Tayyip Erdoğan’ın gittiği her okulda siyah tahtaya yazdığı başarı formülünü Mümin Sekman yorumladı. Dört kelimeyi bildiğinizde, Tayip Erdoğan’ın tüm başarısını anlayabiliyor, açıklayabiliyorsunuz: Okumak, düşünmek, uygulamak ve sonuçlandırmak. Başbakan R. T. Erdoğanın gittiği her okul açılışında tahtaya yazdığı dört kelimelik bir formül onun başarıya bakış açısını gösteriyor.
Bu dört kelimelik başarı formülü: Oku, düşün, uygula, neticelendir.
Başbakan, formülün anlamını bir ilkokul açılışındaki konuşmasında şöyle açıklamıştı:
“Sevgili çocuklar, size başbakanınız olarak dört kelimelik tavsiyem var: Oku, düşün, uygula, neticelendir. Sadece okudunuz ama okuduğunuz üzerine düşünmedinizse, hiçbir neticesi olamaz bunun.
Okudunuz, düşündünüz ama uygulamıyorsan, onunda hiçbir faydası yok. Okudunuz, düşündünüz ve uygulamaya koydunuz. Ama takip edip neticelendirmiyorsanız, yine bir faydası yok. Aslolan takip ederek neticeyi almak.
Eğer daldaki bir meyveyi zamanında toplayamazsan, o meyve çürür gider. Hiçbir faydası olmaz. Yani Orta sahada top çevirerek kalmayacak, gölü de atmayı başaracaksınız.” (Kaynak: Vatan gazetesi)
Başbakanın başarı formülü, insanlara hayat hedeflerini gerçekleştirmek için yapmaları gerekenleri gösteriyor:
OKU: İş hayatında ve özel hayatında nasıl başarılı olabileceğini gösteren kitaplar oku.
DÜŞÜN: Bu kitaplardan öğrendiklerini şirketine, işine ve özel hayatına nasıl uygulayacağını düşün.
UYGULA: Bunları düşünmekle yetinme, işine ve kendine uygula.
SONUÇLANDIR: Uygulamaya başladığın bir şeyi, sonuç alıncaya kadar takip et, yarıda bırakma.
Bu formül çevik ve başarılı bir lider olmak için çok kullanışlıdır. Başarılı bir lider olmak için önce öğrenmek gerekiyor. Öğrenmek gerekli ama yeterli değil. Sonra öğrendikleriniz üzerine bolca düşünmelisiniz. Düşünmek de gerekli ama yeterli değil. Düşündüklerinizi teoriden pratiğe, yani düşünceden uygulamaya geçirmelisiniz. Uygulamak da yetmiyor, uyguladığınız şeyi sonuçlandırıncaya kadar takip etmeli, rehavete düşmemeli, işleri sürüncemede bırakmamalısınız.
Başbakanın başarı formülüne göre sürekli yeni şeyler öğrenmeyen, öğrendikleri üzerine düşünmeyen, düşündüklerini uygulamayan, uyguladığını sonuçlandırmayan kişiler başarılı işler çıkaramayacak, en azından dört dörtlük işler başaramayacaktır.
Başbakanın başarı formülüne göre düşündüğümüzde 4 tür atalet ve tembellik karşımıza çıkıyor:
1. Öğrenmeme ataleti.
2. Düşünmeme ataleti.
3. Uygulamama ataleti
4. Sonuçlandırmama ataleti
Başbakana göre, öğrenen ama öğrendiğiyle yetinmeyip, öğrendikleri üzerine düşünen, öğrendiklerini sindiren kişi başarının yarısını halletmiştir. Düşündüklerini uygulayan ve uyguladığı işi sonuç alıncaya kadar takip eden kişi ise, ikinci etabı da halletmiştir.
Öğrenmek ve düşünmek insanın iç dünyasında yaptığı faaliyetlerdir. Uygulamak ve sonuçlandırmak ise, dış dünyada dış dünyada yapılan faaliyetlerdir. Öğrenmek ve düşünmek kendimiz üzerindeki etkimizi artırır. Uygulamak ve sonuçlandırmak ise dış dünya üzerindeki etkimizi artırır.
Yazar: Mümin Sekman
Murat’cim sana faydali olacagini dusundugum icin gonderiyorum.
Güzel sözler güzelde açıklama gönlünüze sağlık teşekkürler
bir omur boyu kulakta tasinasi dort tasli paha bicilemez kupe. sayin basbakanimiza vebunu bize derli toplu aktaran sayin mumin sekman beyfendiye tesekkurler.