Uzmanlara göre 40 lı yaşlarına gelen herkeste hafızayla ilgili ufak tefek sorunlar kendini göstermeye başlıyor. Bunlar da hayatınızda birçok aksaklığı beraberinde getiriyor. Ancak doktorlar çocukların, yetişkinlerin, hatta yaşlıların bile hafızalarını kuvvetlendirmesinin mümkün olduğunu söylüyor.
ABD nin en saygın bilim dergilerinden New Scientist e göre yaşınız kaç olursa olsun beyni genç tutmak ve unutkanlığın önüne geçmek mümkün. Dergi, hafızayı korumaya yardımcı olacak tavsiyeleri derledi
Elbette bunun için doğru beslenmek ve birkaç ipucuna önem vermek gerekiyor. Bilim dergisi New Scientist in İngiltere ve ABD deki ünlü doktorlara danışarak hazırladığı tavsiyelerden bazıları şöyle:
Sınav öncesi uyuyun
1. Gece yalnızca 3 saat uyumuş bir kişinin düşünce kabiliyeti, yasal olarak sarhoş olan bir kişiyle aynıdır. Gün içinde öğrendiğiniz her şey uyurken beyninizde işleniyor. Araştırmalar yeni bir bilgisayar oyununu 2 saat oynayıp uyuyan bir kişinin kalktığında, birçok hileyi öğrendiğini gösteriyor. Aynı sonuç sınava hazırlanan kişilerde de görülüyor.
Müzik eğitimi alın
2. Araştırmalar müzik eğitimi alan 6-8 yaş arasındaki çocukların IQ sunun yaşıtlarına göre 2-3 puan arttığını gösteriyor. Ayrıca düzenli olarak Mozart dinleyen kişilerin, diğer çeşit müzik dinleyenlere göre hafıza testlerinde daha başarılı oldukları görüldü. Bu sonuçlar Mozart bestelerinin kompleks yapısına bağlanıyor.
Yarım saat yürüyün
3. Haftada 3 kez yarım saat yürümek hafızayı güçlendiriyor. Düzenli egzersiz yapan çocukların sınavlardaki ve hafıza testlerindeki başarısının yüzde 15 arttığı görülüyor. Bunun nedeni beyne bol oksijen gitmesine bağlanıyor. Ayrıca egzersiz sırasında salgılanan hormonlar yeni beyin hücreleri yapılmasını tetikliyor.
Sigara ve alkol yok
4. ABD deki Nötre Dame Rahibe Okulu nda kalan rahibelerin yaşı 75-107 arasında değişiyor. Bunların birkaçı dışında ise hiçbirinde Alzheimer ya da diğer yaşlılık hastalıkları görülmüyor. Bu kadınların ortak özelliği ise portakal suyu, fasulye gibi gıdalarda bulunan folat vitamininden bol bol almaları. Sakin bir hayat sürmeleri ve sigara ile içkiden uzak durmaları da hafızalarını korumalarına yardımcı oluyor.
Konsantre olun
5. Uzmanlara göre konsantre olacağım diye düşünmek bile o sırada yapılan işe yoğunlaşmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca gün içinde 1-2 fincan kahve içmek de beyni şarj ediyor. Ancak daha fazlası kişiyi yorup tam tersi etki yaratabiliyor.
Mediko
Özgür ŞAHİN
Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.
İlgili Yazılar
39 Yorum
Bir yanıt yazın
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Hafızayı kuvetlendirme ile ilgili yazınızı çok beyendim. Ben üniverste öğrencisiyim derslerim bana çok ağır geliyor ve konsantre olmakta çok güçlük çekiyorum. Arkadaşalarımın on dk anladığını nerdeyse yarım saatimi alıyorum. Onlara yetişmek için sabaha kadar çalışıyorum, bildiğim şeyleri sınavda unutuyorum. Sadece kişisel gelişim dersim tam anlamıyla yüz ve ben bunu ders olarak görmüyorum. Hocamız çok iyi bizi sıkmadan, kitaplara bağımlı kalmadan hatta atasözleriyle ders işliyoruz. Bir kaç not tutuyorum, sınavda başarılı oluyorum ama başka dersleri anlayamıyorum ve bu yadıklarınızın hepsini yapıyorum.
Yazınız için çok teşekkür ederiz.
Bence güzel olmuş. Ancak daha fazla bilgiye yer verilebilirdi.
Sitemizde bu alanda bir kaç makale daha var. Mutlaka diğerlerini de okuyunuz. Özellikle Ceyda, herkesin anlama kapasitesi bir değildir. İlgi alanıyla orantılı olduğu gibi bir çok faktör bunu etkileyebiliyor. Ancak sitemizdeki diğer makaleleri de okumanı şiddetle tavsiye ediyorum.
Konsantre olmuyorum!!! 26 Ağustosta ehliyet sınavım var. Hiç çalışamıyorum. Ben ne yapıcam? Yardım edin…
Işık yapman gereken tek şey var o da: Kendine güvenip, başarmaya inanmak. Sihirli formüllerin peşini bırakmalı hayata özgüvenle bakmayı bilmeliyiz.
