Gönderen Konu: Hiç kalp kýrdýnýz mý?  (Okunma sayýsý 4898 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdýþý prenses35

• Ýþi Kavrayan Geliþimci
  • Ýleti: 1.362
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« : 13 Kasým 2010, 12:34:10 Cts »

sponsorlu reklamlar

Hiç kalp kýrdýnýz mý veya kalbinizi kýran oldu mu?
Sanýyorum insan oðluna özgü duygular bunlar.
Zira baþka hiçbir canlý da böyle bir duygunun var olduðuna inanmýyorum.
Evinizde beslediðiniz bir köpeðe kýzarsýnýz,söylenirsiniz hatta yeri gelir bir tekme atarsýnýz, fakat yine de o size asla darýlmaz.Kýsa bir süre sonra sizi gördüðünde sevgiyle kuyruðunu sallar,sevgi dolu gözlerle bakar.
Biz insanlarda durum baþka.
Kalbimiz kýrýldýðýnda tüm herþeyi unutursunuz,o olay sanki dünyanýn en kötü olayýdýr.
Dünya baþýnýza yýkýlmýþtýr.O insaný bir daha affetmemeyi düþünürsünüz.Onunla olan tüm iyi anýlar birden bire silinmiþtir hafýzalardan.
Belki þok olmuþsunuzdur,böyle bir hareket beklememiþsinizdir ondan.Ama olan olmuþ,kýrýlan kýrýlmýþtýr.

Yýllar önce bir Malatya'da huzur evinde bir yaþlý ile sohbet ediyordum. Zaten oldum olasý yaþlý insanlarý severim.Anýlarý çok olur onlarýn.Þiire meraklý bir ihtiyardý, hemen ayak üstü dörtlükler uyduruveren bir ihtiyarcýk.Sohbet sýrasýnda derin bir iç çekerek;
"Kýrma dostun kalbini,
Onaracak ustasý yok.
Soldurma gönül çiçeðini,
Sulamaya ibrik yok."

böyle demiþti.Sevgiyle bakan,artýk iyice çukura kaçmýþ gözlerinde bir an parýldayan bir damla yaþ gördüm.Belki geçmiþte yapýlan bir yanlýþý anýmsamýþtý.Zaten yine onunla cezalar,kanunlar,hapishaneler üzerine yaptýðýmýz bir söyleþide;
Cezaevleri boþuna demiþti.En güçlü ceza evleri vicdanýmýzdýr.Vicdanýn rahat olmadýktan sonra suçun af edilmiþ,özgür kalmýþsýn ne çare?
"Vicdanýn olmadýktan sonra en berbat mapus damlarýnýn sana faydasý ne?" demiþti.
O günden sonra davranýþlarýma,sözlerime,sosyal iliþkilerime daha bir dikkat eder oldum.
Ýnsanlarý kýrmamayý,kýrýlsam da kýrmamayý ilke edinir oldum.
Bazen bilmeyerek de olsa birilerini kýrdýysam ve o kýrdýðým insan bunu bana hatýrlatýrsa ,o vicdan azabý bana zaten yeter.
O insaný tekrar kazanabilmek için þartlar ne kadar zor olsa da yine de denemeyi göze alýrým.
Ýhtiyarýn dediði gibi Onaracak ustasý yok olmasýna raðmen,usta titizliðinde olmasa da çýraklýk mertebesinde çaba gösteririm.
Günümüz insaný daha gerçekçi,sosyal iliþkiler hep karþýlýklý çýkarlar ile donanýmlý. Kalp kýrýlmýþ,kýrýlmamýþ,dostluklar bitmiþ,bitmemiþ önemi yok.Önemli olan o günü kâr ile kapatabilmek.Dostum bana küsmüþ,küserse küssün,onun bileceði bir iþ mantýðý hakim.
En güzeli geçmiþte kalan dostluk deðerlerine sahip çýkmak,bir birimize daha saygýlý,daha hoþgörülü yaklaþabilmek,hepsinden önemlisi kiþilere karþý içimizdeki o kahrolasý önyargýyý yok edebilmek.

