Anasayfa / Sizden Gelenler / Site Tanıtımı / ISO 9001 Belgesi almanın yararları nelerdir

ISO 9001 Belgesi almanın yararları nelerdir

Ardımızda bıraktığımız zaman dilimi içerisinde iso 9001 belgesi alarak ve standardın gereklerini mümkün mertebe yerine getirerek çalışmalarına devam etmekte olan kuruluşların yöneticilerinden aldığımız geri bildirimler doğrultusunda, iso 9001 belgesinin yararlarının en önünde firmanın kalite bilincinin hatırı sayılır oranda arttığı yönünde olmuştur.

İşletme içerisinde motivasyonu, verimli ve gelişken olmayı da sağladığı görülen iso 9001 kalite yönetim sisteminin iç denetim mekanizmasının, YGG toplantılarının ve DÖF (düzeltici ve önleyici) çalışmalarının en çok başarıya katkı taşıyan iso 9001 süreçleri olduğu görülmektedir.

ISO 9001 sisteminin sağlamakta olduğu otokontrol yapısının mükemmeliyetçi yönetimleri menün ettiğini görmekteyiz. Zira bu sistem her ne kadar otomasyon bir yapı gibi görülüyor olsa da, iso 9001 faydaları açısından sadece fiziki değil manevi iş ortamı oluşturmakta yani yönetici ve çalışan ilişkilerini kaynaştırmakta çok sayıda organik bağ oluşturduğunu gördük.

Tabi bu iso 9001 kalite faaliyetlerinin gerçek anlamıyla fayda verebilmesi adına yapılacak çalışmaların klasik anlamda iso 9001 sisteminin kurup uyguluyor olmaktan geçmediğini, sürekli gelişim çerçevesinde standardın şartlarının bir tık üstünde yol kat etmek gerektiğini de edindiğimiz tecrübelerden elde ettiğimiz çıkarımlar doğrultusunda çok net bildirebiliriz.

ISO 9001 kalite yönetim sistemi her zaman ifade etmeyi arzuladığımız gibi faydalarından istifade etmek ve maksimum düzeyde verim elde etmek istiyorsanız mutlaka iso 9001 ‘in görünen değil, görünmeyen öteki yüzeyine yol alma, icraata geçirme noktasında çalışmaları organize etmek gerektiğini ve tüm kalite planlarını bu hedef doğrultusunda gerçekleştirilmesini öneriyoruz.

Peki neden iso 9001 kalite anlayışının görünmeyen yüzeyi? Dikkat ederseniz bir üst cümlede görünmeyen noktası değil yüzeyi ifadesini kullandım. Çünkü iso 9001 belgesi almadan önce standart sistemi kurduğunuz danışmanlık süreci acemilik, iso 9001 aldıktan sonraki süreç ustalık dönemi olacaktır.

Burada “Ya herkesin yapmadığı farklı bir şey yap, ya da herkesin yaptığını hiç kimsenin yapmadığı şekilde yap!” mantığını yürürlüğe koymak gerekmektedir. Unutulmaması gereken iso 9001 standardının sadece tekdüze bir kalıp sistem olmadığı, çoğunlukla anlatılan kalıplaşmış kısımların aslında iso 9001 ana gemisini yürütmek için gereken prosedür, sistem ve talimatlar olduğudur.

Ama iso 9001 kalite yönetim standardının asıl faydaları ise bu kalıbın ötesinde Ar-Ge denilebilecek analiz ve değerlendirme bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Tüm üst düzey gelişim fikirlerinin hayat bulduğu iso 9001 laboratuvarı işte bu geliştirme alanı içerisinde gizlidir.

Kaynak: http://www.adlbelge.com

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.