Milyonlarca gencin kaderini belirleyecek üniversite sınavı için geri sayım başladı. Gençler, Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, İstanbul, Ankara gibi üniversitelerin mühendislik, işletme, hukuk ve tıp gibi bölümleri için ”hayatlarının sınavını” verecek. Binlerce genç arasından sıyrılmayı başaranların yanı sıra aynı bölümler için bekleyip gelecek yıllarda denemeye devam edenler de olacak. Amaç ise hayallerinin mesleğine kavuşmak!
İşte bu “hayallerinin mesleği” denen kavram çok kritik. Bazı mesleklerin neye göre cazip olduğu çok belirsiz. Gençlerin ne kadarı, bu seçimi yaparken dünyada ve ülkemizde gelişecek sektörleri göz önünde bulunduruyor ve bugün hiç tanınmayan ama yakın gelecekte büyük potansiyele sahip alanlara yöneliyor?
Savunma ve güvenlik
Oysa küreselleşme ve teknolojik gelişmelerde yaşanan hızlı değişime paralel olarak ekonomi, iş dünyası ve sektörler de gelişiyor ve yeni iş sahaları ve uzmanlık alanları ortaya çıkıyor. Değişim süreci ile her dönemde yeni pozisyonlara ve değişimi yakalayabilen uzman insan gücüne ihtiyaç da giderek artıyor.
Avrupa ve ABD”de gençlerin yaptığı meslek tercihlerinin, şirketlerin piyasa değerleri ve yeni teknolojilerle orantılı olduğu görülüyor. Yavaş yavaş bu eğilim ülkemiz gençlerinde de gözlenmeye başlandı. Gençler artık teknolojinin ve küreselleşmenin kendilerine sunduğu fırsatlardan yararlanmak istiyor ve gelecekte para kazanacakları meslek seçimini de bu yönde yapıyor.
Yeni ekonominin fırsatları
Türkiye”nin önde gelen beyin avcısı firmalarından Data Expert İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı, hazırladığı geniş kapsamlı bir raporla geleceğin mesleklerini sıraladı. Şirket sadece gelecekte favori olacak meslekleri tanımlamakla kaldı, en çok hangi meslek dallarının para kazandıracağı konusunda da gençler için önemli bir rehber hazırladı.
Data Expert”in genel müdürü Hasan Altunkaya, “Bu raporun içeriği, ODTÜ, İTÜ, Galatasaray Üniversitesi, Harvard ve Yale Üniversitesi”nden ve yedi sanayileşmiş ülkenin planlama teşkilatlarından alınan bilgiler ışığında oluşturuldu. Dolayısıyla sadece yakın gelecekte değil uzun vadede yükselecek sektörler hangileri ve bu sektörlerin yaratacağı iş kolları neler, bu araştırmada somut bir şekilde ortaya çıkıyor” diyor.
Gelecek 20 yılda öne çıkacak olan mesleklerin hangileri olduğuna gelince… Bu mesleklerin ne olacağını daha çok yıldızı parlayacak sektörler belirliyor. Data Expert”in raporuna göre gelecekte başta enerji olmak üzere savunma teknolojileri ve güvenlik öne çıkacak. Telekomünikasyon, bilişim sistemleri ve teknoloji, eğitim, perakendecilik, uluslararası taşımacılık ve lojistik, danışmanlık, sağlık hizmetleri, çevre ve bireysel yatırım alanında finans olmak üzere sıralanan bu sektörler sadece ülkemizde değil dünyada da yükselişe geçen alanlar olacak.
Sektörel eğilimler
Önümüzdeki yıllarda, gıda sektöründe mühendislere olan ihtiyaç hızla artacak. Tüketicinin teknolojik gelişmelere yönelik talepleri bu sektörleri de etkileyecek. Geçmişte, gıda sektörü çok fazla teknoloji gerektiren bir sektör değildi. Ancak bugün tüketiciler, hijyen standartları yüksek ortamlarda üretilmiş sağlıklı ürünlerini talep ediyor.
