Anasayfa / Başarı Yazıları / İleride de bir iş sahibi olmanız için yapmanız gerekenler

İleride de bir iş sahibi olmanız için yapmanız gerekenler

Takriben 10 yıl içinde şu anda yaptığınız iş yok olacak. Para kazanmaya devam edebilmek, istihdam edilebilen ya da hizmeti talep edilen bir “çalışan insan” olabilmek için şimdiden hazırlık yapmanız gerekiyor:Amerikan İşgücü Birimi tarafından yayınlanan “Gelecekte İş – Futurework” sitesinde çalışmalarda gelecek 10 yılda insanların para kazandığı işlerin yüzde 65’inin yok olacağı uzgörüsü, dayanaklarıyla açıklanıyor.  Avustralya’da federal hükümet tarafından yayınlanan bir başka rapora göre de yakın gelecekte, kademeli olarak mevcut işlerin yarım milyondan fazlası robotlar ve/veya yapay zeka tarafından üstlenilecek deniyor.

Halihazırda zaten en gelişmişinden en gelişmemişine kadar dünyadaki her toplumda güncel ve potansiyel açıdan en büyük ortak sorun; “işsizlik ve istihdam yaratamamak”.

Eh bunu bir de yukarıdaki çıkarımlarla birleştirince onca borcun, sorumluluğun altında tükenmişlik sendromunda ya da arifesinde olan işli, işsiz yeniçağ insanlarının, gençlerinin, ailelerin sırtından daha da soğuk terler boşanmasına şaşmamak gerekiyor.

Ne yazık ki korkunun ecele pek faydası dokunmuyor. O nedenle de “Gelecek, bugünden ona hazırlananların olacaktır. Bir gelecek istiyorsan onu yarat!” diyen Malcolm X’e kulak vermek tek çare oluyor.

Geleceğe hazırlanmak için (hem de acilen)  neler yapmalısınız?

Geleceğe dair düşünce tarzınızı ve alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Gelecekte, bugün yaptığınız işinizi yapamadığınızda, bugün becerikli kabul edildiğiniz alanda o becerinizin değerli olmadığında, dünyaya, insanlara hangi konuda, alanda yararınız dokunabileceğini, insanların neden sizden bir hizmet, ne gibi bir servis almak isteyebileceğini, bunu neden yapacaklarını vb. derinlemesine, disiplinli bir şekilde düşünmeli, kurgulamalısınız.

Yaratıcı, çok boyutlu ve korkmadan fütürist bakış açısından destek alarak bunu yapmanızda yarar var. Unutmayın bundan sonra ücretli, sabit, güvenli işler giderek azalacak; dönemlik, kontratlı, kiralık, proje bazlı iş, birlikte çalışma modelleri gelişecek, yaygınlaşacak. Ve bu yeni dünya düzeni iş bulmak değil, iş kurmak, yaratıcı, yararlı, farklı fikirlerle yepyeni yollar açmakla mümkün olacak.  Gelecek ve işe dair paradigmalarınızı değiştirmek, ilk ve en önemli adımınızdır.

Gelecekte (nesnelerin interneti gibi) robotlarla, akıllı, başına buyruk sistemlerle rekabet edeceğinizi, çalışacağınızı; yetkinlikleri daha farklı ve çok gelişmiş insanlarla iş birliği yapacağınızı, yarışacağınızı düşünmelisiniz. Geleceğin isteklerine uygun yetkinliklerin neler olacağını iyi hesaplamalı, kendinizi o doğrultuda geliştirmeye, değiştirmeye yönelmelisiniz.

Bu adımları hemen, vakit geçirmeden atmalısınız ve bir daha da durmamalısınız.

Yeni medyayı çok ama çok etkin kullanmalı, ustası olmalısınız. Diyelim çok parlak bir fikir, gelecekte insanların talep edeceği yeni hizmet alanınızı buldunuz. O alanda yeni siz’i yapılandırmaya, becerilerinizi geliştirmeye karar verdiniz. İlerleme, aksiyon planınızı yaptınız, hatta yola da çıktınız.