Kalp kýran insanlarýn nasýl bir ruh yapýsýna sahip olduklarýný çok düþünmüþümdür.Galiba onlar hayatlarýnda kendilerine hiç deðer verilmemiþ,sevilmemiþ,öz güvenlerini kaybetmiþ zavallýlar.
karþýnýzdaki insanýn iyi niyetini aptallýk olarak görüyorsanýz inanýn siz aptalsýnýzdýr.
kalbinizi inciten insanlara karþý kýrýcý olmadan cevap verebilmek, çok saðlýklý bir ruh yapýsýnýn ve her yönüyle güçlü bir kiþiliðin ürünüdür.

(Alýntý)

Herþeye raðmen kalp kýrmayý ilke edinmiþ,ve bunu üstünlük sayanlarýda vicdanlarýyla baþbaþa býrakýp yollarýnýn açýk olmasýný dileyelim...

Çevrimdýþý crt

• Moderatör
  • *
  • Ýleti: 8.438
    • http://www.enpama.com/
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #1 : 13 Kasým 2010, 12:44:39 Cts »
Prenses:)
Dürüt olmak gerekirde eðer,aslýnda hepimizi itirafa zorlayan anlamlý bir konuydu..
 Gerçekleri  hernekadar kabul etme istemesekte..
Zaman zaman i(steyerek yada istemeyerek) kýrýcý olabiliyoruz..
Þu an beni (hemde isteyerek bilerek kýranlarý) düþünüyorumda onlar için sadece üzülüyorum ..!
  Þairin de söylediði gibi

Herkes kýrýlamaz ,
ipince bir dal olmak gerekir kýrýlmak için
ama dünya kütüklerin...

Çevrimdýþý prenses35

• Ýþi Kavrayan Geliþimci
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #2 : 13 Kasým 2010, 13:56:40 Cts »
Ben birisinin kalbini (bilmedende olsa) kýrsam bile bu aðrýyý ben yüreðimde hissederim..baþkasýnýn üzülmesi beni de üzer..
Fakat bazý kiþiler ne yaptýklarýný,neyi kýrdýklarýný,neyi kaybettiklerini anlayamýyorlar..
anlasalar da umursamýyorlar ya da öyle görünüyorlar ama biliyorlarki vicdanlarý onlarý rahat býrakmaz..

Þu an beni (hemde isteyerek bilerek kýranlarý) düþünüyorumda onlar için sadece üzülüyorum ..!
bende üzülüyorum..
umarým yapýlan hatalar geç olmadan farkýna varýlýr da kýrýlan kalpler onarýlabilinir...

Çevrimdýþý prenses35

• Ýþi Kavrayan Geliþimci
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #3 : 13 Kasým 2010, 14:06:45 Cts »
Kaybetmek kolay,kazanmak zordur.
bir düþünelim kimleri üzdük zamanýnda?
kimlerin gözyaþlarý bizim yüzümüzden aktý?
kimlerin kalbini kýrdýk diye piþmanýz ve bundan dolayý rahatsýzýz?

Kalbimize vurulan zinzirlerden kurtulup mutluluða ulaþma zamanýmýz gelmedi mi sizce?
Ruhumuzu hafifletmenin zamaný gelmedi mi?
öyleyse siz iyi yürekliler eðer bizi kýranlar varsa onlarý affedin ve unutun...
Bizim kalbini kýrdýklarýmýz varsa onlardan özür dileyelim,hatamýzýn farkýna vardýðýmýzý anlatalým ve af dileyelim..
inanin içinize büyük bir huzur dolduðunu hissedeceksiniz... :)

Çevrimdýþý Ebru

• Moderatör
  • *
  • Ýleti: 3.966
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #4 : 29 Kasým 2010, 12:56:24 Pzt »
Alýntý
Cezaevleri boþuna demiþti.En güçlü ceza evleri vicdanýmýzdýr.Vicdanýn rahat olmadýktan sonra suçun af edilmiþ,özgür kalmýþsýn ne çare?
"Vicdanýn olmadýktan sonra en berbat mapus damlarýnýn sana faydasý ne?" demiþti.

Bu cümleyi çok beðendim diyebilirim ::)

Çevrimdýþý prenses35

• Ýþi Kavrayan Geliþimci
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #5 : 29 Kasým 2010, 21:51:49 Pzt »
Alýntý

Bu cümleyi çok beðendim diyebilirim ::)
evet benimde en çok o bölüm hoþuma gitmiþti ve çok doðru...
Ýnsan vicdanýn sýzýsýndan kaçamaz...

