Daily Mail gazetesi beyni tüketen ve öldüren 11 gýda maddesini yayýnladý.Ýþlenmiþ proteinler
Proteinler kas yapýcýdýr. Et ise en yüksek kalitede ve en zengin protein kaynaðýdýr. Ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gýdalar gibi iþlenmiþ proteinlerden uzak durulmalýdýr.
Doðal proteinler sinir sistemini yapýlandýrýrken, iþlenmiþ proteinler tam tersini yapar. Yani sinir sistemini tahrip eder.
Trans yaðlar
Kesinlikle her türlü trans yaðdan uzak durulmalýdýr. Trans yaðlar bir çok ciddi soruna yol açar. Kalp sorunlarý, kolesterol ve obezite bunlarýn en çok bilinenidir. Az bilinen ise beyne de oldukça zarar verdiðidir.
Refleksleri öldürür, beyin iþlevinin kalitesini düþürür. Ayrýca felç riskini de maksimum düzeye çýkarýr. Alzheimer benzeri etkileri de uzun vadede ortaya çýkar.
Kýzarmýþ yiyecekler
Bütün iþlenmiþ yiyecekler kimyasallar, katký maddeleri, yapay tatlandýrýcýlar ve koruyucular içerir. Bunlar hem çocuklarda hem yetiþkinlerde ciddi beyin hasarlarýna yol açar.
Kýzarmýþ veya iþlenmiþ gýdalar beyin sinirlerini zedeler. Bazý yaðlar ise diðerlerine göre daha zararlýdýr. Doðadaki en toksik ve tehlikeli kýzartma yaðýnýn ise ayçiçek yaðý olduðu tespit edilmiþtir.
Fast Food
Yakýn zamanda Montreal Üniversitesi´nde yapýlan bir araþtýrma fast food ürünlerinin beynin kimyasýný deðiþtirdiðini ortaya koymuþtur. Bu da depresyon ve anksiyete sorunlarýna yol açmaktadýr.
Fast Food ürünlerinin içindeki katký maddelerinin öðrenme bozukluðu, motivasyon eksikliði ve hafýza zayýflýðýna da yol açtýðý kanýtlanmýþtýr.
Þeker ve þeker ürünleri
Uzun süreli þeker kullanýmý nörolojik problemlere sebep olur. Ayrýca hafýzayý da zayýflattýðý tespit edilmiþtir.Öðrenme kabiliyetini zaafiyete uðrattýðý da ifade edilmektedir. Bu sebeple þekerden uzak durmak gerekir.
Ýþlenmiþ veya önceden piþirilmiþ gýdalar
Týpký kýzarmýþ gýdalar gibi iþlenmiþ gýdalar da merkezi sinir sistemine zarar verir. Bu da dejeneratif beyin bozukluðuna yol açar. Ýleriki yaþlarda Alzheimer´a neden olur.
Alkol
Alkolün karaciðeri iflas ettirdiði bilinmektedir. Ancak az bilinen diðer etkisi de beyni bitirip tükettiðidir. Saðlýklý düþünme yeteneðini zayýflatýr, hafýzayý da tüketir.
Kýsa vadede alkol býrakýldýðý takdirde etkileri belli bir düzeyde onarýlabilmektedir. Ancak uzun süreli kullanýmlarda kalýcý hasarlara da yol açabilir.
Nikotin
Nikotinin zararlarý saymakla bitmez. Beyinle ilgili olanýna gelince... Vücudunuzun en önemli organý olan beyninize kan gitmesini engeller... Kan gitmezse oksijen de gitmez.. Bu da beyninizin yavaþ yavaþ ölmesine yol açar. Kýlcal damarlarý týkadýðý için nörotransmitterlerin üretilmesine engel olur ve iþlevini engeller... Bu da sinir sistemini tüketir.
Çok tuzlu gýdalar
Tuzun kalbe zarar verdiðini herkes bilir. Bilinmeyen þey ise tuzun içindeki yoðun sodyum beyne de zararlýdýr ve düþünme yeteneðini zayýflatýr. Zekayý da gerilettiði ispat edilmiþtir
Tahýllar
Tahýllarýn hepsi beyin fonksiyonlarýna zarar verir. Ancak bunun tek istisnasý yüzde 100 tam kepekli tahýllardýr. Yani tam tahýllar.
Eðer çok tahýl tüketirseniz bu hýzlý yaþlanmanýza da yol açacaktýr.
Yapay tatlandýrýcýlar
Ýnsanlar zayýflamak için þeker yerine yapay tatlandýrýcý kullanýrlar. Bunlarýn daha az kalori içerdiði doðru olsa da faydasýndan çok zararý vardýr. Uzun kullanýmlarda beyin hasarýna ve zihinsel bozukluklara yol açar.