Bunu nasıl duyuracak, paylaşacak, size ulaşılmasını sağlayacaksınız? Nasıl dikkat çekecek, o işin erbabı olduğunuzu ispatlayacak, gösterecek, “mutlaka bu kişi ile iş yapmalıyım!” dedirteceksiniz? Arama motorlarında hakkınızda sorgulama yapılıp “…………….’ı nasıl bilirsiniz? “ dendiğinde istediklerinizin, sizi yansıtacak bilgilerin çıkmasını nasıl sağlayacaksınız? Tabii ki iletişim yetkinliklerinizi geliştirdiğiniz ve hizmet vereceğiniz konuyu; yeni dijital, mobil, akıllı, ekranlı, parmaklı, interaktif dünyaya uygun “çekici, faydalı içerikler” haline dönüştürerek.

Başka çare ve yol yok!

O halde hemen öncelikle sosyal medyaya, blog yapmaya, blogger olmaya, içerik küratörlüğüne vb. bakışınızı da değiştirin, başladıysanız vitesi yükseltin… Kendinize bir “dijital iletişim, pazarlama stratejisi” geliştirin, geliştirdiyseniz çok daha iyi irdeleyin ve hiç durmaksızın ilerleyin.

Bir kez daha hatırlatalım bu adım, bir seçenek ya da opsiyon değil, zorunluluk… Ne yaparsanız yapın, kendinizi, işinizi, yapabileceklerinizi bir an önce “dijital veri” haline dönüştürüp, Büyük Veri deryasına salın.

kendin olmak için yazmak

Bilgiyi yönetmeyi öğrenmelisiniz. “Bu ne demek şimdi?” demeyin. “Zaten her şeyin başı sonu bu değil mi? Başarı için bilgiyi üretmek, sahip olmak, yönetmek zorunluluğu yeni bir şey değil ki!” diye düşünmeyin. Cümleyi tekrar okuyup, gelecekten bahsettiğimizi hatırlayın ve gelecekteki işinize uygun olacak, gerekecek “Büyük Veriyi” nasıl kullanacağınızı, eleyeceğinizi, tasnif edeceğinizi, ondan nasıl yararlanacağınızı; kısacası yöneteceğinizi bulun. Nasıl anlamlandıracağınıza odaklanın.

O büyük veri dünyasında sizin kendinizi de bir veri parçası olarak nasıl konumlandıracağınıza konsantre olun. Veri Madenciliği,  Büyüme Korsanlığı, Bilgi Güvenliği vb. konularına hakimiyetinizi arttırın. Önünüzden sular seller gibi akan, her an, her yerde beyninize sinyaller yollayan onca veriyi nasıl “işe dönüştüreceğinize” karar verin.

İşiniz için bağlantılar kurmak; hatta sanal takımlar oluşturmak, dünyanın başka köşelerindeki insanlarla proje ortaklıkları yapmak, yardımlaşmak vb. olanakları yaratmaya çalışın. Ve başka insanların, takımların, şirketlerin de sizi bu şekilde görmesini, bulmasını becerinizi talep etmesini sağlayacak şekilde bilgi yönetmeyi iyi öğrenin.

Sonuç olarak,

  • Gelecekte sabit ücret ya da değişken gelir getiren işiniz olması, olmaya devam etmesi için mevcut ve olası problemlere farklı, yaratıcı açılardan, fütürist gözlüklerle bakabilmeli, tasarımcı kafasıyla düşünmelisiniz.
  • Sürdürülebilir çözümler bulmaya odaklanmalı, “bunu nasıl daha iyi yapabilirim, daha iyi olmasına nasıl katkı verebilirim?” sorularına odaklanmalısınız.
  • Omni Çağ’da olduğumuzu hesaba katarak, belli bir sahada sıkışıp kalmamalısınız. “Her şeyin bir şeyi, bir şeyin her şeyi” yaklaşımı ile T İnsan olmayı hedeflemelisiniz. T’nin dik bacağı gibi bir konuda derinleşirken, diğer her şeyin o konu ile ilintisini kurabilmelisiniz.

Kısacası;  gelecekte bilgiyi ve kendini iyi yönetebilenlerin, geleceğe uygun yetkinliklere göre kendini geliştirmiş, dönüştürmüş insanların işsiz kalması aslında “imkansız!”.

Yazan : Ufuk Tarhan – HarwardBusinessReview

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.