kişisel gelişim anahtarınız - kendinigelistir.com

  1. Anasayfa
  2. Güçlü Hafıza
  3. Hafızanızı güçlendirin! Unutkanlığı yenin!

Hafızanızı güçlendirin! Unutkanlığı yenin!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 3 dk okuma süresi
73 36
kilit

İş yaşamında her ayrıntıya hakim süper profesyoneller, günlük yaşamlarında müthiş unutkan davranabiliyorlar. Çevrelerindeki kişilerin isimlerini, eşlerinin doğum günlerini, çocuklarının okul toplantılarını hatırlamayabiliyorlar. Bazen, ofiste olup bitenlere o kadar fazla yoğunlaşabiliyorlar ki, günlük yaşamlarındaki en basit konularda, beyinlerinde neredeyse bir boşluk oluşmuşçasına tepkiler verebiliyorlar.

Bu sorun özellikle ellisine yaklaşan yöneticilerde, korku ve endişe kaynağı oluyor. Unutkanlık hastalığı karşısında, yaşlanıyorum onun için hafızam zayıflıyor diye doktorlara koşan yöneticiler çareyi nörologlara baş vurmakta buluyorlar. İtalya”nın beyin konusundaki araştırmalarıyla öne çıkan ünlü Besta şirketinin direktörlerinden Ferdinando Cornelio, La Repubblica”da yayınlanan bir söyleşisinde, yöneticilere sakin olmalarını salık vererek, unutkanlığın aşırı yorgunluk ve stresten kaynaklandığını vurguluyor.

Profesör Cornelio”ya göre, zaman hızla akıp giderken, yöneticiler hatırlamaları gereken binlerce şey arasında kalıyor ve beyine fazla yükleniyorlar. Bunun sonucunda da, bir seçim yapmak zorunda kalarak, işlerine öncelik verirken, diğer konuları beynin gerisine atıyorlar. Hafızayı güçlendirmenin gayet basit yolları var. Çocukların yaptığı gibi şarkı veya şiir ezberlemek, hesap makinesi kullanmadan dört işlemi yapmak, kağıt oynamak, bulmaca çözmek gibi küçük değişiklikler hafızaya yararlı oluyor.
Besta”nın nöropatoloji bölümü hocalarından Fabrizio Tagliaviani yaş ilerledikçe beyindeki sinir hücreleri arasındaki temas sayısında azalmaya bağlı olarak, hafızada bir zayıflama olduğunu belirtiyor. Tagliavini, genç insanlarda beynin sürekli bir biçimde yeni uyaranlar karşısında kapasitesini genişlettiğini ve canlı kaldığını açıklıyor. Buna bağlı olarak da beynin canlılığını korumak için sürekli bir biçimde çalıştırılması gerektiğini ekliyor.

Araştırmalar insan beyninin yirmi yaş civarında en yüksek seviyesine ulaştığını, daha sonra nöronlardaki eksilmeye bağlı olarak, giderek ağırlığının azaldığını gösteriyor. 60-70 yaşlarında insan beyni, maksimum ağırlığının yüzde onluk bir bölümünü yitirmiş oluyor. Beynin yaşlanması bir doğal kader olarak algılanabilir. Ancak Picasso, Verdi ve Einstein gibi ünlülerin canlılıklarından hiçbir şey yitirmediği anımsanacak olursa, işleyen demir ışıldar ilişkisinden yola çıkarak, beyinleri çalışmaya zorlamanın en kolay olduğu görülüyor.

Hafızayı canlı tutmak için 10 öneri:

1. Hesap makinesi kullanmayın, hesaplarınızı elle yapın.
2. Şiir veya şarkı ezberleyin.
3. Telefon numaralarını ezberlemeye çalışın.
4. Kağıt oyunlarını deneyin.
5. Benzer olmayan nesneler arasında bağlantılar kurmaya çalışın.
6. Çapraz bulmaca çözün.
7. Cep telefonu konuşmalarınızı azaltın.
8. Yağlı yemeklerden uzak durun.
9. Alkollü içeceklerle vedalaşın.
10. Spor yapın.
 
