Yabancı dil öğrenmek gerçekten kişisel gelişimin olmazsa olmazları arasında. özellikle internet gibi bir bilgi okyanusu elimizin altındayken, sadece Türkçe sayfalarla sınırlı kalmak haksızlık olur değil mi…
Şimdi size iyi bir haber vereceğim. Biz Türkler yabancı dile karşı gerçekten yetenekliyiz. Tatil yörelerindeki satıcıları göz önüne getirin her biri turistlerle sıkı pazarlık edecek kadar en az 4 dilde konuşmaya çalışırlar. Peki bu nereden kaynaklanıyor…
Az duyulmuş bir ismim olduğunu biliyorum,özellikle İtalya””da yaşarken bunun sıkıntısını çok çektim. Çünkü İtalyanlar “ö”, “ü” seslerini çıkartamıyorlar. Alfabelerinde “h” harfi olmasına rağmen “h” sesi yok. İtalyan lisesinde okurken ise bu sıkıntım devam etti. Ne zaman İtalyan hocalarımız sözlü yapacak olsalar defteri açar oradan bir isim söylerlerdi, ismi söylemeye zorlandıklarını görünce ben olduğumu anlardım çünkü sadece adımda değil soyadımda da “ü” sesi vardı. Biz gençler yeni gelen hocalarımıza “Eminönü” dedirtmeye çalışırdık, Muzurluk işte… 6 yılda bir tane söyleyebilen çıkmadı.
Bu anlattıklarımdan anlaşılacağı gibi Türkçe her ne kadar “fakir bir dil” olduğu söylenerek haksızlığa uğrasa da, dilimizde tüm sesler var. Bu nedenle hangi dil olursa olsun telaffuz edebilmekte zorlanmıyoruz. Bu büyük bir avantaj… bunun ne anlama geldiğini iyice anlamak isterseniz bir İtalyan””a “eminönü” dedirtmeye çalışın, anlayacaksınız.
Yabancı dillerle Türkçe arasındaki en önemli fark ise sentaks””da ortaya çıkıyor. İngilizce””de, İtalyanca””da, Fransızca””da ve diğer pek çok Avrupa dilinde söz dizimi Türkçe””nin tersidir. Onlarda fiil cümlenin başında gelir biz de ise sonunda. Bu durum ise simültane çevirilerde çok sorun yaratır. İlginç olan ise şu, batı dillerinin kökeni olan Latince””de söz dizimi Türkçe””dekinin aynısıdır. Özne, eylem, zamir hepsi cümle içinde aynı yerde yer alırlar.
Bitmedi, batı Avrupa dillerinde fiil zamanları “yardımcı filler” kullanılarak belirtilir. Yani her fiili çekmeye gerek yoktur. Örneğin İngilize için “To be” ve “To have”, İtalyanca için ise “essere” ve “avere” fiillerinin çekimlerini bilmek yeterlidir.
Peki elin oğlu sadece yardımcı fiillerle işi götürürken biz ne yapıyoruz. Ekleri fiillerin arkasına ekliyoruz.
Örneğin: gerçekleşti-re-bi-le-cek-miy-di
açılacak-lar-dan-mı-dır
gibi her durum için ayrı ekler kullanırız. Kısaca el oğlu biraz tembelliğe ve kolaylığa alışmış. Oysa biz aslında ne kadar zor bir dili konuşabildiğimizin farkında değiliz. İnanın bana Türkçe hakimiyeti olan biri için yabancı dil öğrenmek o kadar kolay ki… Lise mezunu birinin ilkokul sınavlarına girmesi gibi..
Öncelikle bunu bilin ve buna inanın. Yabancı dil öğrenmeyi hiç gözünüzde büyütmeyin. Siz çok daha zor bir dil kullanan, akıllı insanlarsınız.
Bunları algılayabilmem için Latince okumam gerekti. 4 yıl boyunca haftada 6 saat… İlk zamanlarda söylenir dururdum. O kadar zordu ki… Bu ölü dil benim ne işime yarayacak diye düşünürdüm. Çocukluk işte… Yıllar sonra anlıyorum faydalarını… Öyle ki Romanya””da yaşadığım kısa dönemde 1 ay içinde Romence konuşmaya başlamıştım. Latince””nin en bozulmamış şekliymiş meğer…
Latince özellikle ortaçağda bilim dili olarak evrensel olarak kullanılmış. Elbette bunun çok özel bir nedeni var o da şu… Latince kelime ve kavram açısından dünyanın en zengin dili. Nasıl biz bazen “Türkçe çok elastik bir dil” deriz. Bir kelime pek çok yere çekilebilir çünkü. Komedyenler dildeki bu zaafiyet üzerine skeçler yazarlar, güleriz. Oysa Latince””de bir kelime ne ise odur. Yani bir kavram sadece bir tek şeyi anlatır. Başka bir yere çekemezsiniz başka anlamı yoktur çünkü. Tuğladan örülü bir duvarı gözünüzün önüne getirin. Her bir tuğla bir kelimedir. Yeri o kadar nettir. Bu nedenle ortaçağda bilimin, sanatın, edebiyatın, tıbbın ortak dili olan Latince zaman içinde gelişip değişerek bugünkü dilleri doğurmuştur.
