Anasayfa / Başarı Yazıları / Merdivendeki başarı

Merdivendeki başarı

20 katlı bir ofis binasından içeri yürüyerek girdiğinizi hayal edin; toplantınızın en üst katta olduğunu biliyorsunuz. İçeri girer girmez asansörü ararsınız. Şansınıza, asansörlerin bazılarında “Bozuktur” tabelası vardır, geri kalanında ise tamirat yapılmaktadır. Tamircilerden birine 20. kattaki toplantınıza nasıl gideceğinizi sorarsınız. Tamirci, en yakın kapıya işaret ederek ve omuzlarını silkerek “Merdivenleri kullanmanız gerekecek” der. Böyle bir durum başınıza hiç gelmemiş olsa bile, mecazi anlamda, bu sizin yaşamınızdır. Kariyerinizin zirvesine, ücret skalasının en üst noktasına, başarının doruğuna çıkmak istiyorsunuz.

Yalnızca işinizi iyi yapmak değil, aynı zamanda tepe noktaya giden kestirmeleri ya da “asansörü” bulmak istiyorsunuz.

Kişisel ya da profesyonel her tür çabanın bir miktar emek istediğini bilseniz de, bunu mümkün olduğunca sancısız ve kolay gerçekleştirmeyi istemez misiniz? (Kuşkusuz, sürekli olarak asansörü ya da hızlı yolu aramamızın nedeni de budur.)

“Bir gecede” kazanılan başarılar yoktur.

Büyük başarılar, “merdivenleri kullanarak” ve hedeflerinize doğru her seferinde bir adım atarak elde edilir.

Toplantınıza gitmek için merdivenleri çıkmaya başladığınızda, asansöre binmiş olmayı tercih etmenize rağmen merdiven çıkmanın da bazı faydaları olduğunu fark edersiniz.

Egzersiz yapıyorsunuz, güçleniyorsunuz, yeni bir bakış açısı kazanıyorsunuz, yeni bir deneyim yaşıyorsunuz ve son merdivenleri çıkarken kendinizle gurur duyuyorsunuz!

Bütün bunlar yaşamda gösterdiğiniz çaba için de geçerlidir. Verdiğiniz emekler de bu faydaların aynısını sağlar: egzersiz, güç, bakış açısı, deneyim ve gurur.

“Merdivendeki başarı” benzetmesinden yola çıkarsak, gösterdiğiniz emeğin faydasını artırmak ve zirveye mümkün olduğunca hızlı çıkmak için neler yapabilirsiniz?

başarı merdivenleri

Yürümek zorunda kalsanız bile zirveye giden yolu daha düz ve doğrudan kılmak için izleyebileceğiniz beş yol vardır:

Bilinçli çaba (Doğru merdiveni bulmak)

Çoğu insan büyük sonuçlar elde etmek için çok çalışmak gerektiğine inanır. Bu makalede de okuduğunuz gibi, çaba gereklidir; ama bu çabanın zor olması gerekmez. Çok çalışmaktan daha önemlisi bilinçli çabadır. İşleri diğer başarılı insanların yaptığı gibi mi yapıyorsunuz? Çabanızı en düşük seviyeye çekecek şeyleri öğrenmek için zaman harcıyor musunuz? Çabalarınızı daha bilinçli hale getirin; işiniz kolaylaşacaktır.

Sürekli çaba (Yürümeye devam edin)

Merdivene ulaşmak güzeldir; ama yürümeyi sürdürmezseniz zirveye çıkamazsınız. Başarılı olmak için sürekli çaba göstermelisiniz. Geçen hafta başarınıza ulaşmak için ne yaptınız? Peki ya dün? Bugün daha büyük başarı elde etmek için ne yaptınız (ya da yapacaksınız)?

Çabaya farklı bir açıdan bakın (Çalışmak zorunlu mu?)

Çalışmanın her zaman zor olduğunu düşünüyorsanız, tahmin edin ne olur? (Size ipucu; zor olacaktır.) Peki ama çalışmak zor olmak zorunda mıdır? Keyif verici olamaz mı? Ödüllendirici olamaz mı? Çabaya yönelik yeni bir bakış açısı oluşturduğunuzda, başarıya giden merdivenleri tırmanmayı da kolaylaştıracaksınız.

Birlikte çabalamak (Neden birlikte tırmanmıyoruz?)

Sizinle birlikte gelecek başka insanlar bulun. Çoğu insan kendini kendinden daha büyük birşeyin parçası -ekip üyesi ya da arkadaş olarak- gibi hissettiğinde, daha disiplinli ve verimli olur. Size yol gösterecek, sizinle çalışacak ya da sizi destekleyecek birini tanıyor musunuz? Ya da siz kime yol gösterebilir, yardım edebilir ya da destek olabilirsiniz?

Heyecan verici çaba (Yolculuğun tadını çıkarın)

Merdivenlerden yukarı çıkmaktan keyif almaya çalışın. Gerçek şu ki asansör bozuk ve yürümek gerek. Neden işe olumlu yönünden bakmıyor ve bu deneyimin tadını çıkarmıyorsunuz? Bildiğiniz gibi, bir durumdan keyif alırsanız, her şey daha hızlı ve kolay olur. Ayrıca, büyük ihtimalle daha verimli olursunuz. Bunun doğru olduğunu biliyorsunuz. Daha fazla heyecan duymayı ve olumlu düşünmeyi seçin.

Evet, çabalamak yine de gereklidir; ama bunlar, bu çabayı daha etkili ve eğlenceli kılmak için yapabileceğiniz şeylerdir.

Son Söz: Yaşamın her alanında başarılı olmak için çaba göstermek gerekir. Bedava yemek yoktur. Ne var ki, bu çabayı algılama ve üstlenme biçiminiz, zirveye giden yolu tırmanma hızınızı ve kolaylığını belirleyecek olan unsurdur.

Kaynak : Marjinal Reklam ve Tanıtım

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.