Anasayfa / Başarı Yazıları / Hedefleri sonuçlara dönüştürmek!

Hedefleri sonuçlara dönüştürmek!

Kaçımız plan ve hedeflerimizi gerçekleştirmede başarılıyız? Amerika’da yapılan bir araştırma, insanların ancak %3’ünün hedefleri olduğunu gösteriyor. Hatta bu %3’lük küçük grubun içinde olsak bile, hedefleri gerçekleştirme oranı çok yüksek değil. Hedefleri sonuçlara dönüştürmek için birkaç fikri burada sizlerle paylaşacağım.

İnsanlar hedef belirlemede neden isteksizdir?

Ortaya atılan sebepler şunlardır:

1.Günlük işlerle o kadar meşgulum ki planlama yapmak için hiç zamanım yok;

2.Planlarım olabilir ama yöneticimin programı benimkinden daha önemli;

3.Planlama yaratıcılığı öldürür. Ben program yapmadan hareket etmek ve işlerin son anda yapılmasının heyecanını yaşamak istiyorum;

4.Ne yararı var ki? Eskiden hedefler belirlerdim ancak hiçbir zaman gerçekleştiremedim.

Hedefler ve Sonuçlar

Çoğu zaman hedeflerimizi istediğimiz sonuçlarla ilişkilendirmeyi ihmal ederiz. Örneğin, “Evlenmek istemek” gerçekleştirmeye değer ve planlı ve plansız olmak üzere iki farklı sonucu olabilecek bir hedeftir. Planlanan sonuç, çocuklar ve akrabalarla geçecek güzel bir yaşam; planlanmayan sonuç ise, akrabalar, alacaklılar ve kavgalarla dolu bir kabus olabilir.

İş yaşamından bir örnek vermek gerekirse:

Yönetici tarafından belirlenen hedef: satışları artırarak geliri artırmak. Planlanan sonuç, satışlar %25 artar. Planlanmayan sonuçlar ise:

(a) personel çok çalıştı, fazla mesai strese yol açtı ve anlaşmazlıklar arttı;

(b) artan kârdan kimseye prim verilmedi ve bazı çalışanlar bu yüzden işten ayrıldı;

(c) şirket gelecek dönemde satış personelinin azalmasından ve şirket genelinde moral bozukluğundan şikayet etmeye başladı.

Planlanan sonuç ile hedefleri ilişkilendirmek gerekir. Böylece çalışanlar neyi gerçekleştirmek için çabaladıklarını anlarlar. Satışları arttırma hedefi, “çalışanlarımızı daha iyi ödüllendirmek ve işimizi daha iyi yapmamıza imkan verecek kaynakları sağlamak için satışlarımızı arttırmak istiyoruz” olarak anlatılabilirdi.

Başka bir örneği ele alalım: “haftada üç defa egzersiz yapacağım.” Bu bir hedeftir. Eğer bunu sonuç ile ilişkilendirirsek: “formda ve sağlıklı olmak, haraketli bir hayatın tadını çıkartmak, aileme bakmaya devam etmek ve hastalanarak başkalarına bağımlı olmamak için haftada üç defa egzersiz yapacağım.” olarak değişir.

Hedefleri Sonuçlara Dönüştürme – Katalizör Mekanizması

Hedefleri sonuca dönüştürmenin bir yolu da, James Collins’in “Kalıcı Olmak” kitabında belirtilen katalizör mekanizmasıdır. Bu yöntem, yapmanız gerekeni yapmadığınızda size anında geribildirim verir. Örneğin, hedefiniz müşterinizi her üç ayın ilk haftasında ziyaret etmek. Sizde katalizör mekanizması oluşturarak, eğer ziyaret etmezseniz müşterinize bir önceki üç aylık faturanın %50’sini geri ödeyeceğinizi taahhüt etmişsiniz. Eğer böyle bir mekanizmanız varsa ve siz ziyaret yapmamışsanız, muhasebe sizi fatura ile ilgili hemen arayacaktır. Bazı katalizör mekanizmaları olumlu çalışırken diğerleri olumsuz çalışır. Olumsuz bir örneği bütçeyi ile ilgili verelim: eğer bir departman bu yıl için ayrılan bütçesini harcayamazsa, gelecek yıl bütçesi kısılacaktır. Katalizör mekanizmasını arkadaş ortamında da kullanabilirsiniz. Araştırmalar gösteriyor ki, hedef belirlediğimizde ve bu hedef ile ilgili durumu, belirli bir tarihte değer verdiğimiz bir kişiye rapor edeceğimizi taahhüt edersek başarı şansımız %95 olur. Bu kişiye rapor etme şekli ise oldukça basit; “Evet, yaptım.” veya “Hayır, yapmadım.”

Haydi İş Başına

Gelecek defa bir hedef belirlediğinizde, sadece hedefinizi belirlemekle kalmayın. Hedefinizi sonuçlarla da ilişkilendirin. Bu şekilde, olayın tümünü yani çabalarınız sonucu elde edebileceğiniz tüm faydaları görebileceksiniz. Unutmayın, eğer elde etmek istediğiniz sonuçları planlamazsanız, planlamadığınız sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca hedeflerinizi başıboş bırakmayın ve katalizör mekanizması oluşturarak, yapmanız gereken birşeyi yapmadığınız anda hemen geribildirim alın.

 

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.