Bugün Latince sadece Katolik kilisesinin resmi dilidir. Onu dışında konuşulmaz sadece çevirilerde araştırmalarda kullanılır.
Latince””nin fiil çekimleri Türkçe””dekiyle bire bir aynı şekildedir. Bunu anlamanız için size 3 dilden de örnek vereceğim. Çok basit bir fiili örnek alacağım.
Görmek fiili:
İngilizce
I saw
You saw
She/he saw
We saw
You saw
They saw
Türkçe
gördüm
gördün
gördü
gördük
gördünüz
gördüler
Latince
vidi
vidisti
vidit
vidimus
vidistis
viderunt
Latince en zor dillerden biridir. Türkler için kolay. Çünkü arkadaşlar siz dünyanın en zor dillerinden birini biliyorsunuz. Öğrenemeyeceğiniz dil yok.
Tabii Çince ve Japonca gibi uzakdoğu dillerini muaf tutuyorum. Neden mi ?
Henüz lisedeyken Fransızca öğrenemeye karar verdim. İtalyanca bilen birinin Fransızca öğrenmesi çok kolaydır çünkü, ya da İspanyolca… 3 ders aldıktan sonra gördüm ki heyecan duymuyorum. Çünkü herşey aynı yani benim gibi zorlukları seven biri için İngilizce deyimiyle “challenge” yok. Bıraktım… Şimdiler de bir dil daha öğrenmeyi düşünüyorum. Ama bu kez Çince olmalı. Ne de olsa iki kutuplu dünyada Çin artık önemli bir güç.
İnanın bana Çince öğrenenler için ileride gelecek var. Ne dersiniz… denemeye değmez mi ? Ne de olsa Biz Türkler zorlukları severiz…
Yazan : Nüvide Gültunca Tulgar ([email protected])
MRB.ANLATTIKLARINIZ ÇOK ETKİLEYİCİ VE ŞAŞIRTICI. İNGİLİZCEYİ ÖĞRENMEYİ ÇOK İSTİYOR VE BU KONUDA ÇOK KARARLIYIM.FAKAT HER NE KADAR İSTEK OLSADA ADIN ATMAKTA ÇOK YAVAŞIM.BU ANLATTIKLARINIZ GERÇEKTEN BENİ ŞAŞIRTTI DİE BİLİRİM.NÜVİDE HANIMDAN BİR RİCAM OLACAK BANA İNGİLİZCE KONUSUNDA YARDIMCI OLABİLİRSE VE BU KONUDA BANA YARDIMCI OLABİLİRSE ÇOK SEVİNİRİM.HENÜZ YAŞIM 21 VEN İNGİLİZCE KONUSUNDA GEÇ KALMADIM.UMARIM NÜVİDE HANIM BU MSJ MI OKUR VE BANA BU KONUDA YARDIMCI OLUR. BANA MA-İL ADRESİMDEN ULAŞIRSA SEVİNİRİM.TEŞEKKÜRLER…
evet ileride bende çince konuşmak için kurs almayı düşünüyorum
gerçekten çok önemli…
bende çok istiyorum ingilizceyi öğrenmeyi ve anlamayı ama bir türlü yapamıyorum yardım ederseniz sevinirim
Yorumum yayınlanmasa da olur ama konunun başlığının Türkler neden yabancı dilleri daha kolay öğrenir yerine Türkçe’yi yabancılar neden zor öğrenir olsa daha iyi uymaz mıydı parçaya?
:)
ingilizce öğrenmek zevkli birşeydir ve sıkılmaya gerek yoktur bence,ama pratik ve tekrarlar çok önemli gerçekten.ama yurtdışına çıkacaklar için aksan çok çok daha önemli olur.
artık ingilizceyi öğrenmek pek zor sayılmaz,kurslar var,online var…tek sorun pratik ve tekrar yapacak bireyler bulamayışımızdır,aksanı öğretecek iyi kurslar da oluşturulursa çok süper olurdu doğrusu.!
