Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Sizden Gelenler
  3. Kusur bulmak isteyen fazlasını bulur…

Kusur bulmak isteyen fazlasını bulur…

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
16 10

Ne kadar çok duyduk bu lafı değil mi? Ama eminim hep tek tarafından baktık. Yani anlatılmak istenen ”Karşımızdaki insanın iyi bir kalbe sahip olması gerektiği” dir. Peki hiç şunu düşündük mü? Biz insanların içlerindeki o iyi tarafı görmeye çalışıyor muyuz? Hemen cevap veriyorum, %99 hayır. İnsanlar çoğunlukla kusur aramaya programlanmıştır. Hatta hata bulmak büyük bir meziyet sayılır. Hataları tespit edip ortaya çıkaran insanlar takdir edilir. Hata da neyse artık? Veya hata yapmak neden bu kadar kötü sayılıyorsa? Bence hata sadece diğer insan veya canlılara zarar veren eylemlerde geçerli olabilir. Bundan başka, insan kendi seçimlerinde herkesin istediği sonucu almadı diye hatalı sayılamaz. Bu tamamen bir insan uydurmasıdır. Zamanında akıllı(?) insanlardan biri uydurmuş işte :)

Kusurları ifşa etmek de pek bir keyif veriyor insanoğluna. En basiti TV programları bile bunun üzerine kurulmuyor mu artık? Moda yarışmaları, yetenek yarışmaları,ses yarışmaları vs vs vs. Hepsinin sonunda ”yeterli değilsin, yeteri kadar iyi değilsin, güzel değilsin, şuran kusurlu, buran hatalı, git…” denmiyor mu birilerine? Deniyor. Yani kısacası biz güzel olanı görmek yerine hep kötülük arıyoruz ve çok istediğimiz için de buluyoruz.

Benim bir lafım vardır. Kusur bulmak istersem, kaçarı yok, bulurum... Aynen öyle. İnsan ne görmek istiyorsa onu görür baktığında. Bu her zaman duyduğunuz bir klasik. Ama gerçekten de doğru. İnsan her şeyi kendi yaratıyor. Eğer kötülük arıyorsa zihinsel radarlarınız, onu bulursunuz. Eğer hata arıyorsanız, bulursunuz. Dert edecek bir şeyler arıyorsanız onu da bulursunuz. Şimdi esas konuya değinmek istiyorum. Bir insanın içindeki iyiliği görmek.

Öyle çok insan tanıdım ki hayatımda, herkes gibi. Ama benim bir farkım var, ben insanları hep hissetmeye çalıştım. Her insanın içinde çok iyi olan bir taraf bulunduğuna inandım. Bazen öyle kişiler oldu ki, içindeki iyi tarafa bakasım bile gelmedi. Kimileri de oldu, öyle çok uğraştım ki gönül bağını kurabilmek için. Ama önemli nokta şu; ben pes etmedim. Ben güzel şeyler görmeyi seçtim bir kere. Artık bu huyumdan vazgeçemem. Ben tanıdığım herkes için ”aslında iyi bir insan” demeyi seçtim. O iyiliği ortaya çıkarmak, onunla iletişime geçmek için uğraştım ve uğraşıyorum. Bazen istediğim sonucu alamasam da…

kusur bulmak

Size de önerim şu, insanlarda kusur aramayın. Evet kötü insanlar var gerçekten. Evet mutsuzluklarını herkese yaymak isteyen ve mutlu insanları çekemeyenler de var. Ve evet, bu insanların içinde güzel bir şeyler aramak gerçekten zor. Ama zor olmayan bir şey var. Sadece herkesin ama herkesin özünde temizlik barındırdığı. Buna bilimsel bir gerçeklik gibi inanıp yola öyle devam ederseniz çok daha huzurlu olacaksınız bana inanın.

Asla selamınızı almayan ve selam vermeyen nemrut komşunuz, acımasız patronunuz, çıkarcı iş arkadaşınız, kazıkçı bakkalınız, kıskanç arkadaşlarınız, duygusuz sevgiliniz… Hepsi özde aynı kişi. Zaman, şartlar, aile, çevre vb faktörlerden dolayı yanlış kodlanmış ve şimdiki hallerine gelmişler. Bu hem onların suçu, hem de değil. Dolayısıyla bizim görevimiz bu insanların dışarı saçtıkları kötülüğe odaklanmak yerine içlerinde gizli kalmış iyiliği görmek, bulmak ve o saklı kaldığı köşeden çıkarmak.

Bunu nasıl yapacağımız konusundaki öneri ve fikirlerimi de bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım. Görüşmek dileğiyle…

Yazan : Aslı Ece Özdoğan / kendinigelistir.com

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

10 Yorum

  1. blank
    gaspar - -

    aptal yerine konacağımızı bilsek de iyi şeyler bulmaya çalışmak,çok zor , ama iyi bir yazı
    devamını bekliyoruz…

  2. blank
    aslı ece - -

    kimin sizin hakkınızda ne düşündüğü neden bu kadar önemli? işte bu yüzden kaybediyoruz…bundan önceki yazılarımı sitede ”sizden gelenler” kısmında bulabilirsiniz…teşekkürler;)

  3. blank
    ahmet aşkın küçükkaya - -

    Kim bizim için ne düşünüyor tümseğini, “Aslında hiç kimse size karşı değildir… sadece kendilerinden yanadırlar” alıntı sözüyle aştığımı söylemek istiyorum.

    Yazıyı beğendim… Benim bakış açımla aynı paralelellikte yazılmış.

    Teşekkür ederim.

  4. blank
    SEFA ÖZDAMAR - -

    benim fikrimle örtüşüyo.katılıyorum.

  5. blank
    dilay - -

    gerçekten de birilerinin bizim hakkımızda düşündüklerini önemsiyoruz. en büyük hata bu bence :/

  6. blank
    Muhammet YILDIZ - -

    aslı hanım kaleminize ve yüreğinize sağlık.yaşam ve iş hayatında en önemli olan bir konuyu gündeme taşımışsınız.kısacası “insanın özü ne ise, gözü de onu görür”. ön yargılardan uzak, bardağın dolu tarafını görebilmek ümidiyle…

  7. blank
    esra - -

    Çok güzel bir durum hep iyiyi görmek ama zor bence.Ben çok çabuk untrum herşeyi insanların yaptıkları kötlkleri ama örn işyerinde bazı inssanlar senı paradan dolayı kucuk göruyrlar yada baska bır durumdan dolayı.Bende bu insanlara selm vermiyorum iş geregi muhattap oluyrum.Şimdi böyle düşünklerini bile bile selam mı verecgm?Beni bişe yerıne koypta dinlemiyr.sözümü kesiyr,ben yokmusum gıbı davranıyr flan .Nasıl olacak yanı bu insanda iyiyi görmek?

  8. blank
    sevgi - -

    emeğinize sağlık çok güzel doğrusuda budur ama kötülük yapanın yanına kar kal ıyoor…..mu acaba?

  9. blank
    berkant - -

    Süper bir yazı gerçekten.
    Teşekkürler kendinigelistir.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.