Bu gelişmeler, ileriki yıllarda kolay yemek tüketimini artıracak ve üçüncü nesil tarım ürünlerinin artışını beraberinde getirecek. Gelecekte, finans ve sigorta sektörünün hayat ve sağlık sigortası boyutunda, Avrupa Birliği sürecinde önem kazanacağı diğer beklentiler arasında…
Bilgi teknolojileri ise önümüzdeki yıllarda, Türkiye, AB ülkeleri ve ABD”de yeni eleman istihdamına ihtiyaç duyulan sektörler arasında olmaya devam edecek. Tüm dünya ülkeleri, gelişen yeni teknolojik çalışmalar ve özellikle uzay biliminde alınan yeni yollarla birlikte, uzaya yolculuğu ilgi alanı olarak benimsenecek. Değişim gösteren ve tüketici talepleri doğrultusunda şekillenen bir diğer sektör de perakendecilik. Bu alanda hizmetin kalitesi ön plana çıkarken; firmaların başarısında hız ve müşteri memnuniyeti de giderek artan bir şekilde sektörde belirleyici rol oynayacak.
Araştırma sonuçlarına göre sağlık alanında yıldızı parlayacak sektörler arasında; estetik cerrahi, psikiyatri, diyetisyenlik, koruyucu aile hekimliği de popüler olacak. Teknoloji sahasında ise evlerde bilgiye erişme ürünleri ön plana çıkarken (ses, görüntü ve veri ); bilgiyi kullanma ürünleri (bilgisayar, TV, telefon) yükselen alanlar arasında yer alacak. İletişim dünyası multimedya, bilgisayar ve telekomünikasyonun ürünlerinin birleşiminden oluşacak.
Gelecek yüzyılda, teknoloji değil, onu kullanan ön plana çıkacağı için teknolojik gelişim bu yönde bir yapılanma gerçekleştirecek. Digital yayın devrimi ile digital yayınların avantajlarının sergilenebileceği ürünler öne çıkacak. Televizyon sadece tek yönlü bir cihaz olmaktan çıkarak insanların bilgiye ve yeni ürünlere ulaşmalarını sağlayan bir aygıt durumuna gelecek.
En Çok Tercih Edilecek Meslekler
Koruyucu hekimlik, sağlık yönetimi Savunma kaynakları yönetimi Ulusal ve uluslararası güvenlik stratejileri mühendisliği Danışmanlık, insan geliştirme ve psikoloji Enformatik Bioteknoloji Perakende sektöründe yöneticilik Finans (bireysel) Gezegen bilimleri ve yer bilimleri Elektronik güvenlik yöneticiliği Bilgi yönetimi yöneticiliği Gıda beslenme ve diyetisyenlik Çevre siyaseti bilimleri
Geleceğın Sektörleri
Enerji Savunma teknolojileri ve güvenlik Telekomünikasyon Bilişim sistemleri ve teknoloji Eğitim Perakendecilik Uluslararası taşımacılık lojistik Danışmanlık Sağlık ve hizmetleri Çevre Finans (bireysel, bireysel yatırım)
En Çok Kazandıracak Meslekler
Elektronik ve haberleşme mühendisliği Bilgisayar bilimleri mühendisliği Endüstriyel tasarım Teknoloji geliştirme, ürün geliştirme, Ar-Ge) Genetik bilimleri mühendisliği Vergi mühendisliği Malzeme mühendisliği İşletme Uluslararası hukuk Uluslararası ilişkiler Gayrimenkul hizmetleri ve yönetimi
Kaynak : Sabah Gazetesi
ilkokul 7. sınıftan beri genetik mühendisi olmak istiordum.ama bu sene iş bulamadıklarını öğrenince üzülmüştüm.bu haber hedefimi belirledi
yaa bnde uluslararası hukuk yazıp yazmama konusnda kararszmm yazsa m mı acaba??