Nüvide Hanimin yazdiklarini hayranlikla okudum. Almanya’da liseye (Gymnasium) gidiyorum ve mecburi dillerin yaninda (Almanca, Ingilizce, Fransizca) ekstra olarak Italyanca (2 yil) ve latince görmeye basladim. Gercekten bir yabanci dili ögrenen icin hicbir problem yok diger dilleri ögrenirken. Bence ilkokuldan itibaren Latince ögretilmeli cocuklara ve sonra Ingilizce ögretilmeli, cünkü latince hernekadar ölmüs bir dil olsada Avrupa dillerinin köküdür.Latinceyi ögrenirken ayni zamanda Romalilarin tarihini ögrenme sansiniz da oluyor. Hem latince hernekadar direkt olarak kullanilmasada, tip da dikkat ederseniz genelde latince köklü kelimeler vardir…
süper ben de lisede okuyorum ve ingilizcem gayet iyi. almanca ve japonca öğrenmek istiyorum…inş öğrenirim. yeterki isteyin…
Nüvide Gültunca Tulgar mı senin adını ben bile zor telaffuz ediyorum italyanlar ne yapsın
Bu yazılanlar beni de etkiledi ama bunlar benim bildiğim şeyler neyse bunlar önemli değil…ben üç dil öğrenen birisiyim ingilizce,japonca ve çince dile olan fazla merakım…ingilizce’yi bir dünya olarak görüldüğü için öğreniyorum her ne kadar öğrenmeye çalıştığım diğer iki dilden zor olsada…japonca ve çince’yi ise öğrenmem gereken diller arasında olduğu hem dizilişleri türkçe’ye çok benzediği için…japonca ve çince ticari,getirisi olacağı için öğreniyorum aslında çince konusunda karasızım öğrenmesi kolay ama çinliler kedi gibi konuşuyorlar öğrenmekte birşey yok aslında ama zaman gösterecek herşeyi nasip…benim düşüncemde yukarıdaki yazılardan farklı değil hiçbir insan herhangi bir dil öğrenirken zorlanmaz yeter ki istek olsun ben bu görüşe %100 katılıyorum…neyse daha fazla yazarsam okuyacak arkadaşların canları sıkılabilir.
Evet türkçe nin dunyanın en zor dılı oldugunu ztn bılıyordum
ve en zor dılı konusurken dıger dıllerı ve aksanlarını
konsmak neden bızı ıcın zor olsun kı ? xd
tesekkurler
sevgiler
Ingilizcem yaşıma göre çok iyi ama bunun yanında çince veya japonca öğrenmekte çok kararlıyım zaten yaşım daha büyük de deil önümde çok vakit var buyüzden şimdiden başlıcam ama yalnızca 3 dilde deil başka dillere de kararlıyım..
Evet. çince öğrenenler için gelecek var. kısa, bilemediniz orta vadede yararlı bir dil olabilir. ama asıl gelecek japonca ve korecede. tabi bu benim şahsi fikrim…
Yazdıklarınız çok etkileyici
bnde kararlıyım ingilizce öğrenicem zaten haftada 10 saat ingilizce görüyoruzteşekkürler bize bir gerçeği daha gösterdiniz
Lütfen okuyun
kesinlikle ama kesinlikle korece’yi yabana atmayın. son yıllarda kore türkiye arası ticaret alış veriş o kadar artmıştır ki erkan a katılıyorum şu anlık çince yerine japonca ve korece ön planda. ve korece, japoncaya ve çinceye katbekat daha kolay olmakla birlikte, asya dilleri arasında en kolay alfabeye sahip dilidir. türkçe bilen biri için korece öğrenmek o kadar kolaydır ki zamanla ekleri getirip zamanlar oluşturmak bir hobiye dönüşür. en azından benim için bu şekilde. özet olarak açıklamam gerekirse, ben sadece 15 yaşındayım, 1 sene önce başladım ve inanır mısınız bir senede korece öğrendim. nasıl mı? bilmiyorum, gerçekten bilmiyorum ders almadım, internetten yardımcı sitelerden öğrenmeye çalıştım küçük bir alt yapıyı oradan kazandım ama yeterli olmadı, benim için yavan kaldı diyebilirim. korelilerle tanıştım onlarla mailleşerek geliştirdim. bir cümleleri üzerinde bir saat durdum yapının her şeyini inceledim sordum soruşturdum bu ek nedir nasıl kullanılır diye. tabii o zamanlar korecem olmadığı için onlarla ingilizce konuşmaya çalışıyordum. bir sene bu böyle sürdü ve tabii ki senenin sonunda farkettim ki ben korece öğrendiğim gibi bu şekilde ingilizcemi de harika yapmışım. ve sbs sınavında güzel bir puan alarak almanca hazırlıklı bir okula girdim. su anda 3 yabancı dilim var; almanca ingilizce korece, ve biliyor musunuz ben sadece 15 yaşındayım. anlayacağınız, dil öğrenmek kadar güzel bir şey yok, ben yaptıysam herkes bunu yapar.
