Anasayfa / İnsan İlişkileri / Sorumluluk Atmak mı? Sorumluluk Almak mı?

Sorumluluk Atmak mı? Sorumluluk Almak mı?

Sorumluluk “kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi, sorum, mesuliyet” olarak tanımlanıyor.

Peki, genel kabul görür tanıma göre; ben gerçekten sorumluluk alıyor muyum, yoksa “çok paylaşımcıyım” deyip sorumluluğu üzerimden “atıyor” muyum?

Bir işi delege etmek ile sorumluluğu üzerinden atmak aynı şey değildir. İşi delege ettiğinizde, onu aynı zamanda takip de edersiniz. Ya da olası durum budur. Takip etmeyip işi bıraktığınızda, o işin olması gerektiği gibi mi, yoksa kişinin anladığı gibi mi, sonuçlanacağını bilemezsiniz. Bu yüzden bir işi delege etmek sorumluluk gerektirir. Delege ettiğiniz işin sorumluluğunu almadığınızda ve işin istediğiniz gibi sonuçlanmamasında kaybedecekleriniz; en çok, zaman ve sonra da enerjinizdir. Kendinizi tükenmiş gibi hissedebilirsiniz.

Bir işi başkasına yükleyip “ben onunla paylaşıyorum, gerisini o bilir” dediğiniz durumlarda, kontrolü kaybedersiniz. Açıkçası karşınızdakine hangi konuda yetki verdiyseniz, o konudaki, gücünüzü, söz söyleme yetkinizi ve en iyi ihtimalle de “kısmen” konuya olan hâkimiyetinizi yani kontrolünüzü de kaybedersiniz. Bu işleyiş sizi, başka ne gibi durumlarla karşı karşıya bırakır?

sorumluluk

Sorumluluk verdiğiniz kişinin gelişmesi için bir “beklentiniz” varsa, unutun! Belki de iyilik yapayım derken, onun gelişmesini engellediğinizin farkında bile olmayabilirsiniz ve zaman bu şekilde akıp gider. Burada sorumluluk almaktan veya vermekten çok, sorumluluğu üzerinizde atarsınız. Sonra da ortaya çıkan beklenmedik sonuçlarda verilen benzer cevaplar şöyle olur;

  • Ben onu çok sevdiğim için ona güvendim(sorumluluk verdim), arkama bakmadım(hatta sorumluluğu attım). Sonuç, bende hayal kırıklığı yarattı.
  • Sorumluluk alabileceğini düşünmüştüm. (kim düşündü, siz mi, o mu?)
  • Bu işte, bizle birlikte başarılı olabilirdi? (sorumluluk verirken alabileceğini sordunuz mu, yoksa onun yerine mi karar verdiniz?)
  • Beraber gözden geçirelim fakat sen zaten bu işi yaparsın (sorumluluk atma)
  • Sen bir yap, sonra beraber gözden geçiririz. (be insan, gözden geçirmenin de bir üslubu olmalı, kafa mı göre mi gözden geçireceğim-sorumluluk atma-. Sonra sonuç ne olur? Sizin yaptığınız iş, sil baştan yeniden yapılır. Peki, bu durumda siz nasıl hissedersiniz? Başarısız, işe yaramaz, zamanınız boşa gitmiş, bu davranışı hak etmiyorum, ben sevilen biri miyim?)

Sorumluluk almak ve sorumluluk vermek ile sorumluluk atmak arasında çok ince, yakaladığınızda da bir o kadar derin bir mana var. Sorumluluk alabilme cesaretiniz olurken aynı zamanda doğru şekilde yönetme kabiliyetinizin de gelişmesi dileğimle.

Yazan : Pelin Narin Tekinsoy

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.