slm arkadaşlar ben bu yıl selçuk üniversitesi çevre mühendisliğini kazandım kimilerine göre gelecek vaad edn bir meslek kimilerine göre ise sadece okumak için okunacak bir yardımlarınoza ihtiyacım war:(
arzu… bence hiç kimsenin söylediğine bakma sen gerçekten bu işi yapmak istiyorsan sana kapılar açılacaktır
bazen çevreden söylenenlere kulağını tıkamak lazım
en çok tercih edilenlerden psikolojiyi okumak isterdim ama olmadı… şimdi hobi olarak ilgleniyorum:)
ya ben bu sene ünv sınavına girecem ama hala ne hedefimi belirleyemedim:( ne yapacağımı bilmiyorum tek isteğim bi işim olması buda çok geniş bi hedef oluyo
Önceden karar verseydiniz böyle bir şey olmazdı. Hangisini seçsem acaba sorusuda olmazdı. İlkokuldan beri ne olacğınıza karar verseydiniz eğer, becerilerinizi o yonde geliştirip daha başarılı olabilirdiniz!!!
bence en iyisi:tıp
Arkadaslar, bolumlerınız super ama sızı sunu onerırım. Sadece egıtyım almanız dgıl basarıya donusturmenız ve para kazanmanız gerekır. Bu iş sadece heyecan ve azımle olur vazgecmeden calısmak. Sacma sapanda olsa asla dusuncelerınızden vazgecmeyın. Motıve edıcı konular bulun sakın bencıl olmayın paylasımcı ınsanlr basarıyı yakalamıstır. Üretim teknolojı ve bılım her konuda para ve basarı kazanılabılır…
ben 10. sınıfa gidiyorum. meslek lisesinde okuyorum ve bölümüm çocuk gelişimi ve eğitimi. okul öncesi öğretmenliğini istiyorum daha doğrusu istemek zorunda kaldım. çünkü oks’de anadolu lisesini kazanamadım. eğer anadolu lisesini kazansaydım psikologluğu seçicektim ama olmadı maalesef!!! okul öncesi öğretmenliği de iyi ama gönlümden psikilogluk geçiyor. sizce bu bölüm iyi para getirir mi? yorumlarınız için teşekkür ederim!!!
ben 10. sınıfa gidiyorum. bu site çok güzel ama okul öncesi öğretmenliğini gelecekteki meslekler arasına yazmamışlar. bence okul öncesi öğretmenliğide iyi ve revaçta bir meslek.
ben hacettepe üniversitesi tıp fakültesini kazandım. çok iyi bir üniversite tavsiye ederim.
okul öncesi ögretmenlıgı guzel bolum. meslek lısesınde okudugun ıcın oss den ıstedıgın bolumu kazanamazsın katsayı olayı:) işte ulkemızın gerceklerı, sana tavsıyem puan verılen yerlerdekı bolumler ıcın çalıs. her bolum guzeldır hersey senınle baslar..hayal gücü bilgiden daha onemlıdır. (eınsteın)
ben 10. sınıf öğrencisiyim , genel lisedeyim. kesin bir hedefim yok. anketle yardımcı olabilir misiniz acaba?
bence en iyi bölüm elektronik mühendisliği çalışma alanı geniş bir bölüm nerde okursan oku açıkta kalacağını sanmam ayrıca daıma kendını gelıştırmeye kaldığı ıçın sabıt yerınde kalmazsın
Arkadaşlar elektrik elektronik mühendisliği gerçekten çok özendirici ve gerçekten geleceği olan bir meslek. ben seçtim son sınıftayım çok memnunum. yalnız zor bir bölüm matematik yönünüz ön plana çıkıyor. seçen arkadaşların anadolu lisesi veya fen lisesi mezunu olmaları bence gerekli.
