Anasayfa / Motive Olmak / Yap, deneme! Denemek diye bir şey yoktur!

Yap, deneme! Denemek diye bir şey yoktur!

Zihnimiz huzurlu ve rahat olduğunda, içimizde farklı enerjiler uyanır ve bizim çaba göstermemize gerek kalmadan, yaşamda mucizeler ile karşılaşırız.” der Dr. Chopra. Bende böyle düşünüyorum ve bu mucizeleri yaşayabilmemiz, zihinsel katmanlardan gerginliklerden sıyrılabilmemiz, kendimizi ve içinde yaşadığımız dünyayı anlayabilmemiz için meditasyonun mükemmel bir araç olduğuna inanıyorum. Meditasyon, düşünceyi yatıştırarak ve ona tanık olarak elde edilen yoğun bir farkındalık durumudur. Meditasyon, varlığımızın merkezine doğru bir yolculuktur, iyileşme gücümüzdür.

Hemen meditasyona başlamak isterseniz;

1. Meditasyon için sabah ve uyumadan hemen öncesi vakitler uygundur. Aç karnına ya da yemekten en az iki saat sonra meditasyon yapmak daha sağlıklıdır. Ben her yeni güne saat 05:00 civarı merhaba diyorum ve genellikle 15 dakika sessizce oturarak güne devam ediyorum.

2. Meditasyon öncesi bir miktar enerji açığa çıkaran egzersiz yapmak meditasyonun kalitesini arttırır. Yoga duruşlarının amacıda bedeni ve zihni meditasyona hazırlamaktır. Meditasyon sırasında zihinsel ve fiziksel enerjide artış olur. Eğer zihin ve beden hazır değil, enerjiler dengede değilse çatışma çıkar. Beden zorlandığı kaslar kasıldığı için uzun süre oturamayacak, zihin zorlandığı için odaklanamayacaktır.

3. Bulunduğunuz mekanın havalandırılmış ve en sessiz noktasını seçmeniz veya kulaklık takmanız, dış seslerin zihninizden uzak kalmasına yardımcı olabilir. Oturduğunuz yer rahat olmalı, çiçek ve mumlar pozitif enerji sağlayabilir.

4. Mümkünse doğuya yani doğan güneşe doğru oturulmalıdır. Üstatlar, doğudan batıya doğru süzülen birtakım doğal akımlar olduğunu söylerler.

5. Oturuş dik olmalıdır. Ben ince bir minder üzerinde lotus bağdaşını tercih ediyorum. Sandalyede oturuyorsanız arkanıza yaslanmayın. Sırt ve baş dik, göğüs şişik, gözler kapalı, eller tercihen bedeninizin birleştiği karın noktasında -kucak- olmalı. Üstatlar, meditasyon için oturduğumuz minderlerin, pamuk ya da ipek ile kaplı olmasının dünyadaki akımların bizi aşağıya çekmesinden koruduğunu söylerler.

6. Meditasyon halinde kalmanın süresi yoktur. Beş veya on dakika meditasyon yapıp bu konuda istikrarlı olmak, kendinizi aşmaktan, zihinsel dayanıklılık göstermekten ve düzensiz bir şekilde meditasyon yapmaktan iyidir. Alıştıkça ve kendinizi rahat hissettikçe süreyi uzatmak daha sağlıklıdır. Buarada, sizden daha uzun süredir meditasyon yapan birisiyle meditasyon yapmanın enerjisi oldukça yüksektir.

7. Ben meditasyon halindeyken tamamen sessiz olmayı tercih ediyorum ancak bazı uygulayıcılar mantra dediğimiz ses titreşimlerini, iyi dilekleri, olumlamaları -ki bunların negatif enerjileri uzaklaştırdığına ve arınma sağladığına inanılır- tekrarlamayı uygun görüyorlar. “Ben huzurum. Ben ışık yayan bir yıldızım.” gibi.

meditasyon

8. Meditasyon halindeyken kıpırdanmadan durulmalıdır.

9. Ruhsal Göz olarak adlandırılan, kaşlarınızın arasındaki noktaya konsantre olarak meditasyona başlamak faydalıdır. O noktada süper bilinç bulunur!

10. Mutlu bir ruh hali ile meditasyon yapmalıyız. Sorunlardan kurtulmak ya da bazı sıkıntıları geçiştirmek/savuşturmak için meditasyon yapmayın. Kafa karışıklığı yaşayan bir insan sağlıklı bir meditasyon yapamaz çünkü düşünmeden duramaz. Oysa meditasyon zihni bedenden ayrı görüp düşünmeden daha doğrusu düşüncesiz farkındalık konumunda olabilmektir. O konumdayken dikkatinizi geçmişe ya da geleceğe, yani gerçekten uzağa götürecek hiçbir düşünce yoktur. Kişi düşünmediğinde dikkati sadece bu an’ı deneyimler. Şu an tek gerçektir çünkü orada ne bitmiş olan geçmiş vardır ne de gelecek.

11. Meditasyon yapmak için istekli olmayı beklemeyin. Yapmak istemediğiniz zaman aslında meditasyona en çok ihtiyacınız olan zamandır. Eğer meditasyon yapmayı istemediğiniz zamanlarda da her şeye rağmen yapmayı seçerseniz ruhsal ve zihinsel ilerlemenize en büyük katkıyı sağlamış olursunuz.

Meditasyonu uygulamaya başlar başlamaz hemen mucizevi deneyimler yaşamayı beklemeyin. Meditasyon her gün yapılırsa ve zaman içerisinde bir yaşam şekli haline getirilirse yüksek etkisini gösterir, zihin odaklı insan olmaktan vazgeçmemize, zihnimizin arınmasına yardımcı olabilir.

Meditasyon sırasında gözleriniz açık tek bir şeye odaklanmayı deneyimlemek için bir mum ışığını kullanabilirsiniz. Ancak mum kullanıyorsanız odada başka ışık olmamalıdır. Mum alevine bakarken gözlerinizi kırpmayın. Gözlerinizi kırpmamak gözlerinizi yaşartabilir. Aldırmayın, gözyaşlarınızın akmasına izin verin. Gözyaşları şifadır. Bazı çalışmalarda meditasyon yapanlar ağlarlar. Neden ağladıklarını bilmezler ama ağlarlar. Ağlamak iyidir, bastırmamak gerekir. İlle neden ağlandığını bilmek gerekmez, sebebi unutulmuş üzüntülerin bilinçaltından akıp gitmesidir bu akan gözyaşları!

Eğer bu şekilde meditasyon yapamıyorsanız, en azından oturun, gözlerinizi kapatın. Birkaç dakika nefes alıp verin. Kendinize “Kendimi tüm yönlerim ile kabul ediyorum ve seviyorum. Yaşamım her gün dahada güzelleşiyor.” deyin. Bu kısacık çalışma ile bile enerjinizin arttığını hissedeceksiniz. Yapmaya niyet edin ve hayırlısını dileyerek gerisini akışa bırakın.

Yüreğinizin ışığına ve güzelliğine selamlarımla.

Yazan : Hülya Konar / hPozitif

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.