiç sýkýlmýyorum" dedi. Karþýnýzda dijital çaðýn yeni ünlüsü Felix Baumgartner !
Hep ayný sorularý cevaplamaktan býkmýþ olmalýsýn. Kliþe sorular sormamaya çalýþacaðým!
Ah evet, çok memnun olurum! (Gülüyor)
Þu an içinde bulunduðun durumdan baþlayalým. Stratosferden atlayarak dünya rekoru kýrdýn. Þimdiyse organizasyondan organizasyona koþup popstar muamelesi görüyorsun. Sýkýcý deðil mi?
Hayýr, hiç sýkýlmýyorum. O atlayýþtan beri sürekli yollardayým ve hoþ insanlarla tanýþýyorum. Tom Cruise, Salma Hayek, Jennifer Aniston, Jeff Bridges, James Cameron gibi bir çok ünlüyle tanýþtým. 2 yýl önce, ayak ilk ayak basan Neil Armstrong’la tanýþmýþtým, benim için çok önemliydi. Ne yazýk ki geçen yýl öldü.Bu insanlarla tanýþmýþ olmak baþardýðým þeyden daha önemli.
Þimdi röportaj vermek yerine dýþarý çýkýp Ýstanbul’un tadýný çýkarmayý yeðlemez miydin?
Röportaj larýn sýkýcý olduðunu söyleyemem ama elbette burada bir hafta geçirip bu güzel þehri keþfetmeyi isterdim. Ýstanbul çok þey vadediyor. Harika bir mimarisi, “cool” insanlarý ve güzel restoranlarý var. Dün akþam çok hoþ bir restoranda yemek yedim.
Türk yemeklerini nasýl buldun?
Sevdim, baharatlý ve çok lezzetli. Ayrýca saðlýklý da...
Ýstanbul'a ilk geliþin mi?
Hayýr, geçen yýl da gelmiþtim. Boðaziçi Köprüsü'nden atlama planým vardý ama çok rüzgârlý olduðu için vazgeçmek zorunda kaldým.
"BM BARIÞ ELÇÝSÝ OLACAÐIM'
Atlayýþtan sonra psikolojinde deðiþimler oldu mu? Rekorlar kýrmak mý yoksa artýk sýradan bir insan gibi yaþamak mý istiyorsun?
Rekorlar kýrmak gibi bir takýntým yok. Önemli olan hayatýn tadýný çýkarmak. Bir amaca sahip olmak. Ýlle de ses sýnýrýný aþmak gibi olaðanüstü bir hedefin olmasý gerekmiyor. Çocuklarýn varsa onlarý eðitirsin...
Artýk uzay atlayýþý yapmayacaðýný açýkladýn. Hayattaki yeni amacýn ne olacak?
Bir süre baþardýðým þeyle ilgili konuþmak ve tecrübelerimi insanlarla paylaþmak istiyorum. Birbirimizi dinleyerek çok þey öðrenebiliriz. Neil Armstrong'u ya da James Cameron'u dinliyoruz çünkü büyük iþler baþardýlar ve çok tecrübeliler.Fakat sözlerin tükeneceði bir gün gelecektir.
O gün geldiðinde ne yapacaksýn?
Gelecek için, cebimde ne olduðu önemli. Kaptan pilot lisansým var. Helikopter pilotluðu yapmayý düþünüyorum. Ayrýca Birleþmiþ Milletler'den elçilik teklifi aldým.
Teklifi kabul edecek misin?
Evet, çünkü genç kuþakla çalýþmak istiyorum. Çocuklarýn çoðu yolunu kaybetmiþ durumda, hayatta hiçbir amaçlarý yok. Dünya doðru yöne doðru geliþmiyor, geriye gidiyoruz. Yolsuzluklar, finansal krizler artýyor. Bunu deðiþtirmemiz gerek. Dünyayý dolaþýp çocuklara "Ben baþardýysam siz de baþarabilirsiniz" demek istiyorum. Ban-ki Moon ile uzun uzun konuþtuk ama biraz daha zamana ihtiyacým var.
Politikaya atýlma planýn var mý?
Hayýr, politikaya bulaþmak istemem!
Yükseklik ve baþarý takýntýnýn çocukluðunla ilgisi var mý?
Evet, olabilir. Benden bir yaþ büyük bir erkek kardeþim var. Çocuklukta ve gençlikte büyük rekabet içindeydik. Kendimi ispatlamak zorundaydým.
Bir keresinde erkek kardeþin paraþütünü erken açmýþ, yere çakýlmýþsýn.Kasten yapmýþ olabilir mi?
Bilmiyorum, olabilir ama bunun cevabýný vermek çok zor. Onun þimdi bambaþka bir dünyasý var. Þef oldu.
Ünlü bir þef mi?
Hayýr, o kadar baþarýlý deðil. (Gülüyor...)
'BÜYÜK POT KIRDIM'
Atlayýþýn yan etkileri oldu mu?
Renk duyumu kaybettim. O günden beri siyah-beyaz görüyorum.
Gerçekten mi?
Hayýr, þakaydý! (Gülüyor...) Ama bu þaka yüzünden bir keresinde çok utandým.
Ne oldu?