Çevrimdýþý eniseoz

• Yeni Geliþimci
  • Ýleti: 297
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #6 : 30 Kasým 2010, 13:00:08 Sal »
“Bir bahçeye giremezsen,
Durup seyran eyleme.
Bir gönlü yapamazsan,
Yýkýp viran eyleme.”
Yunus Emre

Çevrimdýþý eniseoz

• Yeni Geliþimci
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #7 : 30 Kasým 2010, 13:00:46 Sal »
“Gönül Çalab’ýn tahtý,
Çalap gönüle baktý.
Ýki cihan bedbahtý,
Kim gönül yýkar ise.”
Yunus Emre

Çevrimdýþý eniseoz

• Yeni Geliþimci
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #8 : 30 Kasým 2010, 13:06:47 Sal »
Doðan CÜCELOÐLU’NUN, Eðitimindeki Katýlýmcýlarla bir konuþmasýndan
alýntýdýr.
“Doðan Cüceloðlu: Arkadaþlar, aranýzda ölümcül hastalýðý olan var mý?

Bir Katýlýmcý: Hocam Allah’a Þükür bildiðimiz kadarýyla yok.

Cüceloðlu: Ne güzel! Peki, bana, istisnasýz tüm insanlarýn, yani altý milyar insanýn da baþýna geleceði garanti bir þey söyler misiniz?

Cevap neredeyse otomatik olarak çýkar: “ÖLÜM.”

Cüceloðlu: Gerçekten de ölüm tüm insanlarýn baþýna geleceði kaçýnýlmaz olan tek þeydir. Doðum da tüm insanlarýn baþýna kesinlikle gelmiþtir ama bundan sonra baþa gelmesi kesin olan tek þey ölümdür. Baþka hiçbir þey insanlarýn tümünün baþýna gelmeyecektir. Peki, madem öleceðimiz garanti, bu benim ölümcül bir hastalýðým olduðunu göstermez mi?

Katýlýmcýlar : (Burada sessizce, baþlarýyla onaylamaya baþlarlar)

Cüceloðlu: Öleceðim belli ise, benim ölümcül bir hastalýðým olduðu da açýktýr... Peki, ne zaman öleceðimizi biliyor muyuz?

Katýlýmcýlar: Hayýr

Cüceloðlu: Bu saniye içinde olma olasýlýðý var mý?

Bir Katýlýmcý: Evet var.

Cüceloðlu: Ya Yarýn?

Bir Katýlýmcý: Evet.

Cüceloðlu: Ya 30 yýl sonra?

Bir Katýlýmcý: Olabilir.

Cüceloðlu: Peki bunlardan hangisinin sizin baþýnýza geleceðini biliyor
musunuz? Mesela bu akþam eve sað salim varacaðýnýzý nereden biliyorsunuz?

(Sýnýf sessizce dinlemeye devam eder. Çünkü genellikle yaþama böyle bakmamýþlardýr.)

Cüceloðlu: Peki bir de tersini düþünelim, bu akþam eve döndüðünüzde, bu sabah evden çýkarken sað salim býraktýklarýnýzý sað bulma garantiniz nedir? Var mýdýr böyle bir garanti?

Bir Katýlýmcý: Yoktur Hocam.

Cüceloðlu: Peki nereden biliyoruz az sonra telefonun çalmayacaðýný ve evdekilerden birinin az önce öldüðünün bize söylenmeyeceðini? (Katýlýmcýlar burada rahatsýz olmaya baþlarlar)
ve:

Bir Katýlýmcý: Hocam konuyu deðiþtirsek?

Cüceloðlu: Ama en yalýn ve açýk gerçek üzerine konuþuyoruz, biraz daha devam edelim bence. Peki, acaba bunu dün gece bilseydiniz, yani evde akþam birlikte olduðunuz kiþilerden birinin yarýn ölüm günü olduðunu bilseydiniz, o zamaný ayný dün gece olduðu biçimde mi
geçirirdiniz? Yoksa farklý þeyler mi yapardýnýz?

Bir Katýlýmcý: Kesinlikle çok farklý geçerdi Hocam.