Asla asla hayatını satmak istemeyenlere tıp ı seçmemelerini öneriyorum. ben 4 sene önce ankara tıptan mezun oldum. şu an antep’in bilmem ne köyünde hapis vaziyetteyim. merkeze 120 km uzaklıkta. senelerdir tus denen illete çalışıyorum fakat bir türlü olmuyor. neler çekiyorum bir bilseniz. 30 yaşındayım ama hala kurulu bir düzenim yok bir yatırımım bile yok aldığım maaş 1300 .çok az da döner sermaye payı. nereyekadar dayanırım bilmiyorum. keşke biyoloji öğretmeni olsaymışım….
Arkadaşlar meslek seçimi gerçekten çok önemli.ben dokuz eylül hukuk mezunuyum şu an avukatlık stajı yapıyorum.hukuk bitirmiş olmama rağmen ne gelirim ne de sosyal güvencem var.tabi bunda türkiye nin şartları da çok etkili.tavsiyem üni.ye gitmeden kendinizi ne okulun ne de bölümün ihtişamına çok kaptırmayın.çok iyi araştırın hem mesleğin şartlarını hem de size ne kadar uyup uymadığını.şimdiden adaylara kolay gelsin : )
Ben adanadan yazıyorum.ben anadolu lisesi 10. sınıf öğrencisiyim.tm bölümü seçtim,ama ne olacağıma karar veremdim.
istediğim meslekler:
doktor
avukat,hakim…
kamu ynetimi
uluslararası ilişkiler…
ben maaşı iyi olan meslekler istiyorum bana yardımcı olurmusunuz?
11. sınıf teknik lise elektrik elektronik bölümünde okuyorum.bazı kişiler yazmış dikkatimi çekti.elektrik mühendisligi için yok anadolu yada fen lisesi mezunu olmak gerekiyor diye.ne alakası varsa.ben teknik lisede okuyorum haftada 45 saat ders görüyoruz tabi meslek lisesinde okuyoruzya herkez küçümser ama herşeyi okulları bitirdikten sonra anlıyorlar.benden birde size tavsiye maaşı iyi olan meslek isteyen kişiler istediklerini başaramaz her zaman az şeylerden başlayıp en yükseklere çıkmaya çalışın hemen okul bitip size kimse 5 milyar 10 milyar vermez.
Ben 6. sınıf öğrencisiyim büyüyünce doktar olmak istiyorum ama bu gidişle bence asla olmam
allah herkese yardım etsin:(
Isov dinçkök atl öğrencisiyim 45 saat ders görüyoruz şu kafam lise 1 2 de olsaydı okulu bırakır düz liseye giderdim hem meslek dersleri hem üniversite gitmıyo okulumun evime olan uzaklığı 1 saat 5 de okuldan çıkıyorum 1 saat yemek falan yorgunluk cabası meslek ödevleri oluyo dershane oluyo kendinize hiçbirşey kalmıyo hiç tavsiye etmıyorum kesinlikle atl aml eml seçmeyin üniversiteniz olmaz sadece 3 5 bişey fazla bilirsiniz o kadar tavsiye etmıyorum atl etmıyom sakın gitmeyin arkadaşlar
Lise son öğrencisiyim sınıf öğretmenliği istiordum ama herkez önü kapalı diyor ne yapmam lazım bana bu konuda bilgi verebilirmisiniz?
Meraba büşracm ben sınıf öğretmenliğinde okuyorum bi defa diğer bölümlere göre ataması fazla olan bi bölüm okumasıda çok kolay ama sırf ünv. gitmek için bi bölüm seçme geleceğini kurtarabilecek ve kendini en güzel yetiştirecek bölüme git sakın hayalci olma hayat bi yerden sonra çok acımasız bunu hiç unutma kib
öğretmenlik bir bayan için ideal bir meslek bence sırf ünv. gitmek için demiyorum bu bölümü sen hangi ünv. de okuyorsun?
