kişisel gelişim anahtarınız - kendinigelistir.com

  1. Anasayfa
  2. Güçlü Hafıza
  3. Güçlü hafızanın ilacı nedir?

Güçlü hafızanın ilacı nedir?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 3 dk okuma süresi
81 13

Güçlü hafızanın ilacı iyi uyku ve müzik!

ABD”nin en saygın bilim dergilerinden New Scientist”e göre yaşınız kaç olursa olsun beyni genç tutmak ve unutkanlığın önüne geçmek mümkün. Dergi, hafızayı korumaya yardımcı olacak tavsiyeleri derledi

Uzmanlara göre 401ı yaşlarına gelen herkesde hafızayla ilgili ufak tefek sorunlar kendini göstermeye başlıyor.

Bunlar da anahtarın yerini unutmaktan, bir toplantıyı kaçırmaya kadar her türlü aksaklığı beraberinde getiriyor. Ancak doktorlar çocukların, yetişkinlerin, hatta yaşlıların bile hafızalarını kuvvetlendirmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

Elbette bunun için doğru beslenmek ve birkaç ipucuna önem vermek gerekiyor. Saygın bilim dergisi New Scientist”in İngiltere ve ABD”deki ünlü doktorlara danışarak hazırladığı tavsiyelerden bazıları şöyle:

Sınav öncesi uyuyun

1. Gece yalnızca 3 saat uyumuş bir kişinin düşünce kabiliyeti, yasal olarak sarhoş olan bir kişiyle aynıdır. Gün içinde öğrendiğiniz her şey uyurken beyninizde “işleniyor.” Araştırmalar yeni bir bilgisayar oyununu 2 saat oynayıp uyuyan bir kişinin kalktığında, birçok hileyi öğrendiğini gösteriyor. Aynı sonuç sınava hazırlanan kişilerde de görülüyor.

Müzik eğitimi alın

2. Araştırmalar müzik eğitimi alan 6-8 yaş arasındaki çocukların IQ”sunun yaşıtlarına göre 2-3 puan arttığını gösteriyor. Ayrıca düzenli olarak Mozart dinleyen kişilerin, diğer çeşit müzik dinleyenlere göre hafıza testlerinde daha başarılı oldukları görüldü. Bu sonuçlar Mozart bestelerinin kompleks yapısına bağlanıyor.

Yarım saat yürüyün

3. Haftada 3 kez yarım saat yürümek hafızayı güçlendiriyor. Düzenli egzersiz yapan çocukların sınavlardaki ve hafıza testlerindeki başarısının yüzde 15 arttığı görülüyor. Bunun nedeni beyne bol oksijen gitmesine bağlanıyor. Ayrıca egzersiz sırasında salgılanan hormonlar yeni beyin hücreleri yapılmasını tetikliyor.

Sigara ve alkol yok

4.ABD”deki Nötre Dame Rahibe Okulu”nda kalan rahibelerin yaşı 75-107 arasında değişiyor. Bunların birkaçı dışında ise hiçbirinde Alzheimer ya da diğer yaşlılık hastalıkları görülmüyor. Bu kadınların ortak özelliği ise portakal suyu, fasulye gibi gıdalarda bulunan folat vitamininden bol bol almaları. Sakin bir hayat sürmeleri ve sigara ile içkiden uzak durmaları da hafızalarını korumalarına yardımcı oluyor.

Konsantre olun

5. Uzmanlara göre “konsantre olacağım” diye düşünmek bile o sırada yapılan işe yoğunlaşmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca gün içinde 1-2 fincan kahve içmek de beyni “şarj” ediyor. Ancak daha fazlası kişiyi yorup tam tersi etki yaratabiliyor.
Kaynak : www.gazetevatan.com

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

13 Yorum

  1. blank
    merve - -

    ben bir öğrenciyim bunlar benim için çok iyi bilgiler çok teşekkür ederim bunları uygulayacağım ve başarılı olacağıma inanıyorum

  2. blank
    Murat Gunes - -

    Hafızamı çok iyi kullanamadığımdan ve unutkanlığımdan dolayı müzdariptim. Bunun nedenini veya tedavisini araştırırken bu yazı karşıma çıktı. Benim için en dikkatimi çeken kahve oldu. Çünkü ben akşama kadar 3-4 fincan kahve içiyorum. Kahvenin bana bu türlü bir zarar vereceğini hiç düşünmemiştim. Bi süre içmeyerek kendimi deneyeceğim, inşallah işe yarar.

  3. blank
    müjde - -

    ben de denemeye çalışıcam umarum faudalıdır fakat anlamadığım yer modafinil bir ilaçmı ????

  4. blank
    İlaç - -

    Hafızayı güçlendirmek için ilaçlar da var…

  5. blank
    hakarka - -

    bende bu aralar çok unutkan oldum hemde yaşım daha 31 olduğu halde ne yapacağım derken yazılarınızı okudum hemen denemeye geçeceğim şimdiden teşekürler

  6. blank
    samed - -

    bence hafızayı gelıstırmek ıcın egzersız yapmak lazım mesela okumak…bırde duzenlı calısmak

  7. blank
    Musti - -

    Ben şuna inanıyorum alkol ve sıgaranın beyi hücrelerini yordugunu biliyorum sıgara kullanan birisi olarak bun dan üc ay önce sıgarayı azaltma yoluna gittim hem vücut olarak hem de beyin yorgunlugu olarak cok faydasını gördüm ön ceden sabağları cok yorgun halde kalkıyordum şim di ise rahat bir şekilde kalkıyorum bence benim fikrim sıgaranın daha büyük etkisi var beyin de vücutta bu aralar gene sıgara yı günde şim di 8 dal ictiğim halde vücudu yoruyor sıgara içenlerin bu şekilde kendilerini denemelerini isterim ozaman beyne giden oksijen beyni rahatlatıyor…

    Şimdilik yorumlarım bu şekildedir.
    İyi çalışmalar.

  8. blank
    Gözde - -

    ya ben 20 yasındayım ve okuduğum bölüm direk ezbere dayalı. cok zorlanıyorum bu dediklerinizin hepsini yapıyorum ama yine beceremiyorum. galiba sürekli tekrar en uygunu, o da işimize gelmiyor:S

  9. blank
    gorkem - -

    Bende hafızman kuvvetli olmamasında zorlanyrm ve konsantre olmakta cok gucluk cekiyorum dediklerinizi uyguluyorum ama bi işe yaramıyor ..

  10. blank
    Can ÖZEN - -

    Bunları öğrenmem iyi oldu, teşekkürler.

  11. blank
    engerek134 - -

    tek hap var cx717.navyseal ciler kullanıyo operasyona çıkmadan önce.doğrudan merkezi otonom sinir sistemini uyararak 48 saat boyunca yoğun fiziksel aktiviteler sonrasında zihinsel faaliyetlerin durması ve/veya yavaşlamasını engelliyor.hatta beyinde nörotransmitterlerin etkisini artırıp beynin daha hızlı uyarılmasını ve düşünme gücünü artırdığı pratik olarak kanıtlanmıştır.kapsülü 900 küsür dolar.ha birde piyasada bulamazsınız.bulsanız dahi herkese vermiyorlar.hade hayırlı olsun

  12. blank
    MahmudAliK.osmanoğlu - -

    çocukken yaşadıklarını hiç bir zaman unutmazsın. çünkü hafızanın en temiz, en güçlü olduğu zamanlardır çocukluk… . Teşekkürler.

  13. blank
    Ümit Sanlav - -

    TV güçlü hafızanın düşmanı . Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.