Cüceloðlu: Þimdi sizden rica ediyorum, lütfen bir an arkanýza yaslanýn, gözlerinizi kapatýn ve bu sabah evden çýkarken evde býraktýklarýnýzdan birinin gerçekten öleceðini düþünün, dün akþamýnýzý nasýl geçirirdiniz? Ayný iletiþim mi olurdu? Onunla ayný konularý mý konuþurdunuz? Ayný konular, tartýþma ya da gerginlik yaratýr mýydý? Yoksa önemsiz hale mi gelirdi? Bu sabah evden çýkarken, bu son görüþünüzde ona ne derdiniz? Onun boynuna
sarýlmakta tereddüt eder miydiniz? Çok sýký sarýlmaya mý, aynaya mý vakit ayýrýrdýnýz? Ona, yüreðinizin derininden gelen bir ’Seni gerçekten çok seviyorum’ demeye ne gerek var diye düþünür müydünüz? Onun ölecek olmasý sizin ona duyduðunuz sevgiyi yoðunlaþtýrmaz mýydý? (Burada bazý katýlýmcýlar aðlýyordur. Belli ki dün akþam yaptýklarýndan bir kýsmýnýn ne kadar anlamsýz olduðunu þimdi fark etmiþlerdir)

Cüceloðlu: Þimdi gözlerinizi açabilirsiniz, acaba kaç tartýþmamýzý bu kadar gereksiz biçimlerde yapýyoruz, kaçý gerçekten yaþamda karþýmýzdakinin varlýðýndan daha önemli, hangilerinde ’Þimdi kalbini kýrdým, ama zaman içinde ben ondan özür dilemesini bilirim’ diye kendi kabuðumuza çekilip tartýþmalarý donduruyoruz. Yarattýðýmýz kýrgýnlýklarý tamir etme olanaðýmýz gerçekten var mý? Buna zamanýmýz gerçekten kaldý mý?”

Çevrimdýþý prenses35

• Ýþi Kavrayan Geliþimci
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #9 : 30 Kasým 2010, 18:51:49 Sal »
eniseoz paylaþýmlarýn çok güzel,teþekkür ederim..özellikle Doðan Cüceloðlunun yazýsý gerçekten çok etkiler beni ve üzerinde düþünmemiz gereken þeyleri,topraða gömdüklerimizi su üzüne çýkarmanýn,af dilemenin,kýrdýklarýmýzý onarmanýn zamanýnýn geldiðini düþünürüm.Ertelemek hiç iyi deðil çünkü ne zaman zamanýmýz dolar bilmiyoruz,belki yarýn belki yarýndan da yakýn..

Çevrimdýþý eniseoz

• Yeni Geliþimci
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #10 : 30 Kasým 2010, 19:55:01 Sal »
Rica ederim prenses.

Böyle bir konuya deðindiðin için ben teþekkür ederim.

Çevrimdýþý Korsan

• Süper Moderatör
  • *
  • Ýleti: 8.627
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #11 : 14 Aralýk 2010, 10:05:09 Sal »
Kýrdým elbet... 

Çevrimdýþý yaðmur sezgi

• yaqmurr
  • Yeni Geliþimci
  • Ýleti: 201
Hiç kalp kýrdýnýz mý?
« Yanýtla #12 : 14 Aralýk 2010, 23:53:20 Sal »
kaainatta her þeyin bir yaratýlýþ nedeni vardýr ya .. bn kalbin kýrýlmak görevini üstlendiðini düþünüyorum... bu hernekadar insanlara üzüntü versede kalbi kýrýlmayan insanýn duygularýnýn olup olmadýðýndan þüphe duyarým ben. bence insanýn en büyük özelliðidir üzücü olaylara tepki verebilmesi, duygularýnýn olduðunun en büyük kanýtýdýr... Kalp kýrmak kolay olandýr çünk kalp dediðimiz mekanizma kendini kýrýlmaya odaklamýþtýr.. birinin kalbini bi þekilde paramparça edersin ama senin haberin bile olmaz.. hassasiyetlerin dýþýnda yaptýðýn en ufak þey yetmiþtir kalbi kýrmaya... ama ne yaptýðýný asla bilemezsin .. iþte buda gösterirki bna göre "kalp kýrmadým diyebilen insanlar kalbin kýrýldýðýndan haberdar olmayan insan topluluðudur "..
ve sen ne yaparsan yap istersen safi melek ol kalp bu illaki kýrýlýr..

sponsorlu baglantilar