kişisel gelişim anahtarınız - kendinigelistir.com

  1. Anasayfa
  2. Başarı Öyküleri
  3. COCA COLA’daki TÜRK’ün yükselişi

COCA COLA’daki TÜRK’ün yükselişi

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
46 0
kiralikbeyin1

Muhtar Kent’i, piyasa değeri 100 milyar doların üzerindeki dünya devi Coca-Cola’da ikinci adam yapacak atama kararı yolda. Şubat ayında, Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Grup Başkanlığından, şirket cirosunun yüzde 70’ni oluşturan Coca- Cola International’ın başına getirilen Kent için, şirketin merkezinin bulunduğu Atlanta kulislerinde yeni bir atamanın gündemde olduğu konuşuluyor. Şirkete yakın kaynaklara göre 2004 yılında Steve Heyer’in şirketten ayrılmasından sonra boş kalan Chief Operating Officer (COO) yani başkan yardımcılığı seviyesine Muhtar Kent getirilecek. Böylece Kent, 67 milyar dolar ile dünyanın en değerli markası olan Coca-Cola’ya yön veren ikinci adam olacak. Daha önce Yönetim Kurulu Başkanı Nevill Isdell’e rapor veren birçok yönetici Kent’e bağlanacak.

Muhtar Kent’in, innovasyon, pazarlama ve stratejik büyümeden sorumlu Direktör Mary Minnick’i geçerek şirkette ikinci adam poziyonuna geleceği belirtiliyor. Şirkette en yüksek pozisyondaki kadın yönetici olan 46 yaşıdaki Minnick, Fortune Dergisi tarafından dünyanın en güçlü kadınları arasında gösterilmişti. Muhtar Kent böylece dünyadaki en güçlü Türk yönetici ünvanını pekiştirmesinin yanı sıra, dünyanın da en güçlü yöneticileri arasında yerini alacak.

The Atlanta Journal-Constitution’da yer alan habere göre, atamanın ne zaman yapılacağı kesinlik kazanmadı. Ancak Perşembe günü yönetim kurulu toplantısı yapacak olan şirketin, atama duyurusunu aralık ayında ya da en geç 2007 yılının başında yapacağı ifade ediliyor. Atamanın ardından 53 yaşındaki Muhtar Kent, 200 ülkede 23 milyar dolarlık 400 ürün satan Coca-Cola imparatorluğunda tahta bir adım daha yaklaşmış olacak. Coca-Cola’nın Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda CEO’su olan 63 yaşındaki Neville Isdell birkaç yıl içinde koltuğunu bırakması bekleniyor.

Yatırımcıların gözü atamada

Atama planı, piyasa değeri bakımından en yakın rakibi Pepsi’nin gerisinde kalan Coca-Cola’nın yatırımcıları için hayati bir önem taşıyor. 1997 yılında efsane CEO Roberto Goizueta’nın ölümünün ardından şirket yönetiminde istenilen istikrar sağlanamadı. Sektör uzmanı John Sicher, ‘sadece işi iyi bilmekle kalmıyor ayrıca aşırı agresif’ olarak tanımladığı Kent’in, Isdell’in Avrupa ve ABD’deki satışları yeniden canladırmak için geliştirdiği master planı olan Büyüme Manifestosu’nu hayata geçirmesinde yardımcı olacağını ifade ediyor. Atama söylentileri üzerine acıklama yapan Coca-Cola Sözcüsü Ben Deutsch ise “İstikrarlı büyümeye ve işlerine odaklanmış derin ve zengin bir yönetici takımımız olduğu için şanslıyız. Bunun ötesinde sorumluluklar ve roller üzerinde yapılan spekülasyonlar uygunsuz. Yönetim yapımızda herhangi bir görev değişikliği olduğunda gerekli bilgilendirme yapılacaktır” diye konuştu.

Cebinde bin dolarla ABD’ye gitti

İngiltere Hull Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Muhtar Kent, London City Üniversitesi’nde İdari İlimler konusunda yüksek lisans yaptı. Askerliğini yaptıktan sonra bin dolar harçlıkla ABD’ye gitti. New York’ta yaşayan amcasının yanına yerleşerek gazete ilanlarında iş aramaya başladı. Coca-Cola’da, 1979’da Cola-Cola taşıyarak işe başladı. Daha sonra bir süre marka bölümünde çalıştı. Ardından Roma’ya gönderildi. Pazarlama ve satış promosyonları müdürlüğü yaptığı Roma’dan sonra Hollanda’ya gitti. 1985’te Türkiye’ye geldi. İzmir’deki merkezde Genel Müdür oldu ve merkezi İstanbul’a taşıdı. 1987’de Orta Asya, Türkiye’ye bağlandığında sorumluluğu üstlendi. 1989’un sonlarında Viyana’ya gitti. 23 ülkenin bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa Başkanlığı görevine getirildi.

Bu görevi sırasında 31 ayda 33 fabrika kurdu. Şirketteki 20 yılını dolduran Kent, ayrılarak Türkiye’ye dönerek Anadolu Endüstri Holding’e geçti. Ancak Anadolu Endüstri Holding’in Coca-Cola Türkiye’ye ortak olması ile Kent’in yolu bir kez daha Coca-Cola kesişti. Kent, Anadolu Grubu’nda Coca-Cola’yı da kapsayan İçecek Grubu Başkanlığı görevini üstlendi. Şubat ayında ise Coca- Cola International’ın başına getirildi.
 
Yazan : Feray Akşit
Kaynak :
www.referansgazetesi.com

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.