Yazan : Fatoş Karahsan
Kaynak : www.kariyerim.milliyet.com.tr
 

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

36 Yorum

  1. blank
    Ceyda - -

    Önerileriniz gerçekten çok mantıklı. Çünkü aynı problem bir kaç ay öncesinde ben de vardı. Hatta bir ara bu unutkanlık problemi bir zaman sonra kendime olan güvenimi yitirirebilme boyutlarına ulaştı.
    Ben de kendi kendime hoşuma giden bir kaç şiiri ezberleme karaırı aldım. Her akşam bilgilerimi tazeliyordum. Çok kısa bir sürede 2-3 günlük bir tatille beraber bu sorunumdan kurtuldum. Sonuç gayet başarılı. Sadece biraz sabır ve güven gerekli olan olan diye düşünüyorum…

  2. blank
    Kezban - -

    Ama hesap makinası kullanmamak mümkün değil benim ortamımda. Ancak gerçekten şu telefon numaraları ezberlemek gerekiyor. Bu yöntemlere yavaş yavaş başlayacağım. Faydasını göreceğimi düşünüyorum.

  3. blank
    Pusat - -

    Ben hafızamın iyi oldugunu düşünüyorum, yeteriince spor yapıyor,çok uzun şiirleri aklımda kolaylıkla tutabiliyorum. Ama bende şöyle bir sorun var sanırım ne olursa olsun çok küçük bir detay veya konuşma bile olsa yaşadığım hiçbir seyi unutmuyorum. İnsan bazen bazı şeyleri unutmak istiyor peki bunun için birisi veya birileri bişeyler yapabiliyor mu?

  4. blank
    Nilüfer - -

    Hafıza konusunda çok kötüyüm. Bazen unutkanlık had safhaya ulaşabiliyor. Yazılan önerileri dikkate alacağım, dilerim gelişme kaydedebilirim.
    Çok teşekkür ediyorum.

  5. blank
    Mehmet GÜLHAN - -

    Derlenmiş bu değerli bilgileri bizlerle paylaşımınızdan dolayı çok teşekkür ederiz.Kayseri Atlas Koleji müdür yardımcısı ve beden eğitimi öğretmeniyim.Uzun süre beyinle alakalı araştrmalar içerisindeyim.Birçok noktada verdiğiniz bu bilgiler çok kıymetli.

  6. blank
    Mehmet GÜLHAN - -

    Özellikle hafıza konusundaki bilgileri bir rehber öğretmen olarak öğrenciler üzerinde kullanıyorum.Bilgilerin çok basit olmasına rağmen çok etkili.

  7. blank
    recep - -

    bende de çok unutkanlık var mesela 10 saniye önce koyduğum bir şeyin yerini unutabiliyorum daha önceden yoktu çok yoğun ve sitresli çalışmadan ileri gelse gerek .unutkanlık kendime olan güvenide kaybettiriyor.

  8. blank
    işadamı - -

    merhaba dostlar herhangi bir konuyu unutmamak için kısa aralıklarla tekrar edin bu kalıcı hafızaya yüklenır önem vermediginiz şeyleri unutursunuz stresten uzak durun yabancı dil bilenlerin bunu 2 _3 yıl kullanmadıkları zaman beyinde silintı oldugu biliniyor o yüzden konu ne olurse olsun tekrar edin sürekli beynınızı düşünmeye sevk edin ezberden mumkun oldugunca uzak durun sade bir yaşamınız olsun beynınıze yükleyecegınız yazılı bır şey ıse bütün yazıyı parcaya bölerek 3__5 satır halınde ögrenebılırsınız ögrenecegınız konuyu üzerinizde taşıyıp yarım saat aralıklarla inceleyın umarım sıze bır katkım olmuştur sevgiyle kalın