Büşracım meraba, sınıf öğretmenliği en çok atama yapılanlar arasında gerçekten. hayata gerçekçi bakmak lazım şartlar insanı zorluyor evet ama sen gerçekten öğretmekten zevk alıyorsan, bu her şeyden önemli diyorum.insan hayatında her zaman zorluklar olur ama severek yaptığın işin zorluğunu görmezsin. okul bittiğinde kpss ye de çok iyi çalışman gerekecek yalnız bunu unutma. çünkü köylerde çalışma ihtimalinde yüksek. gerçekten ne istedğini düşün derim, idealini bulmak kendi iç sesini dinlemeyi bilmenle olur ama bulursan da kimsenin fikri seni etkilemez çünkü düşündüğün hayatı yaşarsın!:)
sevgiler.
çok teşekkür ederim.
Merhaba arkadaşlar.bende kamuda çalışıyorum.mesleğimi belirtmek istemiyorum ancak içimde her zaman farklı şeyler yapmak ve bir alanda ciddi olarak kendimi göstermek istiyorum.artık geçmişteki pişmanlıklarımı bir kenara bırakıp hep bundan 5 sene 10 sene sonrasını düşünüyorum.şu anki işimle hiç alakası olmayan turizm işletmeciliği alanında yüksek lisans yapmak istiyorum.çalışma alanları yada 10 sene sonrasında tam olarak ne olabilir kestiremiyorum.para kazanmaktan ziyade işten duyacağım haz önemli gibi geliyor bana.bu konuda görüşlerinizi veya deneyimlerinizi belirterek yardımcı olursanız çok sevinirim.
herkesin gönlüne göre olsun..
Arkadaşlar ben 10.sınıf genel lisedeyim ama meslek lisesine gitmediğim için pişmanım acaba 10.sınıfta kalsam 10.sınıfı meslek lisesinde tekrar etsem olur mu acaba yardımcı olur musunuz????
Ben cocukluğumdan beri kendimi doktor olarak görüyorum herkeste cok ümitli benden ama ben kendimden cok ümitli değilim cok zor tıpı kazanmak 30 yasımda anca doktor olabilirim hem 30 yaşından sonra bile uyduruk bişey oluyrsun kendini dahada ilerletmen içinde zaman gerek eee ben ne zaman doktorluğun tadını cıkaracağım ccoook kararsızım. ay sanki doktorluk geldide gitsem mi gitmesem mi diyorum:)herkes kendini ünlü doktorlara emanet ediyor.ccook zor gerçektenn her meslekte kendini geliştirmek lazım
Ne bölüm okuduğunun pek önemi yok açıkcası mesela ben elektronik mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim ve bölümü bitirdiğimde büyük ihtmalle 2 milyar maaşlı bir köle olacağım veya doktor olursun 3 milyar maaşlı köle olursun. eğer para kazanmak için okuyan varsa şu dakka bıraksın çünkü okul para kazandırma konsunda ciddi anlamda yetersiz. farzedelimki kazandınız bunu yönetebilecek eğitimi okulda size kimse vermez.bu sölediklerim okulu bırakın kötü bişedir anlamına gelmez hedefleriniz varsa sonuna kadar gidin fakat para kazanmak için okumayın hedefleriniz için okuyun. genelde bunu anlamakta çok yetersiz kalıyoruz çünkü başkalarının doğrularıyla yaşıyoruz. sitede değişim le ilgili çok güzel yazılar var bunları okumanızı tavsiye ederim. bence dünyadaki en önemli şey paradır ve kazanmak için değişmeliyiz 30-40 sene öncenin
yöntemleriyle bunu başaramayız..
Bilgisayar ögretmeni olmayı düşünüyorum ama ataması gıt gıde azalıyor zor atanırsın dıyorlar gerçekten öyle mi?4-5 sene sonra atanamayıp kalırsam boşamı okumus olacagım nasıl saçma birsey bu
elektrik elektronik mühendisliğini kazandım ama nasıldır,geleceği var mıdır v.b bunlar hakkında pek bilgim yok eğer tecrübeli biri beni aydınlatırsa çok sevinirim:)
arkadaşlar bende bilişim teknolojileri bölümü son sınıf öğrencisiyim. sınava 148 gün kaldı en düşük bilgisayar öğretmenliği 4 yıllık puanları 400 ün üstünde ve bu benim şimdiki durumum için büyük bi puan ama ben iki yıllık tıbbi dökümantasyon düşünüyorum bi bilgisi olan yardımcı olabilirmi bana rehberlik yapabilirmi _??
