Anasayfa / Başarı Yazıları / İş Fırsatları

İş Fırsatları

2000 yılında Londra’ya London Eye (Londra’nın Gözü) diye dev bir dönme dolap yapmışlar. Hemen şehrin merkezine Parlemento’nun olduğu yere. İnsanlar London Eye isimli bu dönme dolaba binebilmek kuyruklar oluşturuyor ve yüzbinlerce kişi 10’larca pound harcıyor. Hani yakından bakarsanız ya da bu dönme dolaba binecek olursanız başka bir özeliği olmadığını görürsünüz. Ama insanlar merak ediyorlar; biniyorlar. Ayrıca şehrin mimari dokusuna da hiç uygun olmadığını ayrıca belirtmeliyim. Bir tarafta 500 ila 1000 yıllık binalar, bir tarafta uçan daire formunda vagonları olan dönme dolap. Ama bütün bunlarla birlikte bir para basma makinesi. Yapanları ve düşünenleri tebrik ediyorum. Çünkü şehrin ekonomik değerini biraz daha yükseltmeyi başarmışlar. Londra’ya gelen turistlere gezilecek – görülecek bir yer daha sunmuşlar.
 
Londra Zindanı Müzesi diye bir müze var. Bu müze ayrıca çok ilginç; normal şartlar altında bir ulus; geçmişte eğer insanlara işkence yaptı ise bunu saklamak isteyebilir. İngilizler davul ve zurna ile geçmişte yaptıkları işkenceleri ve işkence yapmakta kullandıkları sistemleri Londra Zindanı Müzesinde sergiliyorlar. Londra şehri bu müzeden de para kazanıyor.

Thames nehri, kahverengi sularıyla pek seyir zevki sunmuyor. Özel tur botlarıyla sürekli geziler yapılıyor ve Londra bundan da para kazanıyor. İstanbul paha biçilmez güzelliğiyle, Londra ve Paris gibi şehirlerin sahip olduğu bu sistemli bot turlarını sunamıyor. 

British Museum, Türkler ve Yunanlılar için ilginç bir yer. Çünkü British Museum’da neredeyse Yunanistan ve Türkiye’den daha fazla Antik Yunan dönemine ait eser bulunuyor. Ünlü Parthenon tapınağının %70’i rehberin ifadesine göre bu müzede bulunuyor. Yunanistan Osmanlı kontrolü altındayken akıllı bir İngiliz, bunlar burada bakımsız sefil oluyor demiş ve Osmanlı yönetimini ikna ederek Antik Yunan Eserleri’ni İngiltere’ye götürmüş. Yunanlılar şimdi sürekli İngilizleri mahkemeye veriyor; eserlerimizi geri verin diye. İngilizler de British Museum’a girişi bedava tutuyorlar. “Bakın biz bu eserleri her yıl 5 milyon kişiye ücretsiz sergiliyoruz ve dünyaya hizmet ediyoruz” diyorlar. Tabi bu müzeler sayesinde İngiltere’ye ve Londra’ya gelen turistlerin bıraktığı paralardan hiç söz etmiyorlar.

Türkiye ve İstanbul’u bu anlatılanlarla düşündüğümüzde ne kadar çok fırsat kaçırdığımız ortaya çıkıyor. Birçok İstanbullu İstanbul’da bir Arkeoloji Müzesi olduğunu bile bilmez ve bu müzenin özellikle Antik Yunan ve Roma Eserleri açısından, Yunanistan’daki ve İngiltere’de söz ettiğim müzeden geri kalmadığının da farkında değildir. Ne var ki, sunum ve tanıtım düzeyimiz müzecilikte genelleme yaparak söylüyorum yerlerde sürünüyor.

Amerika Birleşik Devletleri de müzeciliği tam bir endüstri olarak kullanır. Özel sektörün bu alanda yapabileceği sayısız iş vardır; ama patronların birçoğu müzeye de gitmediği için bu alandaki yatırım fırsatlarını hayal bile edemez. 

İngiltere’de ve Almanya’da sıklıkla karşılaşabileceğiniz şeylerden biri de otobüs duraklarındaki elektronik göstergelerdir. Bu göstergelerden otobüsün kaç dakika sonra geleceği görünmektedir. Sistem çok basit çalışıyor. Her durakta bir sistem var; otobüsün gelmesini algılıyor ve bir sonraki durağa otobüsün yaklaşık kaç dakika sonra varacağını bildiriyor. Yani trafik sıkışıklığı da olsa son derece gerçekçi bir şekilde bir sonraki durağa enformasyon gönderebiliyorsunuz. Elbette bu tür bir sistemin yapılabilmesi, bir girişimcinin çıkıp bu sistemi belediyelere, büyük şehir belediyelerine teklif edebilmesine bağlı.

İş ortağım Hakan Turgut, bu dünyada birazcık kafayı çalıştıran bir insanın işsiz kalabilmesi imkansız diyor; ne diyeyim; katılıyorum
Yazan : Melih ARAT

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.