MOTIVASYON MESAJINIZ:
"Esas işimiz uzakta bulanık duranı değil, yakında berrak duranu görmektir.? - THOMAS CARLYLE

İnsan beyni nasıl karar veriyor?

14 Mart 2008 | Özgür ŞAHİN | Kategori: Beyin Gücü |

karar verirkenBeyin seçim yaparken anlık keyif ile uzun vadeli mantıklı karar arasında gidip geliyor. Mantıklı kararı seçebilmek için anlık zevkin bastırılması gerekiyor.
Bilim insanları, beyinde kişi seçim yaparken devreye giren yeni bölümler keşfetti. Deneyde kişiler iki seçenek arasında seçim yapıyor, bunlardan biri mevcut durumda yararı bilinen bir seçenek, diğeri ise yeni henüz bilinmeyen ve potansiyeli olan bir seçenek. Araştırmaya göre, beyin uzun vadeli seçeneği seçebilmesi için kısa vadeli hazır yarardan vazgeçmesi gerekiyor.

Araştırmada deneklere kumar makinelerinde şans oyunları oynatıldı. Makinelerin ödül şemaları, her bir seferde değişecek şekilde ayarlandı. Oyun sonunda 14 deneğin 11″i arada sırada farklı makineyi deneyerek, acaba diğerinin daha iyi kazandırıp kazandırmayacağa baktıklarını ifade etti. Denekler, mevcut makinede iyi kazandığını düşündüğünde eldeki makineyi değiştirmiyor, bir başka makineye ancak mevcut makinede az kazandığını düşündüğünde geçiyor.

Denekler mevcut bir makinede şansını denerken, beyinde alnın hemen arkasındaki mantık işlerini gören bölge aktif hale geliyor. Daha yüksek kazancın peşinden giderken ise, beynin daha derinindeki keyif ve mükafat merkezleri aktif hale geliyor.

BİRAZ BEKLERSEN MÜKAFAT ARTAR

Araştırmayı yürüten University College London profesörü Nathaniel Daw, yeni bir seçim yaparken kişinin risklerine karşı getirilerini tarttığını ve bunun mantık merkezi ile mükafat merkezi arasında bir çatışma yarattığını belirtiyor. Dr. Daw”a göre seçim sırasında beyin kendine şu soruyu soruyor; “Şimdi az bir ödülle yetinmek yerine bekleyip, daha yüksek bir ödül almak daha mı iyi?”

Örneğin, şimdi tek bir kurabiye yemek anlık zevki artırıyor, ancak biraz bekleyip iki kurabiye yemek daha mantıklı. “Dolayısıyla” diyor Dr. Daw, “Beyin, tatlı bir opsiyondan feragat edip, gelecekte daha iyisini kazanma alternatifini seçebiliyor, ancak bunun için anlık keyif içgüdüsünü bastırması gerekiyor.”

 

Alıntı : Kigem

Bu yazı en son 14 May 2008 tarihinde; bugün "1", toplamda ise "2,296." defa okunmuştur.
OOOOO
10 oy - Sonucları görmek icin oylayin!

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okumalı :
  • Beyin çalıştırmak için hayal kurmak şart!
  • Beyninizi şaşırtın, düşünme biçiminiz değişsin!
  • EINSTEIN’ın meşhur ve müthiş sözleri!
  • Kafa çalıştırma egzersizleri!
  • Duruşunu koruyarak iyi yönetici olunur mu?
  • “İnsan beyni nasıl karar veriyor?” için 2 yorum
    • 1 yesil_yol
      15 Mart 2008, 14:43

      kısaca beyin hep daha fazlası , iyisi en iyisini ister demek oluyor bu araştırmanın sonucu…

    • 2 pacificoriental
      16 Mart 2008, 3:50

      evet beyin herzaman daha fazlasını ister ve daha fazlasını kazanmak veya elde edebilmek için elindeki hazır imkandan feragat edebilir sonuçta söylenmek istenen elimizdekini kaybetmeden değerini anlayamacağımızdır.

    Yorum Yapın