Belirsizliği yönetmek üzerine atılan ilk adım özümüze inmek, kendimizi anlamaktan geçmektedir. İçinden geçtiğimiz yeni gerçekliğimizde çok daha öne çıkan, belirsizlikle baş edebilme, belirsizliği yönetme ve hatta liderlik kalitemizi belirsizlikte daha da öne çıkarma meselesi tarih boyunca insanlığın en önemli becerilerinden biri olmuştur.
Bu yazımızda dışarıda yaşadığımız belirsizliğin aslında içerimizde yaşadıklarımızın bir yansıması olduğundan hareketle, nerelere bakmamız ve neleri değiştirmemiz gerektiğine dair bir yol haritası sunmaya çalışacağım.
Başkalarında kendimize ait olmayan hiçbir şeyi göremeyiz. / C.G.Jung
Yol haritasının en başında Freud’un çağdaşı, ünlü psikolog Carl Gustav Jung’un yukarıdaki bu çok önemli tesbiti var. Buna göre dışarımızdaki dünya içimizin yansıması. İçeride olmayan bir şeyin dışarıya yansıması mümkün değildir diyor. Hatta devamında da “Dışarıya bakan kör olur, içine bakan aydınlanır” diyor. Dışımızdaki belirsizliği yönetmek için, içimizdeki belirsizliği yönetmemiz bu yolculuğun temeli.
Belirsizliği Yönetmek ve Ayna Çalışması
Belirsizliği yönetmek için ayna çalışmasını anlamak gerekiyor. Aile üyelerimiz, arkadaşlarımız, İş yaşamımız ve Toplumda her gün temas ettiğimiz insanlarla ilgili olumlu ve olumsuz fikirlerimiz ve yargılarımızı anlamamız çok kritik. Bu fikir ve yargılar özünde tamamen kendimizle alakalı. Yukarıdaki gruptaki insanların hangi davranışlarından niye rahatsız olduğumuzu anlamamız gerekiyor. Çünkü bu anlayış bizi temelde yaşam potansiyelimizi gerçekleştirmemizin önündeki en büyük korkuya getiriyor. Korkularımızla yüzleşip onları sürekli sevgiye dönüştürmek en temel çalışmamız olmalı.
Bu dönüştürme ile beraber kolkola girecek ikinci unsursa geçmişte yaşadığımız olaylardaki insanları en önemlisi de o olay içindeki kendimizi affedebilmek. Affedebildiğimiz müddetçe gerçek potansiyelimize yaklaşacağız.
Belirsizlik bizi neye zorluyor?
Belirsizlik bizi bazı kavramlara doğru yönlendirir. “Bağımlılıklarımız” bu durumda ayrıca önemlidir. Çünkü belirsizlik bizi kim’siz ve ne’siz olmaya zorluyor? Bu yaşamda Gerçek Özgürlük en fazla şeye sahip olmaktan değil, en az şeye ihtiyaç duymaktan geçtiğine göre, korkularımızı sürekli tetikleyen bağımlılıklarımızı iyi anlamamız lazım. Bağımlılıklar kimimiz için kimliklerimiz, bir başkası için materyal unsurlar, güç, ilişkiler, para veya başka insanlar olabilir. Bağımlılıklarımızdan arınabildiğimiz ölçüde an’da kalmak belirsizlikten rahatsız olmamak mümkün hale geliyor.
Yolculuğun devamında ise bizi an’ın dışına çıkaran temel inançlarımızı sorgulamak ve dönüştürmek var.
Söylemesi kolay, uygulaması ve hayata geçirmesi daha da kolay. Zor olan ne derseniz “eski alışkanlıklarınızdan kurtulmaya ne kadar hazır olduğunuz”.
Bildiklerinizi unutmaya hazırsanız, unuttuklarınızı hatırlamaya başlayabilirsiniz.
Yazan : Kemal İslamoğlu, Şapka Danışmanlık