Anasayfa / Başarı Yazıları / Plansız bir amaç, sadece dilektir!

Plansız bir amaç, sadece dilektir!

Haydi biraz gelecek planlarımızdan ve kendimize belirlediğimiz hedeflerden konuşalım.

Hepimizin gitmek istediği yollar, varmak istediği noktalar vardır, öyle değil mi?

Hayır aslına bakarsanız; DEĞİL!

Hayattan beklentisi “yuvarlanıp gitmek”ten hallice olan yüzlerce, binlerce, milyonlarca kişi var, her gün oradan oraya koşturan, belki bir anlamda “savrulan”. Hatta kimbilir, belki de şu anda bunu okurken belki siz de kendinizi “hedefsizler” kategorisinde bulabilirsiniz.

Örneğin, öğrenci koçu olduğum, “Türkiye’nin en iyi koleji hangisi?” desem çoğunuzun cevap vereceği okuldan bir 8. sınıf öğrencisi olan danışanıma ilk seansta, “büyüyünce ne olcaksın?”ı koçluk sorusu versiyonuyla sordum. Aldığım yanıt “yani bakalım işte, hangi liseyi kazanırsam ona göre üniversiteye gideceğim, oradaki bölümlere göre de bir mesleğim olur herhalde.”

Hedefsizlik işte tam olarak budur!

Aynen şuna benziyor:

-“Yarın ne yapacaksın?”
-“Sabah evden çıkacağım. Bakayım duruma göre minibüse ya da metroya binerim. Artık hangi yönde binersem o bir yere gider, son durağa gelince de mecburen inerim.”

plansiz amac sadece dilektir

Her insanın hayalleri, yetenekleri, yapabilecekleri, kendinden beklentileri vardır. Önemli olan bunların hepsini orta noktada buluşturacak hedefler belirlemek ve o hedeflere gidecek yol haritasını oluşturabilmektir. Sabah evden çıkmadan önce nereye gideceğinizi biliyor olmalısınız. Alice Harikalar Diyarı’nda da yazdığı gibi,

“Nereye gideceğini bilmiyorsan, gittiğin yolun bir önemi yoktur.”

İnsanın amacının olmaması birinci sorundur. Hayal kurmak güzeldir. Örneğin, bazı öğretmenler ve anne-babalar çocukları hayal dünyasında yaşadıklarını söyleyerek eleştirir. (Çocuğun hayal kurmasını engellerseniz, geleceğini elinden alırsınız. Hayal kurmasına engel olmayın, hayal kurması için özel alan yaratın. Ders çalışırken hayallere mi dalıyor? O zaman ona bir hayal defteri alın, ders çalışırken aklına gelen hayalleri kısaca ve hızlıca o deftere not alsın, derse devam etsin. Günün sonunda da biriken hayallerine vakit ayırsın. Bu yöntemin işe yaramadığı kimseyi, ben daha görmedim. ;)

“Hayal ettiğiniz her şey gerçektir.” Pablo Picasso

Hayal kurmak sizi başarıya ulaştıran temel basamaklardan biridir. Ama hayalleri de sistematik hale getirmek gerekir.

Ahmet Şerif İzgören’in TOMBUL dediği hayalleriniz olsun, ancak bu şekilde hayallerinizi hedefe dönüştürebilirsiniz:

T : Tatmin edici
O : Ortak
M : Mantıklı
B : Belirgin
U : Ulaşılabilir
L : Limitleri Belirlenmiş

Hayalleri hedeflere dönüştürdükten, uzun vadeli hayat amacını ve kısa vadeli amaç taneciklerini belirledikten sonra ikinci adıma geçmek gerekir.

İkinci adım; hedefe giden yol haritasını hazırlamak, yani plan yapmaktır.

“Plansız bir amaç sadece dilektir.” // Antoine de Saint – Exupery (Küçük Prens’i yazan pilot)

Bir şeyi çok ama çok istemek önemlidir, olmazsa olmazdır. Ama tek başına yeterli değildir, kişinin kendisine uygun planlar yapması gerekir. Bu noktada, uyabileceğiniz planlar yapmaya dikkat etmelisiniz. “Çocukların okul ödevlerine yardım etmek, akşam yemeğini hazırlamak, günlük temizliği yapmak, yemekten sonra 40 dakika yürüyüş yapmak, akşam gelen mailleri cevaplamak isteyen ve normalde günde 7-8 saat uyumaya alışkın bir “çalışan anne”yi düşünelim. Annenin çözümü, “günde 4 saat uyuyarak kalan vakitte tüm bunları yapmak” olabilir mi? Büyük olasılıkla, pek uzun vadeli bir çözüm olmayacak ve en fazla 4. günün sonunda perişan bir şekilde, hem ofiste hem evde bitkin ve gergin olduğu görülecektir.

Velhasılı, hedefsizlik, hayalsizlik ve plansızlık bireysel olarak ilerleyebilmenin önündeki önemli engellerdir. Başarı bir günde gelmez, gerçek başarıya ulaşmak için uzun bir yola hazır olmalı ve yola çıkmadan önce de hazırlığınızı iyi yapmalısınız.

Yazan : Selin Yetimoğlu

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.