Kendimi geliştirmek ve değiştirmek istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olmanızı istiyorum. Öneriler sunun, yol gösterin ve hafızamı güçlendirmeme yardımcı olun. Çünkü unutkanlığım çok fazla.
Teşekkürler.
İnternet ortamında bu kadar boş şeyin içinde bence en kayda değer bilgi hazinesi burada. Günümüzün sorunu, sınav! Öğrenciler üzerinde büyük bir yük. Sorumluluk psikolohimizin hemen bozulmasının kaynağı bence. Küçük yaşta kocaman bir sorumluluk. Kabus bu! Bende bu sene ÖSS’ye gireceğim. İçimde korkular. Bakalım ne olacak? Dediklerini uygulayacağım.
Teşekkür ederim. Hazırlayan ve emeği geçenlere…
Verdiğiniz fikirler gerçekten çok güzel. Çok teşekkü ederim. Benimde haftaya sınavlarım var. Bende çok sıkılıyorum ne yapıcağımı bilmiyorum.
Hafızayı tekniklerle geliştirmeği bir kenara bırakın. Yapmanız gereken tek şey var: oda başarıya odaklanarak kendinize güveninizi maksimize etmek.
Arkadaşlar ben gün içersinde çok fazla şey okuyorum. Ama kısa süre sonra çoğunu unutuyorum. Not almaya kalksam baya vakit kaybı olur. Sizce ben ne yapmalıyım.
Sevgili Abdulla,
Ayrı olarak tavsiye edebileceğim bir şey yok. Ancak bu bölüm altında (Güçlü Hafıza) yayımladığım tüm makaleleri okumanı ve okumakla kalmayıp egzersizleri yapmanı tavsiye ediyorum. En kısa zamanda cevap almaya başlayacaksın.
Saygılar.
Yürüyerek kitap oku. Beyninin 2 lobu da tavana vursun. Her zaman YAPAMAYACAGINI ZANNETTIGIN SEYLERI “yapmaya çalış!” dostum.
TEMİZ HAVA oksijen ve glikoz yani BAL, beynin gıdasıdır. BALI sabah ve akşam yemeklerinden 20 dk. önce aç karnına alırsan BEYNININ HAKKINI VERMIŞ OLURSUN. Beyin gücü gerektiren ve öğretmen-öğrenci herkese ÖNERİRİM. Kitap oku, beyninin 2 lobu da çalışsın. VE her zaman düşün, düşün, düşün…
Hoşçakal dostum.
verdigi bilgiler çok açık ama dogru oldugundan emin olamıcam
Yazılarınızı okudum.İnsallah gelişimimize bir faydası olur.Daha bir çok yazınızı bekliyoruz.Herşey için teşekkürler.
valla orijinal bir şey bulamadı yazınızda
bende bir üniversite öğrencisiyim, derslerin daima olarak zor olduğundan şikayet ederim oysa hayatta zor olan bir şey yok yapılamayan şeyler var, bunu insan anlayınca kafasına koyunca başarıda ardından geliyor zaten, arkadaşlar hafıza diyorlar önemli tamam önemli olan bir şeyi anlarken kavrarken o şeye kendini vermemizdir, insan dinlemediği hiç bir şeyi anlamaz, ben her dersi takip eden bir öğrenciyim ve de vize final dönemlerinde hiç ders çalışmam , çünkü dersi derste dinlemeyi seven birisiyim, dersi dinlemesem bile eğer o dersi geçeceğimi kafama koyduysam o dersi kesinlikle aa ile geçerim onun için bir şeyi yapmadan önce istemek gerekir bunun için bazı fedakarlıklardan kaçınmak gerekir…HERKES ÖSS’DEN DERT YANAR ÖSS ASLINDA O KADAR ZOR BİR ŞEY DEĞİL OLAY KAFADA BİTİYOR BEN DERSANEYE GİTMEDİM VE DE ŞUAN İYİ BİR ÜNİVERSİTEDE İKTİSAT OKUYORUM DEMEK Kİ OLAY KAFADA BİTİYO ONU İSTEMEK GEREKİR…BAZI ARKADAŞLAR DİYO ABİ YA BEN 4-5 SENE DERSANEYE GİTİİM ANCAK KAZANDIM BENDE DİYORUM Kİ SEN DERSANEYE DEĞİL EĞLENMEYE GİTMİŞSİN, ÖSS’YE 1 SENE ADAM GİBİ ÇALIŞAN BİRİ EN İYİ YERİ KAZANIR VE DE DERECE YAPAR….. herkese söyleyecek tek bir lafım var hayatta her zaman bir şeyler istemek gerektiğine inanan birisiyim ve de bu istediğim şeyleri sırasına koyarak bunları nerede elime alacağımı planlarım, elime aldığım yer belki 1 ay belki 50 sene sonra olabilir fakat yine de bunu elde etmek için onu aklımdan hiç çıkarmamaktır…..
guzel bir yazı tesekkur ederim.
