Anasayfa / Başarı Yazıları / İşi yönetmek, biraz da sayıları yönetmektir

İşi yönetmek, biraz da sayıları yönetmektir

Baştan ticari bakış açışı ile ilgili devam edeceğimi söylemeliyim ki, askerlik anısı anlattığım sanılmasın.. Gençlik yıllarına kadar her akşam, her hafta sonu ve her yaz aylarım küçük bir markette geçti. İş hayatına da banka müfettişi olarak başlayıp, 4 yıllık bir tecrübe sonrasında tam da 27 yaşında askerliğe.. Yaklaşık 5 ay geçireceğim Ardahan’da görevlendirilmek üzere Albay’ın karşısına çıktığımda heyecandan buz kesmiştim. Kısa, hatta çok kısa bir mülakatın ardından, zira yukarıdaki bilgiler yetmişti, beni aile kantininde görevlendirdi. Buyurun size yetenek yönetimi!

Görev tanımını ve beklentilerini, iş takibi kurallarını çok net koydu; hedefi ve ödülü de söyleyip gönderdi. Toplam 3 dakika sürmemiştir! İlk beklenti müfettiş tarafı ile hesapları hızla tutturmak, sonrasında dışarıdan gelen kamu personeli ve subay ailelerinde yüksek müşteri memnuniyeti ile satışları artırmak.. Deneyimli ve yaşça büyük olunca kısa sürede rütbece benden üst veya eş herkesin saygısını kazanıp dükkânı yönetmeye başladım. Bir türlü tutmaz hesaplar tuttu; ay sonunda gece mal sayımı biter, ilk öğlene kadar hesaplar, kar zarar defterleri Albay’a gider oldu. Bırakınız yeni ürünleri, yeni reyonlar, değişen kadro ile güler yüzlü hizmetin etkisi ile daha fazla kamu personelini çekebilme ve sonuçta 5. ayın sonunda satışlar 2 katını aştı.

İşi oyuna çevirmiş, kendi kendime Akış’a geçmiş, haftalık, hafta sonu için özel ciro hedefleri koymuş, ürün kampanyaları yapmış, ulaştıkça kendi kendimizi ödüllendirmiştik. Marketteki kalfalığı saymazsak, yönettiğim tek dükkan, bu kantindir ve geriye dönüp baktığımda hep çok güzel anılarla hatırlarım Ardahan’ı..

Bu ticari başarının motivasyonu ile olacak, askerlikten sonra da iş hayatında denetimden çıkıp satış ve pazarlama alanına geçtim. Yaklaşık 10 yıl 3 ayrı bankada satış tarafında yüzlerce arkadaşım ile çalıştım; yüzlercesinin de iş görüşmesinde bulundum ve yüzlercesinin performansını uzun soluklu takip edebilme fırsatım oldu.

sayıların sihri

İşi yönetmek, biraz da sayıları yönetmektir! Kendi en iyi rakamın için, sabah içeriden biri seni dürtmüyorsa, motive edecek şeyi belki de başka yerde aramak gerek.

Bunca gözlemden sonra diyorum ki, eğer bir dükkânın başındaysanız; bu bir banka şubesi, hatta şubenin bir portföyü de olabilir ya da merkezde bir fonksiyon da; büyük resimden bakarak temel rakamlarla bugünkü durumunuzu ve yarının hedeflerini söyleyemiyorsanız, başarı imkansız!

Şirketin veya Albay’ın size verdiği değil, kendi kendinize koyduğunuz sayısal hedefler doğrultusunda gidip gitmediğinizi anlamak için aylık, haftalık, günlük sizi o hedefe götürecek rakamlar neyse, çocuksu bir merak ve heyecanla o rakamların çıkmasını beklemiyorsanız, belki de o dükkan size uygun değil..

İşi yönetmek, biraz da sayıları yönetmektir! Kendi en iyi rakamın için, sabah içeriden biri seni dürtmüyorsa, motive edecek şeyi belki de başka yerde aramak gerek.. Büyük kurumsal yapılarda performansı ölçmek için her gün daha fazla parametrenin içine katıldığı, karmaşık sistemler kuruyoruz; sonra da bunları basitleştirmek için, bunlardan bir rating, katsayı, sıralama icat etmeye çalışıyoruz. Kurum içi rekabetin içinde nerede olduğumuzu bilmek açısından bu gerekli ama benim asıl vurgulamak istediğim kendi kendimizi aşmak için içsel bir rekabet yaşayıp yaşamadığımız…

Sizin sadece işinizde değil, içinizde yönettiğiniz sayılar neler? Paylaşır mısınız?

Yazan : Yavuz Elkin, Executive Vice President – HR & Deniz Academy at DenizBank

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.