“Yaptığınız, şeyler için pişmanlık zamanla geçer, ne var ki; yapmadığınız şeylere pişmanlığın çaresi yoktur.” İnsanı diğer canlılardan farklı kılan en önemli özellik, yeni deneyimler yaşayabilmesi yani her an öğrenmesi ve öğrendiklerinin bilincinde olmasıdır. Öğrenmek demek her yeni deneyimlerle hayatı anlamlı bir bütün haline getirmek, ufkumuzu olabildiğince genişletmek demektir.
Öğrenmenin en önemli faydaları; kişiliğimizi güçlendirmesi, kendimize güven duymamızı sağlaması, takdir ve hayranlık getirmesi, bizi daha ayrıcalıklı kılması ve meslek hayatında başarıyı beraberinde getirmesidir.
Verimli çalışmanın duygusal ve akli olmak üzere iki temel şartı vardır. Bunlar: istek ve azimdir.
Eğer ilkokul öncesi çocukları gözlersek, onların yeni şeyler öğrenmede hiçbir güçlük çekmediklerini fark ederiz. Çünkü sadece ilgilendiği şeyi anlamak ister ve bilgiyi oyun yoluyla elde eder. Çocuk için öğrenme yaşam demektir. Oysaki okul hayatına başlayınca, çocuğun bu öğrenme kapasitesi sekteye uğrar. Çünkü yaşamla bilgi arasında köprü kurulmuştur. Bu köprü bazen çocuk için anlamlı kavramları temsil ederken bazen de hiçbir anlam ifade etmez. Anlam demek, ilişki demektir. Eğer çocuk öğrendiği şeylere bir anlam yükleyemiyorsa veya o bilgiyle ilişki kuramıyorsa öğrenmede gerçekleşmemiş olur. Bir şeyin bize anlamsız gelmesi o şeye karşı ilgimizi de azaltır. Eğer sık sık kendimize “bu şeyleri niye öğreniyorum ki, ne anlamı var ki?”diye soruyorsanız, henüz bilgiyle ilişki kuramamış demeksiniz. Bu durumda iş öğrenmeye karşı tutumunuzu değiştirmektir. Öğrenmeye karşı istekliliğimizi, öğrendiğimiz her konuyu anlamlı kılarak değiştirebiliriz.
Öğrenmenin ikinci şartı; azim, irade ve karar verme yeteneği ile ilgilidir. Akıllı insanlar sadece istemekle yetinmezler, iradelerini de devreye sokarlar ve ulaşmak istedikleri hedefler doğrultusunda hızla ilerlerler.
“Sizi sonuca ulaştıracak olan, sahip olduklarınız değil, sahip olduklarınızı en iyi şekilde kullanabilmenizdir.” Bunu başarmak için gerekli davranışlar ise şunlardır:
– Hayatınızı düzenlemek.
– Zamanı planlamak.
– En iyi verimi elde edecek metotları tespit etmek ve bu metotlar çerçevesinde çalışmak.
– Başarılarımızı rastlantılara bırakmamak.
– Panik ve hayal kırıklılığına uğramamak.
– Sistemli çalışmaktır.
Evet yukarıdakilerden en son bölümdeki en önemlisi ve başta gelenleri elbette
zamanı planlamak ve sistemli çalışmak olmalıdır
= ) ama tümü olursa başarı kaçınılmazdır.teşekkürler
ögrenmek güzeldir
Merak olsun yeter.
Tek kelimeyle harika
Insan düşünen bir canlı diyoruz ya hani bu özelliği ile diğer canlılardan ayrılıyor ya ama bazen öyle zamanlar oluyor ki insan düşünme yetisini kaybettiğine inanıyor, karamsarlaşıyor, öğrenmeye duyduğu açlık öylesine köreliyor ki o bile kendini tanıyamaz hale geliyor, sanırım ben böyle bir bocalama dönemindeyim halbuki diyorum ki kendi kendime bir zamanlar ne kadar heves dolu idin öğrenmeye, sıcağın bahrında kurumaya yüz tutmuş bir bitkinin suya muhtaç olduğu gibi kendimi gelişime muhtaç hissediyordum.fakat öyle bir zaman geldi ki insanların öğrenme şevklerinin nasıl kırılganlık gösterebileceğini yaşadım, şimdilerde üzgünüm ama inadına öğrenmeye devam etmek istiyorum, beni ancak bunun mutluluğun doruğuna çıkardığını farkettim, benim gibi bu karamsarlık içinde olan arkadaşlara sadece okumayı tavsiye ediyorum, onların bana tavsiyeleri var mı acaba? iyi günler…
çalışmak azimdir azimde merak etmektir
Teşekkürler…
Bence her yaşta öğrenlir ama bunda istek ve azimin olması lazımdır bir zamanlar bende hiçbir şey ğrenmek istemezdim ama bunu düşünmeden bu düşünce bir zaman sonra uçup gidiyor herşeyn beyinde başlar beynine ne dersen onu yapar sende ona bunları söyleme pozitif düşün her zaman…….
Ben fransaya geleli 2 ay oldu nasil dil ogrenceme bilmiyorum bu fikirler sayesinde birazdaa ha yapabliecegimme inandim cok tesekkur ederimm……