Kişisel gelişimle ilgilenmeye başladığım yıllardan beri bu soruyu hep okudum. Hemen hemen bütün kitaplarda aynı soru vardır: “Altı aylık ömrün kalsa ne yaparsın?”
Bu soruyu defalarca oturup düşündüm. Aslında harika bir soru. Hayatı öylesine boş yaşıyoruz ki sanki hiç bitmeyecek gibi. Başkaları hastalanabilir ama biz asla, başkaları ölebilir ama biz asla. Ölümün bazen çok yakınımızda olduğunu fark ederiz ama tehlike geçtikten sonra hemen unuturuz. Sanırız ki elimizde bitmek tükenmek bilmeyecek kadar çok zaman dilimi var. Nasıl olsa isteklerimizi yapacak zamanımız olacaktır. Oysaki o bitişin ne zaman olacağını hiç birimiz bilemeyiz. Belki yarın, belki bu gece. Ama yarın öleceğiz diye kendimizi bırakmak için değil aksine çok fazla hayata sarılmak için yazıyorum bunları. Planlarımızı hiç ölmeyecekmişiz gibi yapıp ama hiç vaktimiz yok gibi de acele etmeliyiz. Düşünün bir kere 6 aylık ömrünüzün kaldığını, ne yaparsınız? Bu dünyadan gitmeden önce neler yapmak isterdiniz? Peki onları neden yapmıyorsunuz?
Geçen hafta vizyondaki filmlere bakarken bir tanesinin konusu beni çekti ve hemen gittim seyrettim. Filmin adı ŞİMDİ YA DA ASLA. Filmin yönetmeni Rod Reiner. Oyuncular ise; Jack Nicholson ve Morgan Freeman. Filmde 6 aylık ömrü kalmış iki insanın yaşamları anlatılıyor. Filmin başında hüzün vardı. Ama ölmeden önce yaşamaya karar verdikleri zaman eğlence başladı. Çok mutlu oldular. Hastalıklarını tamamen unuttular. Kendilerini hayatın akışına ve keyiflerine bıraktılar. Şimdi şöyle düşüneceksiniz. Ama onların parası vardı. Evet bir tanesinin parası var, ama bazı keyifler için paraya gerek olmuyor. Sevdiğin ile birlikte olmak, sevdiklerine seni seviyorum demek ve onlarla daha çok zaman geçirmek için para gerekmiyor. Ayrıca unutmayalım zenginler de ölüyor. Filmin en can alıcı yanı şu;
Carter Chambers’ın (Morgan Freeman) üniversite birinci sınıftaki felsefe hocası, uzun yıllar önce onlardan bir “Şimdi ya da Asla” listesi hazırlamasını istemiş. Bu listeye ölmeden önce yapmak, görmek, deneyimlemek istedikleri her şeyi yazın demiş. Oysa Carter, kişisel rüya ve planlarını belirlemeye çalışırken, araya hayatın gerçekleri girmiş. Evlilik, aile, sayısız sorumluluk derken, 46 yılını araba tamirciliği yaparak geçiren Carter, “Şimdi ya da Asla” listesini hiç unutmamış.
Milyarder işadamı Edward Cole (Jack Nicholson) ise, böyle bir liste görmemiştir hiç. Hayatı para kazanmak ve bir imparatorluk kurmakla geçmiştir.
Bu iki insanın yolu bir hastane odasında birleşir. İkisinin de yaşamda çok az zamanları kalmıştır. Onlar el ele verip geri kalan hayatlarını keyif içinde yapmadıklarını yaparak geçirmeye karar verirler. Hiç değilse bir tanesi hastalığı yener. Hayatta böyle bir şans varsa bunu denemeye değmez mi hiç?
Kendinize ŞİMDİ YA DA ASLA listesi yapmanızı öneririm. Aklınıza ne gelirse yazın. İstediği kadar uçuk olsun mutlaka yazın. Belki bir gün gerçekleştirirsiniz :)
GOETHE
Sevgiler
Tülay Bilin
[email protected]
Tülay Bilin kimdir?
Tülay Bilin çok uzun yıllar Hürriyet Gazetesinde çalıştıktan sonra, Nisan 2006‘ya kadar Dünya Gazetesinde İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalıştı. Uzun yıllardır kişisel gelişim konusunda aldığı eğitimleri 10 yıldır profesyonel olarak çevresiyle paylaşmaktadır. Şirketlere verdiği eğitimler devam etmektedir. Ayrıca kişisel olarak sorunlarını çözmekte zorlananlar için de yüz yüze görüşmeler yapmaktadır. 2 yıl haftada bir gün radyo programı yapmıştır.
İnanılmaz etkilendim ben de kendimi bu soruyu sorduğum da verecek yığınla cevabım oluyor.Ama hiçbirini yapmaya vaktim yok!!!!:( :(
İlk işim gidip bir mezarlık almak olurdu.sonra kızdıklarımdan, nefret ettiklerimden, helallik alıp, son günlerimi daha önce yapmak isteyipte ypamadıklarımı gerçekleştiririm.
ben part_time bir iş bulur geri kalan zamanlarımda sevdiklerimle bol bol gezerdim belkide ölmeyebılırdım
fikir güzel tuttuum.zaten bikaç saattir kalbimde bir ağrı vardı buda işime yaaradı 6 aylk ömrüm kalmış var sayıyorum ve Şimdi Yada asla listesi hazırlamaya başlyorum :)
herkesden helallik isterdim:) sonra lunaparka giderdim:) ve ben öldükten sonra ailem için ve sevdiklerim daha iyi bir hayat yaşamaları için dua ederdim.
Şimdi yada asla…. Mukkemel
İnanılmaz derecede öz guven veren bir yazı istesek neler balaramayız ki :)
6 ay ömrüm kalmış olsa elimden geldiğince herkese yardım eder onlarla bişiler paytlaşırdım ve sevdiklerimle son kez de olsa acısıyla tatlıysıyla o altı ayı altı ömurmüş gibi yaşardım
Brıo solukta okudum
yaşamın önemini ,güzelliğini ,anlamak için illa birinin 6 ay ömrünün kaldığını hatırlatması mı gerekir .bana göre sadece son 6 ay değil yaşamın her anı her saniyesi çok degerli .ben asla kabul etmez
daha fazla hayata tutunurdum daha çok sever ve daha çok çiçekler eker fidanlar diker ve doyasıya gökyüzü ve okyanuslara kulaç atardım…. coşkuyla
Bu aralar en cok duymak istediğim şeyler belkide:)
Ellerine beynine sağlık arkadaşım…
Kısa vadede hedefler koy, uygula …
Hayat cok kısa!
Evet ölümün çok yakında olduğunu biliriz ama hiç başımıza gelmeyecekmiş gibi davranırız. Yapmak istediklerimizi düşündüğümüz zaman gerçekleştirmeliyiz. Ertelememeliyiz hayatımızı.. Güzel bir yazıydı.
çok güzel bir yazıydı içim acıyarak sanki son altı ayı kalan benmişim gibi okudum ama eğerki o durumdaki ben olsaydım önümdeki zaman her ne kadar azda olsa hedeflerimden vazgeçmezdim ve hiç ölmeyecekmişim gibi çaba sarfederdim hatta daha çok çaba harcardımki ölmeden önce başarabildiğimi görebileyim diye sevdiklerimle son günlerimi paylaşmayı tabiki ihmal etmeden
çok harakia yazıyorsunuz bir erkek olrak inanın fikrilerinizi benimsiyorum ve sizi hayranlıkla takip ediyorum yolunuz.açık olsun
6 ay sonra ölecegimi bilsem şimdiki hayatımı yaşamaya devam ederdim …
6 ay sonra öleceğimi bilsem gider bankadan 20 ay vadeli kredi cekerim dünyanın dört bir tarafını gezerimm ben ölünce de borcu kim öderse ödesinn :))
evt o fılmı bende ızledım ve herkese tavsıye ederım heyatta yapmak ısteyıpte yapamadıgımız o kadar cok olay var kı ‘bugun gerı kalan hayatımın ilk günü’ neden bugün baslamıyoruz…
hayatta hiç yapmadığım şeyleri iyilikleri yapardım hep pozitif düşünürdüm kötü olayların hiç birine üzülmezdim bir de param varsa ÇİN e gidersim :)
Yazılar gerçekten çok güzel,siteyi çok sevdim ,başarılar …
Neler yapmam ki! :)