  9. blank
    ömer Aktaş - -

    bencede yazdıklarınız dorudur hafızada fazla zorlanırsa geişme o kadar cok oulr mu

  10. blank
    serap - -

    ben ehliyet almak icin baş vurdum ve bir dersden kaldım oda motor calışıyorum ama hep unutuyorum inşallah bu kez olcak cunku son şansım sizden yardım bekliyorum

  11. blank
    ahmet - -

    güzel bir şeye benziyor, denemeye çalışacağım

  12. blank
    dilek - -

    aşırı dercede unutkanlık var bende ne yapıcagımı bılmıyorum bugun hastaneye gıttım ama baska seylerden suphelenıyorum dusunun cuzdanımdakı parayı bıle nasıl harcadıgımı hatırlayamadıgım zmanlar bıle oluyo bu konuda cok sıkayaetcıyım durumum cok kotu daha yasım 19 olmasına ragmen bole olması benı korkutuyor

  13. blank
    sinem - -

    herkese slm..bende 21 yasındayım ve yukarıdakı yazı benı anlatıyor…acıl doktora gıtmem lazım acaba doktorlar bu durumda nasıl bı tedavı uyguluyor bılen varmı?

  14. blank
    müjdat - -

    bu gibi sorunları çoğumuz yaşıyoruz sanırım en büyük nedeni stres bence bu önerileri uygulamakta fayda var

  15. blank
    ibrahim - -

    unutkanlık konusunda ben de önemli denecek seviyede problemler yaşıyorum ve bu konu benim kendime olan özgüvenimin oldukça azalmasına yol açan konuların başında geliyor. bu yöntemleri uygulamaya çalışacağım işallah faydası olur.

  16. blank
    dilek ceyhan - -

    ben daha 3 senelik öğretmenim. saatleri gecirdiğim öğrencilerimin adını bile unutuyorum,2 telefon numarasından baska kimsenin telini ezbere bilemiyorum..bu ve bunun gibi bi cok sey..durum vahim galiba..yazılanları denicem ama..cokda umutlu degilim acıkcası..

  17. blank
    Emre - -

    Ben de bu aralar evlilikdi, iş yoğunluğuydu yorgunlukdan ve uykusuzlukdan olduğunu zannediyoru. Özellikle iş ortamında çok zorlanıyor ve devamlı notalıyorum. Bu önerileride unutmazsam deniycem ama zannetmiyorum işe yarasın. Piskolağa gitmeli bence ama zaman yok…

  18. blank
    Ebru - -

    Arkadaşlar, gerçekten çok zor durumdayım. 34 yaşındayım. Bir firmada çalışıyorum. Evde alzaimir hastamız dedem var. Hiç uyutmuyor bizi ve ben o uykususzla işe geliyorum. O kadar unutkanım ki iş yerimde yaptıgım hatalardan söylemeyi unuttgum notlardandolayı kendime güvenim kalmadı ve yekililerim bişey sordugu zaman yüzlerine özürlü gibi bakıp bilmiyorum demekten çok üzülüyorum. Denge yok ne yapacam bilmiyorum sürekli aglıyorum. Nasıl yardım alacam bilmiyorum. Nasıl hafızamı toplıcam bilmiyorum. Konuşacak halim yok. Ayrıca çok zayıfım. Unutkanlıgın hayatımdan kabus olarak kalması beni çok yıprattı…

  19. blank
    sümeyra - -

    tavsyelerinız gayet mantıklı geldi bugunden sonra önerilerinizi uygulamaya başlıyorum umarim bende yeni ortaya cikmiş bu hastalığı yenerim

  20. blank
    Yasar - -

    aynı dertler bende de var. bir odaya gidiyorum neden gittigimi bile unutuyorum. yasım 34. bu beni cok korkutuyor…

  21. blank
    Asım - -

    genellıkle ezber gerektıren bır fırmada calısıyorum. urunlerın kod numaraları vs. gıbı. askerden gelelı 1 sene oldu fakat ezberım askerden once daha ıyıydı ve su anda gıt gıde aklımda bır sey tutamıyorum. ınsallah onerılerınız sayesınde bu sorun ortadan kalkar…

  22. blank
    Adsız - -

    unutkanlık coğu kiside demiyorum her kiside belli bir zaman diliminde yada belli bir yastan sonra olusabiliyor. Nedenleri bilindiği gibi stres, aşırı yoğunluk, beynin sürekli meşgul olması, beynin boş ve gereksiz bilgilerle meşgul edilmesi,tabiki bu zamanla hastalık derecesine de ulaşabiliyor. Yukarıda bir arkadaşımızın dediği gibi en basitinden bazen bir odaya geçeriz ve neden geçtiğimizi bilemeyiz. Çünkü o süreçte başka bir düşünceyle meşguldür beynimiz. Sadece yapacağımız işe odaklanamayız. Odaklanma problemi unutkanlığın sebeplerinden biridir. Bütün bunları aşmak için beyin egzersizi yapmamız şart. Basit yöntemlerle beynimizi aktif hale getirerek unutkanlığı yok edemeyiz ama azaltabiliriz. En basiti bulmaca, zeka oyunları, psikoloji ve gelişim kitapları okumak, spor yapmak,düzenli uyku ve düzenli beslenmek. Unutmayın her birey özeldir kendinizin kıymetini bilin ve güveninizi yüksek tutmak icin önce kendinizi düsünün. Bu arada paylaştığınız bilgiler için tesekkürler Fatoş Hanım…

  23. blank
    dilek - -

    merhaba aynı durumlar bendede var ne olur banada bir çözüm gösterin ben konuşmakda bile tutukluk yaşıyorum düşündüklerimi unutuyorum dile bile getiremiyorum beynimi zorlamaya korkuyorum aklımı kaçıracam diye acaba tembelleştimi düşünmekistemiyor adeta ben değilk beyin beni yönetiyor sanki bu beyin denen şey ne garip ne var bunun içinde kalp gibi bir yerden sonra düşüne düşüne yoruluyor sanki tıkanıp donup kalıyor daha düşünmekistemiyor sanki yoruluyo benim beynim şu anda öyle yardımcı olun ne yapmam lazımbunun için

  24. blank
    Prof.Gazi ctnky - -

    Degerli okuyucular.hafizanizin unutkanliktan uzak kalmasini istiyosanız.strese ve sagliksiz beslenmeye kesinlikle dikkat edin.beyninizde tasarliyabilceginiz hayali urunler duşunun.en azindan ben bunlari yapamiorum diyorsaniz gazete,dergi,kitap okuyun.bunlar beynin araliksiz calismasina yardimcı olan kucuk seyler.bi sorunuz varsa paylasin.elimden geldince yardim etmeye calisirim.saglikli ve mutlu kalin.

  25. blank
    gizem - -

    Ben sizin önerileri okuyp denedim ve gerçekleşti ama benim ezberlemem gereken yabancı dil hemde en zor olan fransızcada ezberlemem gerekiyo eğer bunun için de aynı şeyleri önericekseniz bence yabancı dil için fazla işe yaramıyo ama türkçe için gayet güzel ve mantıklı önerileriniz var.teşekkür ederim..

  26. blank
    dilara - -

    Merhaba 19 yaşında olmama rağmen bende de çok fazla unutkanlık var..5 dakika önce yaptığım şeyi hatırlamadığım oluyor..dediğiniz gibi bir odaya giriyorum ve ne için girdiğimi unutuyorum..telefonumu bir yere koyuyorum 2 dakika sonra telefonum nerde diye arıyorum.. bazen dilimi ucuna gelen şeyleri söyleyemiyorum..söylemek istediklerimi ifade edemiyorum çoğu zaman..bendeki bu untkanlık kendime olan güvenimi yitirmeme neden oldu..söylediklerinizi yapıcam ama bir faydası olacağını sanmıyorum :(

  27. blank
    hakan - -

    Ben 20 yaşında olan bir lise öğrencisiyim. Başarılı bir zihnim vardı. Ezberlemem çok yüksekti. Okul kapandığından beri artık eskisi gibi zihnim çalışmıyor. Hatırlamadığım bir şeyi belli bir zaman geçtikten sonra hatırlıyorum. Geçici hafıza kaybı mı ?
    Bu arada sizin paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.

  28. blank
    Yasemin Umal Şahin - -

    Unutkanlığı yenelim ;).

  29. blank
    TC Yasemin Umal Şahin - -

    Unutkanlığı yenelim ;).

  30. blank
    tülin - -

    ben 21 yaşındayım. unutkanlığım vardı ama şimdi bayağı arttı. doktora gittiğimde bana geçici bi şey dedi ama geçmedi ne olur yardım edin… bir sürü psikoloğa gittim ama fark yok. onca para döktüm ama sonuç sıfır. lütfen bu işi bilen biri varsa bana yardım etsin

  31. blank
    tuğba - -

    evet bence de çok mantıklı öneriler ama spor yapmak bana biraz alakasız gibi geliyor ama elbet bir bildikleri vardır bir de hesap makinesi kullanmam lazım hele benim gibi 8. sınıf öğrencisiyseniz ve çok matematik ödeviniz oluyorsa ama yinede bilgiler ve öneriler için çok teşekkürler bu benim için iyi olacak,çünkü 5 tane şiir ezberlemem gerekiyor ve 1-2 şiir 5 kıtalık yani tekrardan çok teşekkürler …

  32. blank
    tuğba - -

    hem de ben müzik dinlemeyi çok severim aynı zamanda birçok şarkıyı hatta neredeyse yabancı(ingilizce) şarkıları ezberlemeyi ve söylemeyi çok seviyorum yani eğer ezberleyeceğim şey müzik türü ise kolaylıkla ezberliyorum hatta ezberlemiyorum bile kendiliğinden hafızama kaydoluyor ama söz konusu şiir yazı vb. türünden ise bana hiç yaklaşmayın derim

  33. blank
    tuğba - -

    ben bu siteyi çok sevdim gerçekten

  34. blank
    merter - -

    benimde aklımda hiçbir hesap ve ders kalmıyor ama yukarıdaki yazan yöntemleri deneyeceğim

  35. blank
    Özcan - -

    okulda gösteri yapmıştım o gösteriden sonra herkes bana süper zeka demeye başlamıştı halbuki yaptığım çok basitti bunu herkes yapabilirdi yeter ki nasıl yapılabileceğini araştırsalardı, bana 60 tane karışık kelime söylediler, 1 kişide bu kelimeleri tahtaya yazdı o coğrafya öğretmenimiz ümit hoca idi hala kendisi öğretmendir :) şu şekilde yazdılar 50- elma , 12- yazar, 70- aşk vs diye karışık şekilde yazdılar 1 dersi bana ayırdı hoca sınıfta çıt yok sadece 3-5 saniye aralıklarla bana kelime söylüyorlar ve nasıl yapacağıma dikkat ediyorlar kimisi rezil olacak bu nasıl yapsın bunları nasıl ezberlesin diye kimisi de ne olacak diye bekliyor :) ve herkes söyledi hoca da yazdı ben ise 70 kelimeyi hiç takılmadan okudum bir kaç tanesinde sadece kelime benzerliği oldu aşk denene sevgi dedim gibi şeyler şimdi bunu nasıl yaptığımı herkes merak eder oldu ben spor yapıyordum ve balık yiyordum, ayrıca hafıza tekniklerini öğreniyordum.

  36. blank
    cengiz - -

    benim sıkıntım şiiri kolaylıkla ezberliyemiyorum şiir olarak nasıl ezberleye bilirim bi yardım edermisiniz ….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.