Karar sürecini etkileyen en önemli şey : Vurucu bir önyazı!
  1. Anasayfa
  2. Bir de bunlar var!

Karar sürecini etkileyen en önemli şey : Vurucu bir önyazı!

1

“Kimse okumuyor zaten” diye CV’nize ekleyeceğiniz  bir önyazıyı kesinlikle yazmamazlık etmeyin! Önyazınızı okumayı tercih eden bir şirket yöneticisine rast gelirseniz, şansınızı iyi yönde kullanma imkanını elde ettiniz demektir. Vurucu bir önyazı, işverenin karar sürecini etkiler. Başarıyla kaleme alınmış bir önyazı, CV’nizi daha çekici hale getirebilir. Aynı şekilde kötü kaleme alınmış bir önyazı, özellikle yazı yaratımının önemli olduğu pazarlama, halkla ilişkiler veya reklam gibi alanlara başvurunuzda sizin aleyhinize işleyebilir.

Benim önyazı ile ilgili tercihim ve 5 tavsiyem şöyle:

  • Kısa 2 veya 3 paragraftan oluşmuş bir önyazı.
  • Şahsa hitaben yazılmış olması pek de
    önemli de
    ğil. Olursa etkileyici olur elbet.
  • Önyazısına ‘ikna edici’ bir giriş ile başlamış olmak.
  • CV’de yazan bilgilerin aynısını önyazıda tekrar etmemek.
  • Vurucu bir kapanış yapmak.

İyi bir CV yazmak çok önemlidir. Web’de dolaşırken birçok önyazı örneğine rastladım. Çoğu sıkıcı, bürokratik, kalıplaşmış ve yazılmasa daha iyi olur dedirten nitelikte. Belki bu tür önyazılardan etkilenenler vardır, ama yaratıcı, yeniliklere açık, genç, dinamik ve hızlı hareket eden şirketlerde kariyer yapmak isteyenlerin bu tür bürokratik önyazılardan kaçınmalarını tavsiye ederim.

Önyazı üzerine birkaç küçük nokta:

1. Kötü bir giriş yazısına örnek: Sektördeki profesyoneller tarafından kaliteli eğitimiyle tanınan bir turizm yüksekokulunun mezunuyum.

Eğer gurur duyduğunuz bir okuldan mezunsanız ve burada olduğu gibi ön plana çıkartmak istiyorsanız, okulunuzun ismini belirtin. Eğer 5-6 yıldan fazla iş deneyiminiz varsa ve akademik bir pozisyon için başvurmuyorsanız, girişinizde üniversite eğitiminizden bahsetmeyin. Eğer iş dünyasında belli bir iş deneyiminden sonra birkaç yıl süreyle tekrar okula döndüyseniz, o zaman eğitiminizi ön plana çıkartabilirsiniz.

2. Başarılı bir giriş yazısına örnek: Elektronik ticaret alanında 5 yıl boyunca başarıyla sonuçlanan projelerde yer aldım. Pazarlama ve internet teknolojileri alanlarında edindiğim bu bilgi ve deneyimlerimi dinamik bir iş ortamında kullanmayı istemekteyim.

3. Vurucu kapanışa örnek: Akademik bilgimin ve iş hayatımda edindiğim tecrübelerin, ürün yöneticisi pozisyonu için aranan özelliklerle örtüştüğüne inanıyorum. Önümüzdeki hafta içerisinde pozisyonun gereklerini öğrenmek ve şirketinize nasıl katkıda bulunabileceğimi görüşmek üzere sizinle irtibat halinde olacağım.

Yazan : Fatmanur Erdoğan / KY

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yorumlar (1)

  1. 22 Şubat 2014

    Karar vermek ve karar süreciyle ilgili anlamlı bir yazı olmuş.

    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.