Anasayfa / Bunları Biliyor musunuz? / Almanya çalışma vizesi nasıl alınır?

Almanya çalışma vizesi nasıl alınır?

Yetişmiş eleman açığı olan Almanya, alanında uzman kişilerin Almanya’ya çalışmak için gelmelerinin şartlarını kolaylaştırdı. Yüksek okul ve üniversite mezunu Türk vatandaşlarına da Almanya’da çalışma şansı doğdu. Bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmış kişiler ve özellikle mühendislik mesleğinde kendini yetiştirmiş nitelikli personele ihtiyaç duyuluyor. Bunun haricinde Almanya’da yetişmiş genç insan nüfusuna ihtiyaç var bu sebeple işverenler tarafından davet edilen kişiler ve iş aramak isteyenlerin iş bulma şansı yükselmiş durumda.

Almanya’da çalışmak amacıyla gelmek isteyenlerin, Almanya’ya giriş yapmadan önce işini ayarlaması gerekiyor. Almanya’daki şirketlere iş başvurusu yapmak veya çalışma şartları konusunda Federal İstihdam Dairesinin ve özel iş bulma kuruluşlarının web adreslerinden iş başvurusu yapabilirsiniz. Ayrıca bireysel olarak da araştırma yapıp arkadaş veya akrabalarınız yardımıyla iş bulma şansınızı arttırabilirsiniz.

Bilişim teknolojisi ve mühendislik alanlarında Almanya’ya çalışmak amacıyla gelecek olan kişilerde Almanca bilme şartı aranmıyor ama bilişim veya mühendislik alanlarındaki niteliklerini kanıtlamaları gerekmektedir. Bunu yüksek okul veya üniversite diplomalarını Almanya’da tanınması gerekmektedir.

Almanya dışından alınan yüksek okul ve üniversite diplomalarının tanınmasını kolaylaştırdı. Üniversite diplomalarının tanınması Almanya eyaletlerinde farklılık göstermektedir. Genellikle diplomaların Almanya üniversitelerinde verilen derslerle karşılaştırılarak belirleniyor.

Doktorlar diplomalarını tanıtıp ilgili sağlık dairesinden özel izin alarak Almanya’da çalışma izni vizesi alabilirler. Aşçılar da Almanya’da aranan nitelikli iş grupları arasında yer almaktadır ancak Almanya’daki Türk nüfusunun çokluğundan dolayı iş bulma şansları daha düşük olmaktadır. Diploması tanınsa veya bir iş yerinde çalışmak için anlaşmış olsa bile Almanya’da çalışabilmek için Alman Federal İstihdam Bürosundan onay alınması gerekmektedir.

Almanya’da çalışmak için Federal İstihdam Bürosundan onay alması gerekmeyenler;

+ Üst düzey yöneticiler
+ Yüksek nitelikli personel
+ Bilimsel araştırma yapmak veya Üniversitede eğitim vermek için gelenler

Almanya’ya yerleşme izni alabilmeleri için yıllık brüt kazançlarının en az 63.600 Euro olması yeterli oluyor.

Sanatçı, sporcu, manken gibi meslek gruplarında çalışanlar kısa bir süre için çalışmaya geldikleri için özel şartlara tabi olmaktadır.

degisim-yonetimi

Almanya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya’ya çalışmak için gelecek olan Türk vatandaşlarının Almanya’ya giriş yapabilmeleri için çalışma vizesi almaları gerekmektedir. Almanya’nın Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerine çalışma vizesi başvurusunda bulunmak için schengen vizesi başvurusu için gerekli olan evrakları hazırlaması gerekmektedir. Gerekli olan evrakların neler olduğunu öğrenmek için 0212 227 00 51’i arayabilir veya Sinanpaşa Mah. Köyiçi Meydan Sokak Şelale Apt. Kat:1 3/9 Beşiktaş/İstanbul’daki ofisimizi ziyaret edebilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Hazırlamanız gereken en önemli evrak, işveren onay belgesidir. Bu belgenin içeriğinde Almanya’da çalışacağınız iş kolu, çalışma şartları ve işin tanımı olmalıdır. Bu belge Yabancılar Dairesi’ne gönderilerek çalışma bakanlığın onayına sunuluyor.

Almanya’da çalışabilmeniz için sizin başvurduğunuz pozisyonda çalışabilecek kalifiye bir elemanın olup olmadığı ilk önce Almanya veya Avrupa birliği vatandaşları arasında araştırılır. Almanya’da sizin başvuru yaptığınız konumda çalışmak için sizin nitelikleriniz de olan bir başvuru sahibi olmaması durumunda da Almanya’da çalışmanıza izin verilecektir. Bu süreç uzun ve zahmetli gibi görünse de bu araştırmalar sırasında sizi koruyacak olan durumlarda değerlendirmeye alınır. Sizin ucuz iş gücü olarak tercih edilmenizi istemedikleri için işin detayları titizlikle incelenir. Almanya’daki hayat standartlarının altında bir maaş veya uzun çalışma saatlerinin beklenip beklenmediğini kontrol ediyorlar. Böylelikle köle işçi durumuna düşmemenizi ve daha iyi bir yaşam için geldiğiniz ülkede sorunlarla karşılaşmamanızı sağlıyorlar.

Yaklaşık üç ay süren incelemelerin ardından tüm şartlar uygun bulunursa çalışma vizesi alabilirsiniz. Almanya’ya giriş yaptıktan sonra oturma izni için Yabancılar Dairesi’ne başvuru yapılması gerekmektedir. Yabancılar Dairesi’nin ikamet edilecek evi, iş sözleşmesi çerçevesinde ödenecek olan paranın kişinin kendi evliyse eşi ve çocuklarının yaşam masraflarını karşılayıp karşılayamayacağı incelemeye alıyor. Alınacak olan maaşın tüm giderleri karşılayıp devletten yardım almalarının gerekliliğinin olmaması gerekiyor. İlk başvuruda iş sözleşmesinin süresine göre en fazla 3 yıla kadar oturum izni alınabiliyor. Oturma izinlerinin üzerinde çalışma izni damgası vurulduğu için ayrıca çalışma izni başvurusunda bulunmak gerekmiyor. Alınan oturum ve çalışma izni belirli bir bölge ve meslek ve için olabiliyor.

Almanya’ya çalışmak için gelen kişilerle birlikte eşleri ve çocukları da ülkeye gelebiliyorlar. Çalışanların görevlerine göre, eşlerin ve çocuklarını yanlarında getirmeleri için aranan şartlar değişiklik gösteriyor. Üniversite mezunu olan kişilerin genellikle daha yüksek maaşla işe girdikleri için eşlerini ve çocuklarını yanlarında getirmeleri diğer meslek gruplarındaki kişilere kıyasla daha kolay. Ailesini yanında getiremeyen işçi veya aşçılık gibi meslek gruplarında çalışacak olan kişiler ülkeye tek başına giriş yapıp daha sonra da eşini ve çocuklarını yanına almak için başvuru yapabilir. Almanya’da çalışmak için gelecek olan nitelikli personel, yöneticiler ve bilim insanlarının eşleri oturma izninin yanı sıra belirli süreli çalışma izni de alınabiliyor.

Kaynak : Milliyet Kariyer

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.