Anasayfa / Başarı Yazıları / İşe Alım için 10 önemli öneri

İşe Alım için 10 önemli öneri

Danışmanlık hizmetlerimize son günlerde en çok gelen taleplerden birisi de “işe alım” konusu. Özellikle gelişmekte olan şirketlerin, gelişime açık yatırımların kendi imkânlarıyla istihdam yaratabilmek konusunda önemli bir çaba sergiliyorlar. Bu yazımda uygun işe alım süreçleri hakkında bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

BİR – İşe alımın ilk aşaması hangi niteliklerde bir personel aradığınıza karar vermektir. Bunu belirledikten sonra hedef kitleniz üç kategoriye ayrılır. Halen şirketinizde çalışanlar, başka yerde çalışanlar ve daha önce hiç çalışmamış olanlar. Bu listenin birinci kısmı yani şirketinizde farklı bir görevde olanlar çoğunlukla ihmal edilir. Diğer taraftan görev değişikliği arzulayan ve tanımladığınız işi çok iyi yapabilecek mevcut çalışanlarınız olduğu unutmamanız gerekir. Mevcut çalışanlarından birini başka bir pozisyona atamanın pek çok avantajı olabilir. En basitinden adayı hem sizin daha iyi değerlendirme şansınız vardır, ayrıca şirketiniz, ürünleriniz ve sistemleriniz konusunda bilgisi dışarıda gelecek adaylara göre yüksek olabilir. Şirket içinden birine terfi vermek psikolojik açıdan da iyidir. Bu nedenle boş pozisyonları şirket içinde duyurun. Uygunsuz başvuruları önlemek için aranan nitelikleri belirtin. Bununla birlikte işe alımda aile ve arkadaş kitleleri olumsuz ilişkiler gelişmesine sebep olabilirler. Toleransınızı istismar edecek yakınlarınızla profesyonel ortamda iş yaparken dikkatli olun.

İKİ – İş ilanlarınız için uygun kanalları kullanın. Ulusal ve pahalı kaynaklar yerine yerel ve kendi iş kolunuzla ilgili kaynakları tercih edebilirsiniz. Üniversiteler iş ve meslek kursları, eğitim şirketleri, meslek öğretmenleri uygun adaylar bulmanıza yardımcı olabilecekleri için bunlarla ilişki kurmayı deneyebilirsiniz. Aynı görev için kısa bir süre önce size başvurduğu halde seçmediğiniz adayları yeniden gözden geçirin. Bu sürede kişisel ve mesleki gelişim sağlamış olabilirler.

ÜÇ – İşe eleman alma sürecinizde aldığınız yüksek başvuru sayısını başarı olarak kabul etmeyin. Önemli olan nicelik değil niteliktir.

işe alım için 10 önemli öneri

DÖRT – Üst düzey ya da uzmanlık gerektiren alanlar için uygun olduğunu düşündüğünüz kişilerle doğrudan iletişim kurun. Eğer başka bir şirketten deneyimli bir personel çekiyorsanız en az yüzde yirmi ücret farkı ödemeye razı olun.

BEŞ – Personel elerken hızlı hareket edin. İyi adaylar başka işverenlerle de konuşuyor olabilecekleri için eleman alma işini hızlandırın. Tüm adaylara en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz yanıt verin.

ALTI – Size kendi hazırladığı bir özgeçmişi gönderen bir adaya tüm bilgileri yeniden yazmasını gerektiren gereken yeni bir form doldurtmayın.

YEDİ – Başvuru formlarını ve özgeçmişleri dikkatle inceleyin. Adayların önceki işlerinden neden ayrıldıklarını öğrenin. Özgeçmişlerdeki uzun aralıklı tarih atlamalarına dikkat edin. Bu boş dönemlerde neler yapıldığını analiz edin. Adayların daha önceki işlerinde ne yaptıklarının yanında nasıl yaptıklarını da sorgulayın. Daha önceki işlerinde ulaştıkları başarıları anlatmaları isteyin. Bir soru listesi oluşturup amaca uygun sorular sorun. Cevaplarını adayın görmeyeceği şekilde not alın.

SEKİZ – Her görüşme için yeterli zaman ayırın. Adayları bekleme odasında bir arada tutmayın. Bu durum insanlarda rekabet hissine bağlı bir huzursuzluk yaratabilir. Onları rahat ettirin. İnsanlar görüşme sırasında gergin olurlar. Onları rahat ettirirseniz işe uygunluklarını daha iyi değerlendirebilirsiniz.

DOKUZ – Görüşmeyi konuşulanların dinlenmeyeceği izole bir ortamda bir yerde yapın. Adaylarda şirketiniz konusunda iyi bir izlenim bırakmanın önemini unutmayın ve bunu çalışanlarınıza da anlatın.

ON – İçgüdünüze ya da ilk izleniminize güvenmeyin. Ani olumlu ya da olumsuz önyargılar çoğunlukla adayın başka birine benzemesinden kaynaklanır. Beden dili yararlı ipuçları verecektir. Adayın ani hareketleri huzursuzluk belirtisidir. Belki de araştırmanız gereken bir konuya değinmiş olduğunuz anlamına gelir. Referansları her zaman kontrol edin. Adayın en son iki iş yerine telefon edip adayın size söylediklerinin doğruluğunu araştırın.

Keyifle çalışacağınız başarılı adaylar bulmanız ümidiyle…

Yazan : Devrim Ersöz | Consultant/Author/Founder of AcademicTrend

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.