Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Bunları Biliyor musunuz?
  3. 2014’de Sosyal Medyada Dikkate Alınması gereken 9 konu!

2014’de Sosyal Medyada Dikkate Alınması gereken 9 konu!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
245 1
2014 sosyal medya

Social Media Examiner raporu önemlidir. Dijitalleşen dünyada, sosyal medyada, yükselen, önem kazanan pazarlama, iletişim, iş trendlerini kavramak için dikkate alınması gereken bir referanstır. 2014 yılı içinde sosyal medyada dikkate alınması gereken 9 önemli konuyu yazmışlar. Biz de sizler için özetledik.

1) Sosyal medya giderek daha da ciddiye alınıyor. “İşimiz için sosyal medya önemlidir” diyen pazarlamacıların oranı 2013’de %86 iken, 2014’de %92’ye yükselmiş. Bu oranların kurumunuzun, işinizin sosyal medyadaki gelişimini yeniden yapılandırmak, finansal kaynak bölüşümünde dijitale öncelik vermek, insan kaynaklarınızın dönüşümünü hızlandırmak için çok önemli bir işaret olduğunu düşünüyorum.

2) Ustalaşmak istenilen ve en çok önemsenen şey: Engagement (bağlama, cezbetme) ve taktikler. Pazarlamacıların 89’u takipçilerini yani potansiyel veya mevcut müşterilerini kendilerine bağlamak, cezbetmek, gönüllerini azanmak için sosyal medyayı etkin kullanma taktiklerini öğrenmeyi ve kullanmayı müthiş önemsiyor. Bu alanlara ilgili, bu konularda bilgili ve yaratıcı insan kaynaklarına ilgi, talep hızla yükseliyor.

3) Geleceğe dair planlarının en tepesinde “blog” var. Pazarlamacıların %68’inin 2014 gelişim ve yatırım planlarının en tepesinde blog kullanımını arttırmak yer alıyor. Bu konunun her türlü iş ve kariyer gelişiminde yalnızca önemli değil, “hayati” olduğunu her vesile ile söyleyen, yazan biri olarak oranın çok daha yüksek olması gerektiğini düşünüyorum. Blog, blogger’lık konularında uyanık ve atak olanlar kesinlikle büyük fark yaratacaklar.

4) Google+ a olan merak yükseliyor. Halen pazarlamacıların %54’ü Google+’ı kullanıyor. %65’i hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyor. %61’i 2014 de Google+ aktivitelerini arttırmayı planlıyor. Bunda en büyük faktör de Google’ın arama motorları algoritmasında kendi ürününü kullananlara daha cömert davrandığı varsayımı ki ben de böyle düşünenlerdenim. Dikkate alınmalı.

2014 sosyal medya

5) Podcasting’e (internetten yayın, cep yayın) ilgi artıyor. Broadcast ve iPod kelimelerinden türeyen ve internetten, daha çok da ses yayıncılığı (video da olabilir) diyebileceğimiz bu alana ilgi şimdiye kadar %6 iken 2013’de mobil cihazlardaki sıçramayla %21’lere, 2014 planlarında ise %28’e yükseldi. Eli işte, kulağı dinlemede olan yeni nesil insanlarını düşününce bu alanın daha da hızlı yükselmesi gerektiğini düşünüyorum.

6) Sosyal ağlarda en çok tercih edilenler belli oldu; Pazarlamacıların “gelecekte mutlaka olunması ve ağırlık verilmesi gerekenler sırasıyla hangileri? “sorusuna yanıtları; Blog, YouTube, Twitter, LinkedIn, Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram, Kısa Video (Örn: Vine), Forumlar/Gruplar, Podcasting şeklinde geliyor. Ancak “içlerinden sadece birini seçmek zorunda kalsanız, hangisi?” dendiğinde %54’ü Facebook’u, %17’si LinkedIn i tercih ediyor.

7) Pazarlamacıların çoğu Facebook’un etkinliği?” konusunda kararsız. %34’ü, yani yaklaşık üçte biri etkin olduğunu düşünüyor. Geri kalanının kafası ise karışık. Facebook’u kullanıyorlar ancak, “iyi mi yapıyoruz, kötü mü?” konusunda tereddütleri var. Bence bu konudaki bulanık alanlar platformların, araçların ve aslında topluca sosyal medyanın kullanımı konusunda deneyim, iletişim, reklam, iş modeli, ölçüm aracı ve stratejiler geliştikçe dağılacak. Özellikle satışlara doğrudan etkisi ölçülebilir hale gelince de tam netleşecek. Bir şey belli; vazgeçen kaybeder!

8) Soysal medya pazarlamasında en önemli şey; orijinal yazılmış içerik. Pazarlamacılar devşirme, aktarma, kopyalama değil de orijinal, doğal, samimi yazılmış içeriğin %58 önemli olduğunu söylüyorlar. Önceki yıllarda pek ön plana çıkmasa da %19 ile orijinal görsel, video da 2014 de “öne çıkanlar” arasında yer alıyor. Video çok hızla yükselecek, aman dikkat!

9) Yaşı genç olan pazarlamacılar sosyal medyayı daha çok önemsiyor. Sosyal medyada haftada 40 saatten fazla zaman geçirenlerin %68’i 40 yaşının altında olanlar. Doğal olarak yeni nesil, genç pazarlamacıların %92’si sosyal medyanın müşteri ilgisini, trafiğini ve bilinirliği kesinlikle arttırdığına inanıyorlar. Çünkü onlar daha çok kullanıyorlar. Kendileri de müşteri koltuğuna oturduklarında derhal ellerindeki mobil cihazlardan sosyal ağlara girip, bakıp, öyle karar veriyorlar :) Markasını, adını, ürününü yeni nesillerin de gönlüne kazımaya çalışanlara başka da rakam gerekmez sanıyorum…

Genelde bu sıralamalarda 10 madde olur. Ben kasten 9 da bıraktım. 10. sunu sizden bekliyorum :)

Yazan : Ufuk Tarhan / Platin Dergisi

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar