kişisel gelişim anahtarınız - kendinigelistir.com

  1. Anasayfa
  2. Beyin Gücü
  3. Beyin kaslarını güçlendiren 7 emir!

Beyin kaslarını güçlendiren 7 emir!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
100 12
motivasyonn

Ünlü teknoloji dergisi Wired’ın hazırladığı IQ dosyası, daha yaratıcı bir zekâya, kuvvetli bir hafızaya ve iyi bir beyne sahip olmak için püf noktalarını içeriyor. IQ’yu bir bilgisayar gibi görmemiz gerektiğini söyleyen dergiye göre, bu cihaza program yüklemek bizim elimizde. Wired’ın 12 maddelik beyin egzersizi rehberinden bir seçme yaptık…

1.DİKKATİNİ DAĞITACAKSIN
Çok önemli bir bilgiyi ezberlemek mi gerekiyor? O zaman öğrenmeyi çalıştığınız konudan daha farklı bir şey üzerinde çalışmanız lazım. Böylece beyin asıl bilgiyi depolamak için daha çok güç harcayacak. 2007 yılında araştırmacılar UCLA Üniversitesi’nden öğrencilerden 48 çift kelimeyi ezberlemeye çalışmalarını istedi. Ülke=Rusya, çiçek=papatya gibi kelime çiftlerini çalışan öğrencilerden bazıları, papatyanın yanında diğer çiçeklerin isimlerini de inceledi ve bu öğrenciler daha çok kelime çiftini ezberlemeyi başardı. Eğer dikkatinizi çeken başka bir öğe daha varsa, asıl ezberlemek istediğiniz kavramı daha iyi öğrenirsiniz.

2.ÇOK KAHVE İÇMEYECEKSİN
İster kahve ister Red Bull yoluyla olsun, kafein mutlaka vücudu diriltip zekâyı keskinleştiren özellikler sunuyor. Ancak araştırmalara göre kafeinle kurduğumuz ilişkide yanlışlıklar var. Örneğin Türkiye ve İngiltere’de yapıldığı gibi düzenli aralıklarla çay içmek, beynimiz için Starbucks’da dev bir kahve içmekten daha iyi sonuç veriyor. Bunun sebebi de kafeinin beyindeki alıcıları bloke etmesi. En yüksek seviyede farkındalık için ufak dozlarda çay içmek daha faydalı. Üzerinde araştırma yapılan denekler, ufak dozda alınan içeceğin onları sakinleştirip zihinlerini açtığını söylüyor. Büyük boy bir kahve ise tam tersi etki yapabilir.

3.OLUMLU DÜŞÜNECEKSİN
Yeni şeyler öğrenmek beyni güçlendirir. Özellikle de yeni şeyler öğrendiğinizi düşünüyorsanız beyniniz güçlenir. Zekânızın güçlendiğini düşündükçe zekânızı güçlendirirsiniz. Stanford Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Carol Dweck’in yaptığı araştırmalara göre önüne çıkan zorluklara rağmen denemeye devam et görüşünde olan deneklerin beyinleri daha çok geliştirilebilir. ’Savunmacı ol, çabuk vazgeç’ yaklaşımındaki deneklerin beyinleri ise aynı şekilde gelişmiyor.

4.PANİK YAPMAYACAKSIN
Eğer bir ayıdan kaçıyorsanız, stres duygusu faydalı olabilir; stres sayesinde daha hızlı koşarsınız. Ancak satranç oynarken aynı endişe duygusu beyni işlevsizleştiriyor. Aşırı stres anlarında neandertal moduna geçip medeniyetin öğrettiği özelliklerimizi kaybediyoruz. Beynimizin amygdala isimli bölümü, ’korku merkezi’ işlevi görüyor ve endişe anlarında harekete geçiyor. O zaman yaratıcılık, espri duygusu yok oluyor. Peki içimizdeki mağara adamını (veya kadınını) nasıl yenebiliriz? Sakinleşerek ve beyne her şey yolunda mesajı göndererek. Yoga yapmak da iyi bir seçenek.

5.DÜZENSİZLİĞİ SEVECEKSİN
Hayata karışın. UCLA’in psikoloji bölümünden Robert Björk, düzenli değil, düzensiz biçimde algıladığımız bilgileri daha iyi öğrendiğimizi söylüyor. Beynimiz hayatın kaotik yapısını içselleştirdiği için bilgiyle kurduğu ilişkide de kaostan hoşlanıyor.

6.EGZERSİZ YAPACAKSIN
Aerobik yapmak yaşlı insanların beynindeki gri ve beyaz bölgeleri yeniden oluşturuyor. Aerobik yapmanın zekâya faydası büyük. Ağırlık kaldırmak ise zekâyı kesinlikle etkilemiyor. Stres yaratan durumlarla karşılaşınca insanlar çoğunlukla nefesini tutar; yoga yaparak bu tür kötü alışkanlıklardan kurtulmak mümkün. Baskı altında yanlış nefes alıp verdiğimiz için zekâmız geriliyor. Doğru nefes almayı öğreten yognnın bu yüzden beyne etkisi çok olumlu.

7.ACELE ETMEYİP YAVAŞLAYACAKSIN
Bu cümleyi okumak iki buçuk saniyeden fazla zamanınızı almamalı. Eğer alıyorsa cümlenin içeriğini tam olarak anlayamayacaksınız. Retinadaki motor tepki ve kelime görüntüsünün beyne ulaşması sonucunda dakikada en çok 500 kelime okuyabiliyoruz. Massachusetts Üniversitesi’nden psikolog Keith Rayner, “Hızlı okumak diye bir şey yoktur. Tabii ki okurken yazılanı anlamaktan da bahsediyorsak,” diyor. Hızlı okurların okudukları metin konusunda kendilerine sorulan soruları yavaş okuyanlara göre çok daha yavaş cevaplayabildikleri kanıtlandı. O yüzden yavaş okumak iyidir, hatta dudaklarınızı oynatarak kelimeleri fısıldayabilirsiniz.
 
Yazan : Derleyen: Kaya Genç
Kaynak : SABAH
 

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

12 Yorum

  1. blank
    yesil_yol - -

    bir sürü yasayı alt-üst edebilecek yasalar üretmiş anlaşılan yeni araştırmalar(tabi eğer doğruysa)…

    en basitinden hızlı okuma kitapları,seminerleri vb yerlerden edinildiği bilgilerde insanın okuma hıznın 1000 i katlayabileceği , daha iyi, pratik bir okumak için yavaş okunulmaması gerektiğini hatta dudaklarının bile hızı yavaşlattığı için kıpırdanmaması gerektiği nakledilirdi. Bu yazıda ise tam tersi yasalar içeren hükümler mevcut.

    açıkçası kime inanacağıma şaşırdım :)

    bizi aydınlatan birileri çıkar mı acaba .)

  2. blank
    FTG - -

    Hızlı okumayı öğrenin yani göz kaslarınızın tembelleşmesine izin vermeyin ama dakikada 1000 kelime ile okuduklarınızı anlayabilmeniz için hafızanızı geliştirmeniz gerekir. Fotografik Hafızanızı.

  3. blank
    Ömer - -

    Mükemmel bir makaleydi.
    Çok beğendim.

    Teşekkürler.

  4. blank
    eray - -

    elbette hızlı okumak iyi daha cok bilgi edinme açısından ama önemli olan okurken kendini nasıl iyi hissettiğin ve okudugunu anlayabilmen bunun dısında yazılanların pek de önemi yok

  5. blank
    cansu - -

    ya ben hızlı okuma hakkında degıl ama olumlu dusunme hakkında yorum yapmak ıstıyorum
    ben genelde olumsuz dusunen bır yapıya sahıbım neden bılmıyorum ama hep en kötü ıhtımalı dusunuyorum
    ama sımdı bu sayfaya yazılanları gorunce anladımkı hıc ıyı dusunmuyormusum
    bu yuzdende su andan ıtıbaren olumlu dusunecegım hatta basladım bıleeeeeeeeeee

  6. blank
    Selma - -

    bu yazıyı dikkatle okudum ve doğru buldum gerçekten,
    evet dikkatimizi arasıra dağıtmak işe yarayacak galiba…
    diğer unsurlar zaten mantıklı da,
    eskiden hep *dikkatini topla ve dersi iyi dinle* derlerdi hocalarımız…
    bir de tabii *çok düzenli olmamız dağınık olmamamız* ısrarla söylenirdi…

  7. blank
    Çağatay V. - -

    Galiba bir şey yanlış anlaşılmış Sema arkadaşım.Düzenli olmayın demiyor yazı,rastgele öğrendiğimiz düzensiz bilgilerin daha anlamlı olduğu ifade ediliyor,gibi geldi bana.