ögrenmek isteyen için her zaman boyle guzel yazılar bulunur zaten.ben 17 yasımdayım ve üniversite ögrencisiyim.
bence, basarı gercekten ucunu sıkıca yakalayabildikten sonra kacmaz yalnız ipler biraz bile gevserse bu durum sorumluluk sahibi her ögrenciyi önce üzüntüye sonra derslerden sıkılmaya iter.
hayat kimse için mükemmel değil olamaz.
zaten iş zoru basarmakta olup basımıza her ne gelirse gelsin okulu baska bir deyişle istikbalimizi, herseyden önce tutabilmektedir.
herkesin bi kapasitesi vardır ama bu kimse için bir sınır değildir olamaz. insan birseyi gercekten isterse yapar. belki daha cok zamanını alır ama yapar.
herkes için basarılı bir hayat diliyorum.. kendi ve vatanı milleti için…
gerçektende çok güzel bir yazı dikkate alıp uygulayacağım
arkadaşlar benimde sadece konsantre problemim var ve nasıl konsantre olacağım yardım edin yaa bana biraz akıl verebilirmisin
iz
recep kardeş…güzel konuşmuşsun da…herkez aynı altyapıya sahip değil…öss komple bir bütünlük isteyen sınav…aile yapın çevren..bisürü faktör başarının boyutunu süresini değerlendirmen için gerekli..herkes aynı koşullarda yarışmıyor kısacası…
keşke bu yazdıklarınızla dört sene önce tanışsaydım şu anda evde oturup çocuk bakmakk yerine üniversitede asistan olabilirdim bunda üniv.tedeki hocamın beni yaz okuluna bırakmasınında etkisi var tabi .Bu saatten sonra etkisi olurmu bilmem ama bundan sonraki hayatımda yazılanları dikkate alacağım her şey için teşekkürler yinede
dipnot:bütün bunların yanında KURAN-I KERİM okumak hafızayı kuvvetlendiren unsurlardan biriymiş duyurulur hoşçakalın
öncelikle merhaba,benim sorunum ise.açık lise okuyorum ama derslerime konsantre olamıyorum,bazı şeyleri sklımda tutamıyorum..
beynınız calısmıyomu mıllet aganıgı naganıgı yeyın ben marmara unv menzunuyum bunu aganıgıye borcluyum beynı kuvvetlendu-
YAZI GÜZEL OLMUŞ AMA BİRAZ DAHA AYRINTILI BİR BİÇİMDE YER VERİLEBİLİRDİ.
Haaaay yazınızı ben de çok beğendım :-) benim de problemim var-UNUTKANLIIK..iğrenç 1 duygu..daha 17 yaşım var ama tüm ders konularını unutuyoruum.Özellıkle de tarihi..hocam benımle dalga geçıyoor..bu problemlerim olmasaydı belki de şimdi AYNŞTAYN olmuştum..ehh..GENÇ ARKADAŞLARIMA TASFİYEM:.geç uyumayın..
yazı için teşekkrüler ama günlük hayatta zaten yaptığımız hatta tavsiyeye gerek duymadan yapılabilen şeyler bunlar:)
hafızayı farklı yollardan güçlendirmenin ve daha başırı sonuçlar alınan yolu olmalı :)
iyi akşamlar
Hafızayı geliştirmek için eğzersiz yapmak matematik çözmek ve uyumadan önce gözlerini kapatım o günü yorumlayarak hafızamızın canlı kalacağından şüphem yok
aslinda bilgilenmek iyidir ama burada az bilgi verilmis biraz daha aciklayici olsa guzel olurdu
cok güzel bir konuya deginilmiş ancak bende cok fazla pratik bilgi verdiğini düşünmüyorum acıkcası..ama üzerinde düşünmemizi saglamsı bile bişeydir..
yazınızı çok beğendim.bu tafsiyeler her insan için gereklidir.her insan bu tafsiyeleri benimseyip uygulamalıdır.
konunun üzerinden yüzeysel geçilmiş içerikleri anlıyamayacak arkadaşlarda var
çok güsel olmuş elinize sağlık uygulayacağım alla hın izni ile !!!!!!
teşekkürler..
öncelıkle merhaba, ben sınav öncesi cevapları aklımda tutmak için ne yemem gerektiğiyle ilgili bilgi istiyorum. lütfen yardım edin. ne yesersem hafızam daha kuvvetli olur?
teşekkürler…
Geceden bir bardak suyun içine 7 karanfil koyun sabah aç karnına bunu için ve gün içinde bir avuç kuru üzüm yiyebilirsiniz çok faydası oluyor saygılar….
strese girdiğim de veya yapacak bir şey bulamadığımda benı mutlu edecek ve okuduğum zaman zevkle ve aç bir insan misali karnımı doyurabilecek bir yer olarak görüyorum burayı en güzel yanı da sıte nın çok güzel ve kolay olması emeği geçen herkese teşekkür ederim böyle bir ortam hazırladıkları iç..in :)))))
benim çok unutkanlıgım var.. 34 yasındayım ve asırı dercede ubnutkanlık yasıyorum… ezberim iyi deil… ve hafızam kuvvetli deil.apmam klazım .. sizce tskrler