latince bir süredir öğrenmek istediğim bir dil.filolojik açıdan dünyanın en ileri dillerinden biri.bilim dili olduğu ve romen dillerine kaynaklık ettiği için latince bilmenin çok faydalı olacağını düşünüyorum.okulda ingilizce ve almanca görüyorum.yabancı dil dendiğinde akla ilk olarak ingilizce gelmesinin saçmalığını henüz anlayabilmiş değilim.ingilizce halkların lingua francası(ortak dil) olabilir ama sanılanın aksine bir bilim, sanat, edebiyat dili değildir.ingilizceyi bir türlü sevemedim.latincenin ise ingilizceden çok daha ileri bir dil olduğunu düşünüyorum.ama dediğim gibi ülkemizde bırakın latinceyi, ispanyolca ya da arapça gibi diller bile ikinci sınıf yabancı diller olarak görülüyor.nüvide hanım eğer piyasa hakkında herhangi bir bilginiz varsa bana latince, italyanca ve yunanca dilleri ile ilgili türkçe eğitim seti ya da herhangi bir kaynak tavsiye ederseniz çok memnun olurum.
yaa benım sıkıntım yakında romanyaya alemın yanına gıdecegım ve tek kelıme romence bılmıyorum bana e-mail den yardım eder mısınız ? çok önemli ltfen :)
Merhaba, yazıyı çok beğendim ve çok geç gördüğümü biliyorum ancak hala bu konuya cevap veriyorsanız, ben yardım almadan her gün kendim 2-3 saat çalışarak dil öğreniyorum. (Örneğin ingilizce, özellikle şarkılar bana çok yardımcı olmuştu.) Ancak ben sadece ingilizce, almanca ve tabii ki anadilimiz türkçe biliyorum. Kore dilini öğrenmeye başladım, alfabesini öğrenmiş olsam ve en azından kendimi tanıtabilir halde olsam da tek başıma hiç basit değil. Özellikle bildiğimiz karakterler olmadığı için kafam karışabiliyor. Buna rağmen öğrenmeyi kendime hedef seçtim. Bir kursa gitmeden Uzak-Doğu dillerini öğrenmek mümkün müdür? Araştırdığım kadarıyla dil ailesi aynı kökenden geldiği için (çince hariç) aksan konusunda büyük zorluk yaşanmayabilinirmiş ancak yine de her bir dilin karakterleri ayrı ve anlatan bir kişi olmayınca çok uğraş gerektirebiliyor. Kore dili japonca ve çince kadar zor mudur? Kore dilini internet veya setler aracılığıyla öğrenenler var. Peki çince ve japonca da bu şekilde öğrenilebilinir mi? (Tabii ki de her dilde birileriyle konuşup pratik yapmak gerek.) Buna rağmen kimseden ders almadan öğrenilebilinir mi?
Ben okulda İngilizce görüyorum ama geliştirmek istiyorum hemde mükemmel konuşmak ve Latince Fransızca ve İspanyolca öğrenmek istiyorum fazla şey istiyor olabilirim ama çok ilgimi çekiyo hatta eski Latince hakkında bilgide toplamak istiyorum İngilizce öğretmenimle konuştum ve bana öğrenmeye açık olduğumu şimdilik iyi gittiğimi söyledi ama ben en iyisini istiyorum birde valla adınızı bende ilk bakmada okuyamadım
Yabancı diller engin birer deniz sadece kendimizi ifade edebilmek yabancı dil öğrendiğimiz anlamına gelmiyor.Resim gibi düşünürsek ne kadar çok pratik yaparsak o kadar güzel çizgiler elde ederiz ve bu asla tükenmez karaladığımız her kağıda farklı ve bir öncekinden daha güzel desenler aktarırız yetenekli çok daha yetenekli çok çok daha yetenekli olmak için sınırları zorlarız bir gün bıraktığımızda ise o yetenek gün geçtikçe körelir ve bağlarımız kopar.Yabancı dillerde aynen böyle devamlı tekrar devamlı pratik ister sonra bunu o dilin kültürünü öğrenmeyi istemek takip eder sonra o kültürün insanlarını tanımayı istemek takip eder ve bununla birlikte gelen müthiş bir eğlence kendi sınırlarını genişletmenin verdiği özgürlük hissi yabancı dile birde bu açıdan bakın :)
katılmıyorum malesef yazınıza. türkçe bizim anadilimiz düşünmeden zorlanmadan konuşuyoruz zaten. anadili zor olan öbür dilleri kolay öğrenecek diye bir şey yok bence. öyle olsa çinlililerin en iyi yabancı dil öğrenen bir millet olması gerekirdi. sözüm ona en kolay dil olan ingilizceyi türkiyede iyi sevivede bilmeyi bırakın orta seviyede bilen ne kadar az insan var. aynı dil ailesinden bile olsa dil öğrenmek zor.uzmanlık seviyesinde öğrenmek daha zor. anadilin zorluğu ölçü olmaz bence.hatta türkçenin çok avantajlı yanlarıda var. çok az kelimeyle konuşuluyor mesela.