Anasayfa / Motive Olmak / Bir de bunlar var! / Hangi Kitapları Okuyalım?

Hangi Kitapları Okuyalım?

Kastamonu?dan bir okurum soruyor. ?Hangi kişisel gelişim kitaplarını okumamı tavsiye edersiniz? Ne yönde gelişeceği konusunda net olmasam da kariyer yapmak istiyorum, başarılı bir insan olmak istiyorum ve her okuduğum kitap hedefime giden yolda bir tuğla olsun istiyorum. Lütfen bana yararlı olacak kitapları tavsiye eder misiniz??
 
Bazen size kitap listeleri veriyorum. Ancak bugün gerçekten kitap nasıl okunur, elinizde bir kitap listesi olmadan nasıl okursunuz, onun formülünü vereceğim.

Kural 1. Herkesin okuduğu kitapları okumayın. Herkesin okuduğu kitapları okursanız, onlarla aynı şeyleri düşünürsünüz. Devir herkesle aynı olmanın değil, farklı ve sıra dışı olmanın devri.

Kural 2. Herkesin okuduğu kitapları okuyun. İlk maddenin tersi. Eğer hiç Orhan Pamuk, Yaşar Kemal okumadıysanız bir ara en azından göz atın. Popüler kültür eserleri hakkında asgariden de olsa bir bilgi sahibi olmak, dost meclislerinde sohbete katılmaya imkan verir. Ama popüler kültür eserlerini okumayı abartmayın.

Esas Kural. DAHA ÖNCE HİÇ OKUMADIĞINIZ TÜR VE KONULARDA KİTAP OKUYUN.
Hiç unutmam, bir kitap fuarı öncesiydi. Bir grup öğrencim geldi ve kitap fuarından ne kitap alalım diye sordular. Şöyle cevap verdim: Daha önce hiç okumadığınız tür ve konularda kitap alın, dalgıçlık, moda, dağcılık, Afrodias Antik kenti tarihi, Çin Kültürü, oyuncaklar, Paris?teki mimari yapıların özellikleri, pazarlama teknikleri, İstanbul pastaneleri, Osmanlı Padişahlarının biyografileri, DNA, bahçecilik ve çiçek yetiştirme sanatı, fasulye falı, grafoloji? Bilmiyorum, bu konularda kitap okudunuz mu, eğer okuduysanız başka konulara bakın. Bu satırların yazarının önemli bir zamanı daldan dala atlayarak denecek şekilde kitap okuyarak geçti ve geçiyor.

Kural 3. Kitapçının dışında kütüphanelere gidin. Ama açık raf usulü kütüphanelere, okur dostu kütüphanelere? Diğerlerini yalnızlıklarına terk edin. Kütüphaneler iki türdür Türkiye?de açık raf ve kart sistemli kütüphaneler. (Açık rafta gidersin raftaki kitapları incelersin, kar sistemlide kart sisteminden ya da bilgisayardan kitap seçersiniz, görevli de size kitabı getirir. Bu kütüphaneleri boşverin. Bunlar okurla kitabın arasına giren, kitapları okurdan korumayı görev bilen, septik yönetimlere sahip kütüphanelerdir.) Kütüphane ile kitapçıların arasındaki fark nedir, ikisi de kitap kaynağıdır ama kitapçı ziyadesiyle güncel kitapları satar. Genel bir kütüphanede ise konusu ya da içeriği güncel olsun olmasın her türlü kitap bulunur. Kütüphaneye girince hangi rafa gideceksiniz. İlgi duyduğunuz konuların raflarına mı, bu satırların yazarı ilk rafa gider ve bütün raflardaki kitapları sırtlarından başlıkları okuyarak kütüphanenin son rafına gider, hoşuna giden kitapları alır.

Kural 4. Her kitabı okuyun ama yine de bir konsantrasyon alanınız olsun. Dalgıçlık da okusan, dikiş dikme de, çocuk yetiştirme de, yine de bir ana konun olsun ve beş kitap rasgele okuyorsan, beş kitap da belirli bir konuda örneğin işletme yönetiminde ya da odaklandığınız alan ne ise onu okuyun.

Kural 5. Niçin her konuda kitap okuyoruz da sadece bir konuda yoğunlaşmıyoruz? Ne olup olmayacağınız, ne sevip sevmediğinizi denemeden bilemezsiniz. Onun için değişik türleri denemeniz gerekir. Bu satırların yazarı, çoktan geleceğini kontrol etme tavrından vazgeçti. Gelecekle ilgili bir vizyonu olsa da, yaşamın ona sunduklarını alma konusunda çok daha istekli.

Not: Hala bir kitap önerisi istiyorsanız, Nasuh Mahruki?yi okuyun. Kendisi bir dağcı olmanın ötesinde kayda değer bir düşünür. İyi ki var. 
 

Melih Arat

Hakkında Dr. Mustafa KURT

İzmir'de doğdu. Dumlupınar Üniversitesi İktisat bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Aynı üniversitede başladığı yüksek lisans programını 2000 yılında tamamlayıp İstanbul Üniversitesi İşletme Yönetimi ve Organizasyon ABD dalında doktora programına devam etti. Daha sonra Kocatepe Üniversitesi'nde göreve başlayarak doktora derecesini bu üniversiteden aldı. 2008-2009 yıllarında post doktora programı kapsamında University of Bradford, School of Management'ta çalışmalarını sürdürdü. 2009 yılında Türkiye’ye dönerek doçent oldu. Halen The University of York, The York Management School’da misafir araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bilgi yönetimi, kurumsal teori, işletmecilik tarihi ve yönetim danışmanlığı konularında çalışmalar yapmaktadır.