6 ay önce, Robbie Williams ile birlikte Graham Norton'ýn Londra'daki þovuna katýlmýþtým. Robbie Williams da ayný soruyu sordu ve renk duyumu kaybettiðimi söyledim. Programdan sonra menajeri geldi ve "Robbie'nin doðuþtan renk körü olduðunu, siyah-beyaz gördüðünü biliyor musun" dedi. Milyonda bir rastlanan bir vaka ama þaka yapmak için yanlýþ kiþiyi seçmiþim! Büyük pot kýrdým, çok utandým. Neyse ki sinirlenmedi... Bu arada benimle her gün onlarca kiþi fotoðraf çektirir ama Robbie Williams o fotoðrafý Facebook'a koymak için izin isteyen tek insandý. (Gülüyor...)
Yerçekimi (Gravity) filmini seyrettin mi?
Hayýr, henüz seyredemedim, güzel miydi?
Evet, seversin. "Her þey planlanmýþtý, ölüm tehlikesi yoktu" diyorsun ama yine de "ölmeden önce yapýlmasý gerekenler" listesi çýkarmýþ mýydýn?
Hayýr, hayatta kalabilmek için yapmam gerekenlere odaklanmak zorundaydým.
Yeme içme?
Listelenmiþti zaten. Neil Armstrong sürekli et ve yumurta yediðini söylemiþti.Ben de durmadan somon balýðý ve pirinç pilavý yedim.
'KIZ ARKADAÞIM BENÝ TERKETTÝ'
Tehlikeli bir iþ yapýyor olman sevgili bulmaný zorlaþtýrýyor mu?
Hayýr, ne iþ yaptýðýmý baþtan biliyorlar zaten!
Kýz arkadaþýn ne tepki veriyor tüm bu olup bitene?
Dayanamadý ve 2 ay önce beni terk etti!
Neden?
Çünkü iþlerim kontrolden çýktý. Sürekli seyahat ediyorum, hiç zamaným yok. Uçaklar ve oteller arasýnda yaþarken ona yeteri kadar zaman ayýramadým, saðlýklý bir iliþki yürütemedim.
"DÜNYA GERÝYE GÝDÝYOR"
Duyduðuma göre çok kötü dans ediyormuþsun! Beceremediðin baþka þeyler var mý?
(Gülüyor...) Sesim de kötüdür. Beceremediðim çok þey var.
Nede iyi olmayý isterdin?
Ýspanyolca öðrenmeyi isterdim. Üçüncü bir dil öðrenmenin zamaný geldi. Birkaç gün önce Barcelona'daydým. Ýspanyolca'yý ne kadar istediðimi bir kez daha anladým.
Senin için "Korkusuz Felix" diyorlar. Korktuðun basit þeyler var mý?
Trafikte kalmaktan ve aptal insanlardan korkarým.
Aptallardan neden korkuyorsun?
Dýþarýda onlardan çok var ve sayýlarý artýyor. Dünya geriye gidiyor. Her þey kýsýtlanýyor. Çok fazla kanun var. Sürekli baský altýna alýnýyoruz, özgür deðiliz.Sabahtan akþama kurallar kurallar kurallar... Buna bir son vermeliyiz.Çocuklarýmýzý akýllý yetiþtirmeliyiz ve onlara temel deðerleri öðretmeliyiz. Eðer zeki ve saygýlý biriyseniz ne yapmanýz gerektiðine kendiniz karar verebilirsiniz.Dünyanýn birçok yerinde, sizin için neyin daha iyi olduðunu yukarýdakiler söylüyor ve çoðu insan bunu kabulleniyor. Bu aptallýktýr.
Demokrasi yeterli deðil mi?
Bunun gerçek bir demokrasi olup olmadýðýný sorgulamak gerek. Ýsviçre'de gerçek anlamda demokrasi var. Oysa benim ülkem olan Avusturya'da politikacýlar demokrasi varmýþ gibi davranýyor ama insanlarýn ne istediðiyle ilgilenmiyorlar.
REKOR ADAM
Geçen perþembe Çýraðan Sarayý'nda düzenlenen Brand Week Ýstanbul için gelen Felix Baumgartner hakkýnda birkaç bilgi:
. 1969 Avusturya doðumlu. Ýlk atlayýþýný 16 yaþýnda gerçekleþtirdi.
. 1999'da Malezya'da Kuala Lumpur'daki Petronas Kuleleri'nden paraþütle atlayarak dünya rekoru kýrdý.
. 2003'te
. Manþ Denizi'ni özel bir karbon fiber kanatla hava dalýþý yaparak geçen ilk insan oldu.
. Rio de Janeiro'da Kurtarýcý Ýsa heykelinden atlayarak 39 metre ile dünyadaki en alçak atlayýþý gerçekleþtirdi.
. RedBull Stratos atlayýþýna 7 yýl hazýrlandý. Üst düzey önlemler sayesinde ölüm riski neredeyse hiç yoktu.
. 14 Ekim 2012'de 39 bin metreden dünyaya atlayýp en yüksekten ve en hýzlý serbest düþüþ rekorunu kýrdý. Ses duvarýný aþan ilk insan olarak tarihe geçti.
. Atlayýþtan önce hastalýk kapmamak için 2 hafta boyunca ayný restoranda somon ve pirinç yedi. Atlayýþta ses duvarýný aþtýðýný fark etmedi. Kýrdýðý rekorun ardýndan emekli olmaya karar verdi.
. Önümüzdeki 10 yýl boyunca bu rekorun kýrýlamayacaðýna inanýyor.
Yazar: Kübra Par