Anasayfa / Bunları Biliyor musunuz? / Uzağa bakarken yanındaki fırsatı kaçırma!

Uzağa bakarken yanındaki fırsatı kaçırma!

Üniversite eğitimi almak isteyen gençler artık tıp, hukuk gibi toplum tarafından genel kabul gören mesleklerden çok bilgisayar ve internetin hakim olduğu ‘geleceğin meslekleri’ne yöneliyor. Ancak yaşlanan toplumda iş garantisini yakalamak için çok uzağa bakmaya gerek yok. Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) giren ve başarılı sayılan 2 milyon 19 bin 392 genci şimdi de tercih stresi sardı. “Meslek mi yoksa üniversite mi seçmeliyim? Hangi mesleği tercih edersem işsiz kalmam? Gelecekte hangi mesleklerin yıldızı parlayacak?” sorularıyla boğuşan öğrenciler kariyerleri uğruna en doğru kararı vermek için ter döküyor. Bu sıkıntılı zamanda gençlere ‘geleceği olan, iş bulma olasılığı fazla’ meslekleri seçmelerini tavsiye eden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan eğitim, havacılık, nanoteknoloji, sağlık, iktisadi ve idari bilimler alanında gözde olacak meslekleri sıraladı. Özcan’a göre mekatronik gibi farklı disiplinleri buluşturan yüksek mühendislik eğitiminin yanı sıra okul öncesi ve özel eğitim öğretmenliği, hemşirelik, fizyoterapist ve yaşlı bakımıyla ilgili mesleki eğitimler de iş garantisi sunuyor. Ayrıca havacılık sektörüyle ilgili mesleklerin de gözde olduğunu ifade eden Özcan, “Çünkü pilot açığımız var. Türkiye’de 600 yabancı pilotun çalıştığı söyleniyor. Bizim gençlerimiz de o alana yönelebilir. Hostesimiz de yok, bakım, onarım, servis işleriyle uğraşacak elemanlarımız da” diyor.

İki bin 700 kişi aranıyor

YÖK Başkanı’nın açıklamasından hareketle son altı ayda sitelerinde yayınlanan ilanları tarayan Secretcv.com yetkilileri, Özcan’ın belirttiği mesleklerde 880 iş ilanıyla iki bin 700’e yakın çalışan arandığını tespit etmiş. ‘Gözde meslek’ listesine eklenebilecek birkaç mesleğin daha olduğunu söyleyen Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Sosyal medya uzmanlığı, portföy yöneticiliği, internet emlakçılığı, AB uzmanlığı, enformatik, ergonomi mühendisliği, sermaye piyasası uzmanlığı, görsel iletişim tasarımı ve internet gazeteciliği bunlardan yalnızca birkaçı” diyor. Pazarlama uzmanlığı, sağlık bölümleri, yazılım mühendisliği, sistem analisti, finans yöneticisi, reklam müdürü, gıda mühendisliği ve psikoloji gibi bölümlerin de yükselişini sürdüreceğini öngören Tütüncü, satış pozisyonlarının ise hiçbir zaman popülerliğini kaybetmeyeceği kanaatinde.

Gençler internet ve iletişimi önemsiyor

Tütüncü’ye göre sosyal medya danışmanlığı ve eitibar yöneticiliğinin de yıldızı gittikçe parlıyor. “İletişim çağında yaşıyoruz, geleceğin mesleklerinin de iletişim ve internetle bağlantılı meslekler olmasının şaşırtıcı olmaması gerekiyor” diyor Tütüncü ve ekliyor: “Artık her şeyin tanıtıma ve reklama ihtiyacı var. Marka yöneticiliğinin de bu açıdan önem kazanan diğer gözde meslekler arasında yer alacağını söyleyebiliriz. Marka yönetiminin hiç azımsanmayacak önemdeki bir parçası da markaların sanal mecralardaki yönetimi olacak.”

Sanal alem işbaşında

Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka ise teknolojideki gelişmelerle bağlantılı olarak gençlerin son bir yılda IT ve finans sektöründe denetim veya vergi bölümlerini ya da bankalarda yönetici adayı (Management Trainee) pozisyonlarını daha çok tercih ettiklerini söylüyor. “Son dönemde iş arama görsel basından çok sanal mecralara taşındı. İş portalları ve sosyal medya alternatif arama kanalları oldu. İlanlarda ise pozisyonlar daha kırılımlı hale geldi” diyen Yaka, iş arayanların sosyal medyayı profesyonel networking yaparak iş arama aracı olarak daha fazla kullanmaya başladığını belirtiyor.

iş görüşmesi

En popüler bilişim

Ebru Çapa – Monster Gelişen Pazarlar Başkan Yardımcısı

2011 yılında yeni mezun olmuş adaylar baz alındığında en çok başvurulan meslek gruplarının satış, iş geliştirme, mühendislik, muhasebe, denetleme, pazarlama ve insan kaynakları olduğunu görüyoruz. Son altı ayda Monster’da yer alan en popüler iş ilanları ve meslek gruplarıysa şöyle sıralanıyor:

* Bilişim teknolojileri/yazılım geliştirme
* Danışmanlık/yönetim danışmanlığı
* Finans/banka/muhasebe/denetim
* İdari işler/büro/sekreterya
* Mühendislik
* Müşteri hizmetleri/çağrı merkezleri
* Pazarlama/ürün yönetimi/halkla ilişkiler
* Sağlık/tıp
* Satış/iş geliştirme
* Yönetim/stratejik planlama

Fizyoterapist ve diyetisyenler işsiz kalmıyor

Hızla gelişen teknolojinin iş hayatını büyük ölçüde etkisi altına alması, geleceğin mesleği dendiğinde hep bilgi iş aramateknolojileriyle ilgili alanları akıllara getiriyor. Aileler ve çocuklar gelecekte kimlerin işsiz kalmayacağına kafa yorarken bilgisayar, mühendislikle ilgili fanteziler kuruyor. Oysa günlük yaşamı yakalayan fikirler her dönemde sahiplerini en hızlı zengin eden girişimler olmuştur. Uzmanlara göre meslek seçerken çok fantastik davranmak yarar getirebilir ancak bugünün yaşam koşullarını da göz ardı etmemekte fayda var. Türkiye bir yandan yeni doğumlarla gençleşirken bir yandan da ciddi oranda bir nüfus yaşlanıyor. Kadınlar iş hayatında giderek daha çok rol aldıkça bu yaşlıların da bebeklerin de profesyonel bakıma ihtiyaçları artıyor. Şu anda eğitimsiz çalışanlara bin 500 TL aylık ücretle bebeğini ve ebeveynini teslim eden aileler var. Gelecekte ise bu hizmet alanı daha eğitimli personel ihtiyacına doğru kayacak. Bu nedenle çocuk gelişimi ve yaşlı bakımı gibi meslekler gerçek anlamda iş garantili olarak görülüyor. Aileler özellikle yaşlı hastalar için fizyoterapist lisansı olan profesyonelleri tercih edecek. Bu kişiler kendi şirketlerini bile kurabiliyorlar. Bir diğer alan da diyetisyenlik. Diyetisyenlik eğitimi alanlar, Anadolu üniversitelerinden bile mezun olsalar anında bulundukları şehirdeki özel hastanelerde iş buluyorlar. Üstelik büyük şehirlere göç etmeleri de gerekmiyor.

Yazan : Elif AKIN / elif.akin@sabah.com.tr

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.