  8. blank
    Cemre - -

    gerçekten hangisine inanacağımı bilemiyorum. hızlı okumanın kontsantrasyonu arttırdığı yönünde yazılar okudum ve ikna olmuştum. şimdi tüm bilgilerim tepetaklak oldu. insanları deneme tahtasına çevirmekten vazgeçilmeli.

  9. blank
    İsmail KALE - -

    biraz kararsızım, paylaşım için teşekkür ederim…

  10. blank
    Hayrettin Polat - -

    Sizler okuduklarınızı iyi anlamak istiyorsanız,birkaç tavsiyem olacak.sabah kalkar kalkmaz bir yemek kaşığı bal yiyin. Bunu sevmiyorsanız bir su bardagı süt için ve üzerine bir yemek kaşığı pekmez yiyin ve yazın soğuk kışın ise hafif ılık suyla duş alın. Kahvaltı masanız çok ama çok zengin çeşitli olsun. Öğle yemeğini unutun. 1-2 çeşit meyvayla geçiştirin. Akşam yemeğiniz çok hafif olsun. Kırmızı etten ve hamur işlerinden uzak durun. Eğer 18 yaşın üzerindeyseniz 5 saatten fazla uyumayın. Çok uyku beyninizi tembelleştirir. İlk etapta böyle bir yaşam tarzı bünyenizi etkileyecektir. Biraz sabırlı olun,4-5 içinde vücudunuz alışacaktır. Sizi üzen haberleri ve korku filmlerini izlemeyin. Herkese anlayışlı olun, kendinizi ve başkalarını her zaman affedin. Bu sizde genişlik hissi yaratacak ve beyniniz stresten uzak çalışacak. Bakın görün o zaman beyniniz nasıl çalışıyor. Beyninize birşey okurken şu komutu verin “şimdi ne öğreneceğim..?” Daha önce okumuş olduğunuz birşeyi tekrar okuyorsanız, beyninize bunu ilk defa okuyorum yeni şeyleri fark et emrini verin. Yapacağiniz ilk yatirim Anthony Robbins’in “Sinirsiz güç ve içindeki devi uyandır” kitablarını okumak. Beyninizin kavrama ve öğrenme yeteneği nasıl artıyor. Beyni çalıştıran en önemli şey mideyi tam doldurmamak ve sık sık aç bırakmak. Maddi imkanınız varsa sık sık masaj yaptırın ya da öğrenin. Sizler kitaba bakarken düşünceleriniz başka yerde dans ediyorsa,kusura bakmayın ama allah bile size yardım edemez. Allah her derdin devasını yaratmıştır ama ahmaklığa çare bulamamıştır. Sizler benim önerilerimi uygulayın, bu makalenin hiçbir anlamı kalmayacaktır. Birşeyleri denemeden yeni birşey bulunmaz. Evinizde ve işinide düzen ve tertip stresi yok etmenin tek yoludur. Stressiz beyin ise herşeyi öğrenecek kapasitededir. İster hızlı ister yavaş okuyun ama birşey okurken ben şimdi ne öğreniyorum sorusunu aklınızdan çıkarmayın. Bakın o zaman nasıl herşeyi daha kolay anladığınızı göreceksiniz. Başarı birşeyi gerçekten istemeye bağlıdır. Birşeyi bir kere yaptıktan sonra hiçbirşey zor değildir. yeter ki deneyin…

    Hepinize selam ve sevgilerimle!

  11. blank
    ramazan - -

    araştırıp en iyi yöntem hangisiyse o kullanılmalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.