Gönderen Konu: Probiyotikler  (Okunma sayısı 1356 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Derya

  • Moderatör
  • *
  • İleti: 594
  • Cinsiyet: Bayan
    • http://www.deryakaracan.com
Probiyotikler
« : 02 Nisan 2013, 14:30:40 Sal »

 
Probiyotikler, son yıllarda bebek mamaları, bazı gıdalar ve ilaçlarla sık sık karşımıza çıkan bir kavram. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımıyla probiyotikler, uygun miktarda alındığında sağlığa olumlu etki yapan mikroorganizmalardır. Yunanca kökenli olan probiyotik kelimesi, yaşam için anlamına gelmektedir. Bu kelime, 1960’lardan beri kullanılmaktaysa da, probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi gıdaların sağlık üzerindeki olumlu etkileri asırlardır bilinmektedir.
 
Probiyotikler sıklıkla bakteri ( örneğin lactobacillus, bifidobacterium …vb ), bazen de maya (örneğin saccharomyces ) grubundandır.
 Prebiyotikler ise, probiyotiklerin çoğalmasını, aktivitesini destekleyen sindirilemeyen kompleks karbonhidratlardır. Örneğin anne sütü zengin bir prebiyotik kaynağıdır. Tam tahıllar, baklagiller, meyveler de prebiyotik kaynağıdırlar. Probiyotik içeren gıdalar veya ilaçlar, prebiyotiklerle birlikte daha etkili olmaktadır.
 Her insanın vücudunda yaşamını onlarla birlikte, hatta onlar sayesinde sürdürdüğü normal flora bakterileri mevcuttur. Bu normal flora sayesinde;bağışıklık sistemimiz gelişir, besinlerin sindirim ve emilimi gerçekleşir ve patojen (hastalık yapıcı) mikroorganizmalardan korunuruz. Bazen; antibiyotikler, stres, kötü beslenme, bağışıklığı baskılayan durumlarda normal flora dengesi bozulur. Böyle durumlarda,  dengeyi yeniden kurabilmek için probiyotiklerden yararlanabiliriz.
 

Probiyotikler Nasıl Etki Ederler?
 
Asit üreterek bağırsak ph’sını düşürürler. Asit ortamda patojen mikroorganizmalar çoğalıp yerleşemez, böylece normal flora dengesi korunur. Ayrıca bağışıklık yanıtını da arttırırlar.
 
Bir Probiyotik Maddenin Etkili Olabilmesi İçin;
 Sindirim sistemini sindirilmeden geçebilmeli, bağırsakta kolonize olup çoğalabilmeli, güvenilir olmalı, patojen olmamalıdır.
 

Probiyotiklerin Kullanım Alanları Nelerdir?
 
Probiyotikler, özellikle sindirim sistemini ilgilendiren bazı hastalıkların tedavisinde veya önlenmesinde, vücudun normal dengesini desteklemek için kullanılmışlardır. Bazı endikasyonlarda, olumlu etkileri saptanmıştır. Örneğin;antibiyotik ishalini önlemede, turist ishalinde, çocuklarda viral ishallerde, özellikle rotavirüs ishallerinde etkili bulunmuşlardır. Yenidoğan bebeklerin kolik denilen gaz sancısında  probiyotik kullanımının, bebeğin ağlama süresini azalttığı saptanmıştır.
 Okul öncesi çağda bir grup çocukla yapılan çalışmada, probiyotik verilenlerde ateş, öksürük, burun akıntısı, antibiyotik kullanmada azalma saptanmıştır.
 Probiyotikler, günümüzde çocukluk çağının sık görülen allerjik, atopik hastalıklarında da denenmiştir. Allerjik hastalıkları olan çocukların barsak floralarında laktobasil, bifidobakterium gibi yararlı bakterilerin oranının normalden az olduğu saptanmış; bunun allerjik yapıda, bağışıklık yanıtının farklı olmasında etkili olduğu düşünülmüştür. Yapılan çalışmalarda, probiyotik alımının tedaviden çok allerjiden korunmada etkili olduğu görülmüştür.
 
Probiyotikleri Nasıl Alabiliriz?
 
Probiyotikleri, canlı maya içeren yoğurt, kefir gibi gıdalarla veya gıda takviyesi olarak tablet, damla gibi formlarda alabiliriz.
 
Probiyotik Kullanımı Güvenli Mi?
 
Probiyotiklerin ağızdan alımı güvenli kabul ediliyor. Kullanımla giderek azalan gaz, şişkinlik gibi yakınmalara yol açabiliyorlar.Canlı mikroorganizmalar olmalarına rağmen sistemik enfeksiyona yol açma olasılıklarının çok düşük ( 1/1000000 ‘dan az ) olduğu bildiriliyor. Ancak; genel durumu çok kötü, bağışıklık sistemi çökmüş hastalarda, akut pankreatitte kullanımları uygun bulunmuyor. Antibiyotik tedavisi sırasında kullanılırsa, antibiyotikle 2 saat arayla alınmaları gerekiyor.  Laktobasil grubunun laktoz ve süt hipersensitivitesinde, mayaların ise maya allerjisinde kullanılmaması gerekiyor.

kaynak: www.sagliklicocuk.com



sponsorlu baglantilar
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31