Anasayfa / Başarı Yazıları / İş Arkadaşlarıma 11 Yıldır Anlatamadığım 12 Not

İş Arkadaşlarıma 11 Yıldır Anlatamadığım 12 Not

Aslında iş hayatında başarılı olmanın yolları için anlattım bunları; anladı çoğu. Fakat etkisi az, süresi kısa oluyor. İş arkadaşları derken Dragoman çalışanlarından daha geniş bir kitleyi, tedarikçilerimizi ve müşterilerimizi de kast ediyorum. Belki sizler daha iyi liderler olursunuz; daha iyi mentörler, koçlar olur, benden daha iyi anlatırsınız. Neleri anlatmak zor biliyor musunuz?

1. Yediğin laf, gördüğün tavır üstüne yapışmasın: Telefonda müşteri seni azarladı; falanca tepeden konuştu; filanca şu veya bu nedenle ters davrandı diye senin kıymetin azalmaz. Tıpkı tozlanan elini yıkamasını bildiğin gibi olumsuz deneyimleri yıkamayı öğrenmelisin. Bir diyalog kötü gitti diye insanlar kara listeye alınmaz; bir sonraki diyalogla telafi edilir; ilişki rayına oturtulur.

2. Nezaket ve zarafet koşulsuz bir tavırdır: Kabalığa kabalık yapmak marifet değildir. Her daim nazik, her daim zarif olabilmek olgunluktur. Bu her zaman alttan almak anlamına gelmez ama insan nezaketi elden bırakmadan da pekala hemen her tavırla baş edebilir. Ve nezaket, astlarına, zayıflara, kapıcıya, güvenliğe gösteriliyorsa daha sahicidir. İhtiyacın kalmayanlara veya konumca üstün olduklarına nezaket gösteremiyorsan eksiksindir.

3. Tanıdıkların ve sevdiklerinle değil, kriterlerle uyanlarla çalış – onları sev: Bu kadın şöyle, şu adam böyle, en iyisi bizim hemşo, kankam gibisi yok, mahallelim, köylüm, devrem, yoldaşım, kardaşım ile profesyonellik olmaz. Profesyonelin iş kriterleri, mesleki değerleri vardır, hedefleri vardır, karı – zararı vardır, mesaisi – ücreti vardır o kadar. Koşullara uyanla çalışırsın, uymayanı eğitirsin, eğitemediğine mesafe koyarsın. Azıcık tavır yediğine mesafe koyarak iş yapıyorsan ve yukarılardan torpili olmayan milyonlardan biriysen zor görürsün hayalindeki evi, arabayı.

4. Dengeli beslen, iyi uyu, cinsel hayatın düzenli olsun, spor yap: Kendini kötü hissetmenin en büyük nedeni fiziksel halindir. Tıpkı kötü hava yoktur, kötü kıyafet vardır ilkesinde olduğu gibi. Abur cubur gıda, fast food, uykusuz geceler ve yetersiz fiziksel aktiviteyle düşen direncin, iş hayatının zorluklarında seni daha kırılgan yapar. Beden ne kadar güçlüyse, ruhun da o kadar çok gelişir; moralin, havan, keyfin o kadar gıcır olur.

5. Ekran zamanını yönet: Elde telefon, evde televizyon, ofiste bilgisayar, eğlenceye sinema; hep ekran, hep iki boyut, hep edilgen; bu gözler sonbahar yapraklarının nazlı süzülüşünden hüzünlenebilir mi sanıyorsun? Nerede o eski günler… Ayrıca bu kadar pasif tüketici olursan gerçek hayatta yeterince girişken olamazsın; giriştiğinde de sabrın az, duyguların hassas, ümitlerin mum alevi gibidir. Pasif ekran tüketiciliğini sınırla.

iş hayatında bilinmesi gerekenler

6. Bugünün işini dünden, hatta geçen haftadan planla: Benim gibiysen geçen yıldan da planlarsın ama bu türden çok insan yetişmiyor ülkemizde. Plan nedir bilir misin? Plan, hedefi koymak ve ne pahasına olursa olsun o hedefi tutturmaktır. Yarın yaparım deme, yarın sabah de; yarın sabah yaparım deme, sabah 10 – 11 arası de; sabah 10 – 11 arası deme, sabah bir saat erken kalkıp yapayım en iyisi de. Sen erkene al saatlerini; çünkü hayat sana hep geç kalır.

7. Erken kalkan yol alır: Güne erken başlamak, günü geç bitirmekten kat kat üstündür. Erken uyan, pratik kahvaltını yap, biraz müzik, biraz kişisel gelişim okuması, birkaç haber takip et; kafanı şöyle bir toparla. Sonra işe başla; erken ve odaklı başla. Sürünerek kalkışın, uyuklayarak yolculuğun, masa başında kahvaltıların ve maillerinin arasında takip ettiğin haberlerin ve sosyal medyan ile verimin düşer. Bu kapitalist zamanda verimin düşmeye görsün, aman!

8. Doğaya açıl, gerçek sohbete katıl, yaşadığın şehri, ülkeyi ve dünyayı keşfetmek için gez, özçekim ve check-in için değil: Bunu en çok da kendinle sohbet için yap. Dinlersen içinden belki bir çok ayrı hatta aykırı ses duyacaksın. Kendiyle baş başa kalamayan insanın sahiciliği kalmıyor dostum. Hep durumsal, hep uyumsal, hep kariyersel olmaz ki hayat.

9. İşteyken geyik muhabbetine bolca zamanın kalıyorsa ya mola vermesini bilmiyorsun ya da yaptığın işte eksiksin: Veya yanlış iştesin dostum. Yani sen doğru kişi olabilirsin ama o şirketle senin yollarının kesişmesinin hayırlı olmadığı kesin. Patron gelince, müşteri sıkıştırınca, projenin son gününe doğru ve işler yoğunken yoğunsan, birden çok şeyde yanlışlık var demektir.

10. İşin ve görevinin hızını sen belirle: Senin ritmini müşterilerin veya yöneticin belirliyorsa süreçleri yönetemiyorsun demektir. Birisi çıkışınca koştur koştur çalışanlardan olma.

11. Not al: Mobil cihazına ve hafızana güvenme; yaz, yaz, yaz; son tarihi, saati, atılacak adımları, yapacak kişileri, verilecek önemli mesajları kaydederek not al. Toplantıdaysanız biriniz not alıcı olsun ve tüm görüşme notlarını ekiple paylaşsın. Müşterideysen dönüşte görüşme özetini katılımcılarla paylaş.

12. Finansal okur yazarlığını geliştir: Vergi, sigorta, ciro, masraflar, karlılık gibi temel işletme konularını öğren. Öğren ki, şirketinin karlı olabilmesi için daha bilinçli çalışabilesin. Öğren ki tedarikçi ararken insanlara daha makul koşullar önerebilesin. Öğren ki, gelir dağılımındaki adaletsizliğin gerçek boyutlarını anlayabilesin. Sadece kendi maaşının azlığından şikayet eden milyonlardan olma; paranın nasıl geldiğini ve nerelere gittiğini iyi anla.

Evet dostum; iş hayatında başarının sırları için eleştiriye açık, hayata geç kalmayan, planlı, tertipli bir profesyonel olabilirsin. Bu satırlardan kulağına bir kaç küpe çıktıysa, ne mutlu bana.

Yazan : Umit Ozaydin | CEO, Dragoman Grup

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.