Tanıdığımız ve tanımadığımız herkese ne yapması gerektiğini en ince detayına kadar anlatsaydık ve onlar da ne dediysek birebir yapıyor olsalardı, ne güzel olurdu değil mi?
Hayır, olmazdı. O zaman insan olmazdık; insan olmanın temelinde yatan kaos, seçimler, bireylerin kattığı perspektif, zeka, açılımlar kaybolurdu. Bir robotlar ordusuna dönerdi toplum.
Konu iş dünyası açısından da farklı değil, tabii ki beraber çalıştığımız insanların hata yapmamasını istiyoruz. Zaten yarattığımız bunca farklı sistemin, şablonun, listesinin, aldığımız onlarca toplantı notunun, attığımız sayısız e-postanın sebebi de bu. Ama tüm bunlar içinde aslında her lider yöneticinin başarmaya çalıştığı, içten içe istediği bir şey var; o da inisiyatif kullanılması.
[box type=”info” ]
İnisiyatifin tanımını doğru yapmak gerek. Kavramı şu iki şekilde açıklamak mümkün:
“İşin akışı içerisinde önümüzdeki rotada karşımıza çıkabilecek fırsat ya da problemleri (analiz ya da içgörüyle) önceden tahmin etmek ve buna uygun önlemleri alabilmek”
veya
”Herhangi bir durum karşısında alınması gereken tedbirle ilgili olan kararı, -riskli bile olsa- kişinin kendi içgüdüleri ve deneyimleri doğrultusunda, bazen kendi yetki alanının dışına da çıkarak alabilme gücü”
[/box]
Fark ettiyseniz, bu cümlelerde önemli bir kaç kelime var: İçgörü, içgüdü, deneyim, analiz, önlem alma… Bunların hepsi iyi bir yöneticide olması gereken özellikler. İnisiyatif almadığınız her durumda, alelade bir çalışan olarak kalmaya devam edeceksiniz. [highlight]Liderleri yetiştiren şey doğru zamanlarda aldıkları risklerdir.[/highlight] Dolayısıyla, yöneticinize sormanız gereken her konuda ya da içgüdüleriniz size “burada olası bir risk/fırsat var” dediği noktada, inisiyatif kullanıp kullanamayacağınızı kendinize sorun.
Ve gözlerinizi açın, yoksa uyuyan yüzbinlerce insan gibi tek yaptığınız bir masa işgal etmek olacak.
Yazan : Alemşah Öztürk / HarwardBusinessReview