bn meslek lisesinde okuyorum son sınıfım sınava 4 ay kaldı cocuk gelişimi bölümüm yalnız 4 yıllık ıcın puanlara bakınca ıçım daralıyor cunku o puanı bnm tutturmam cok zor bıze sundukları bu sey cok sacma bız secmelı ders goruyoruz meslek derslerı daha fazla normal olarak sınavdan cok uzakta okuduk ve sımdı son sınıfta haftanın 3 gunu staj goruyoruz 2 gun de 21 saat ders görüyoruz ne sımdı bu bızden o yuksek puanı tutturmamızı bekleyenler daha cooookk beklesın ben diğerarkadaslarım gıbı dershaneye gıdıpte kafayı yemek ıstemıyorum en guzeelını yapıyorum kendı halımde calısıyorum 2 yıllık okuyup daha sonra derslerımı yuksek tutup 2 yıl daha ekleyıp tamamlamayı düşünüyorum daha sonra okul bıtıce guzelce sakın kafayla dershaneye gıdıp kpss sınavına hazırlanmayı düşünüyorum fıkrım belkı kımıne sacma sapan gelebılır ama bn asla dusuncelerımden vazgecmıcem
arkadaşlar ne yaparsanız yapın en iyi yaptığınızda en iyiden maksat yaptığınız işi en küçük ayrıntısına kadar ehli olursanız para da gelir zenginlikte gelir ahiret de gelir yeterki en iyi yapın ve hiç bir zaman nerden geldiğinizi unutmayın etrafınızdaki insanların iyi olması gerektiği düşüncesini unutmayın ve calışın hepsi olur inşallah hepiniz gönlünce olsun…
merhaba
ben meslek lisesi son sınıf öğrencisiyim bölüm çocuk gelişimive eğitimi ben pdr istiyorum ama mat2 bimiyorum çocuk gelişimi mi daha iyi yoksa pdr mi
mesleklerin geleceği nedir
şimdiden teşekkürler
TEŞEKKÜR EDERİZ.KAZANANLAR ERMİŞ MURADINA BUNDAN BİZENE.
arkadaşlar ben sınıf öğretmenliğini yapabileceğime çok inanıyorum şu an mezuna kaldım sınava hazırlanıyorum lys çok az kaldı eğer tutarsa yazıcam ama herkez bana engel olmaya çalışıyo mezun olana kadar sınıf öğretmenliği ataması biter diyorlar bu konuda sizin görüşleriniz neler mesleğimizi icra edemedikten sonra sizce bi anlamı yokmu çünkü sınıf öğretmenliğinin özeldede iş imkanları kısıtlı
Merhaba
ben meslek lisesi mezunuyum geçen sene sınavdan iyi bi puan alamadım bu yüzden bu sene yine girmek istiyorum. fakat ailem özelliklede babam memur ol diye diretiyor meslek lisesinede onun isteği üzerine gtmiştim şimdi napmam gerektiğini bilmiyorum babamıda hayal kırıklığına uğratmak istemirum ama naticede bu benim hayatım lütfen önerilerinizi bekliyorum
arkadaşlar merhaba.ben konyada anadolu öğretman lisesinde okuyorum.mühendislik okumak istiyo gibiyim ama genelde maaşları 1.5-2.0 bin lira.az gibi dorusu.bana tavsiye edebileceğiniz meslekler varmı.itü de okumak istiyoom.eğer ilgilenirde tavsiyede bulunursanız aylık geliri hakkındada bilgi verirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler. nolur cevap verinnnnnnnnnnnn.okullar açılmadan mesleğimi belirleyip o meslek için gereken derslere daha bi ağırlık vermem gerek.
ben hukuk okuyacağım ve hakim olacağım
Merhaba arkadaşlar Kriminolog olmayı önerir misiniz?