Bir insanýn azmettiði takdirde yapabileceði þeyler gerçekten hayret vericidir. Ýþte misaller:
* Dr. M. C. Modi, Hindistan'da geçirdiði 50 yýllýk bir süre zarfýnda, 46.120 köye gitmiþ, 12.118.630 hastaya bakmýþ ve 610.564 ameliyat yapmýþtýr. Bir keresinde, bir gün içinde tam 833 tane katarakt ameliyatý gerçekleþtirmiþtir.
* Georges Simenon, günde 80 sayfa yazardý. 500'den fazla eser verdi. Maigret adlý kitabýný 6 günde tamamladý.
* Isaac Asimov, Dewey Onluk sisteminin bütün kategorilerinde eser veren tek yazardýr. Yaklaþýk 500 kitabý vardýr. Ýlk 100 kitabýný 20, ikinci 100 kitabýný 9.5, üçüncü 100 kitabýný ise 6 yýlda yazdý. Her sabah 6:00'da kalkar, 7:30'da daktilosunun baþýna geçer ve gece 10:00'a kadar çalýþýrdý. Asimov, "Yazmak benim tek merakým. Konuþmak bile benim için bir inkýtadýr" derdi. Yýlda 10 kitap yazmak onun için bir standart haline gelmiþti. 1977 yýlýnda bir kalp krizi ve 1983'de üçlü bypass geçirmesine raðmen bu temposunu sürdürdü.
* Stever Snyder ve Teddy Roosevelt, günde ortalama 4 kitap okurlardý.
* James Crichton, 15 yaþýna gelinceye kadar 22 dil öðrenmiþti.
* Mezzofanti, 60 dili ve 72 diyalekti akýcý olarak konuþabiliyor ve 114 dilde tercüme yapabiliyordu.
* Sir John Bowring 200 dilde okuyabiliyor, 100 dýlde de konuþabiliyordu.
* Dr. Yoshiro Nakamats'ýn 2300 patenti vardý (Edison'ýn ise 1093). Ona göre dahilik; akýlda tutma, serbest çaðrýþým ve sentezden oluþurdu. Teori, ilham ve pazarlanabilirlik tekniklerini kullanýrdý. Önce statik, tabii bir odada kalýr sonra dinamik ve müzik dinlenilen bir odaya geçer, sonra da suya dalardý. Günde 5 saat uyurdu. Bunun bir saati, 30'ar dakikalýk iki özel istirahatten oluþurdu.
* Nisbi Mantýkta (fuzzy logic) fena olan araþtýrmacýlardan Bart Kosko, Güney California Üniversitesi'nde bir matematik doçenti, mühendis, siyah kuþak sahibi bir sporcu, oyun yazarý, romancý, senfoni ve sonat bestecisidir ve 33 yaþýndadýr. Öldüðümde Beni Uyandýr adlý bilim kurgu romaný, iki ahlaki düstur sunar: Çilesiz tefekkür olmaz; Rehavet öldürür. Verdiði derslerde, düþüncelerini o kadar hýzlý aktarýr ki öðrencileri onu dinlemeyi, itfaiye hortumundan su içmeye benzetirler. Konuþurken yaptýðý atýflar çok farklý sahalardadýr. Bir filmden hoþlandýðýnda 20 kere seyreder. Bir ayda piyano çalmasýný öðrenmiþ ve 14 yaþýnda ilk keman konçertosunu bestelemiþtir.
* Tesla, haylinde bir makine inþa eder, çalýþtýrýr ve birkaç gün sonra nasýl çalýþtýðýný, bir arýzanýn olup olmadýðýný kontrol ederdi.
* Peter G. W. Keen, Virgin Adalarý'nda yaþayan ve danýþmanlýk hizmetlerinden yýlda 1 milyon dolar kazanan bir araþtýrmacýdýr. Her ay, 400 dergiyi tarar.
* Apollo 11'in uçuþuyla sorumlu Kranz, göreve hazýrlýk yaptýðý aylarda, uçuþun herbir saniyesini bir orkestra þefi hassasiyetinde yönetmek için, yaklaþýk 9 cm kalýnlýkta bir defteri, özel notlarýyla doldurmuþtu. Operasyonla ilgili þunlarý söylemiþtir: "Her an deðiþen þartlarda, herkesin doðru þeyleri yaptýðýný kontrol etmek zorundasýnýz. Asla, delilleri karýþtýrmamalý, dikkatinizden birþey kaçmamalý ve anlayamadýðýnýz bir nokta kalmamalýdýr. Sorumlu sizsiniz. Her zamankinden daha soðukkanlý ve daha akýllý olmak zorundasýnýz. Herþeyi sayýlarla yaptým. Kontrol listelerine ait kontrol listeleri hazýrladým. Eðer ekibin hep önünde olmasaydým, iþimin hakkýný verdiðimi hissetmezdim. Her an kendimi teste tabi tutar, eðer þöyle bir durum ortaya çýkarsa ne yaparsýn derdim."