Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Beyin Gücü
  3. Beyin yorgunluğu işinizden edebilir

Beyin yorgunluğu işinizden edebilir

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
157 1

Beyninizden ışık hızıyla düşünceler geçiyor ama siz hiç birine konsantre olamıyorsanız dikkat! Beyindeki ağırlık hissi beyin yorgunluğunun en önemli habercisi. Performansta düşüse neden olan beyin yorgunluğu işinizi bile kaybetmenize neden olabilir. Yoğun iş temposunda çalışanlardaki unutkanlık, dikkat, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme kişiyi işinden edebiliyor.

Beynim dolu, hiç bir şey düşünemiyorum. Ağır stres altındayım, yaşadığım olayların etkisinden kurtulamıyorum. Son zamanlarda başarı grafiğim çok düştü, hatalı kararlar alıyorum, işlerimi takip ve kontrol edemiyorum diyorsanız beyin yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz… Beyin yorgunluğu olarak adlandırılan bu belirtiler hakkında Reem Nöroloji Merkezi’nden Dr. Mehmet Yavuz, açıklamalarda bulundu:

Belirtileri neler?

Beyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, dikkat eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir. Beyin yorgunluğunda beyinin kayıtlama merkezi Alzheimer hastalığındaki gibi bozulmamıştır ancak yeni bellek kaydında gecikme ve zorlanma vardır.

Analiz aşaması nasıl yapılıyor?

Beyin elektrosu (EEG), beyin yorgunluğu vakalarında mutlaka uygulanması gereken bir tetkiktir. Sağlıklı beyinde gördüğümüz alfa ve beta dalgalarının istatistiksel verileri çok önemli bilgiler verir. Beyin yorgunluğunda beta dalgalarında yoğunlaşma izleriz. Buna mukabil alfa dalgaları ne kadar yoğunsa o kadar sağlıklı bir tablo ile karşı karşıyayız demektir. Genelde her iki hemisferdeki beyin dalgalarının istatistik” verileri aynı sonuçları gösterir. Sonuçlarda farklıklar gözlemleniyorsa dikkate alınmalıdır. Çünkü beyinin her iki hemisferi arasında görülen bu farklılıklar ilerde gelişecek olan Alzheimer hastalığının habercisi olabilir.

Hangi mesleklerde daha sık yaşanır?

Ekonomik verilerle uğraşan kişilerde, yoğun iş temposuna maruz kalan yöneticilerde, elemanlarda, öğrencilerde ve buna benzer birçok meslek grubunda yaşanabilir.

Yoğun iş temposuyla çalışan kişilerde değişiklikler neler?

Ekonomik verilerle uğraşan birçok kişide bireyin verimliliği düşer. Yeni fikirler üretmede güçlükler yaşar. Sorunlara pratik çözümler getirmez. Analitik ve çözümleyici düşüncelerde olumsuz etkilenmeler yaşayabilir. Bu kişiler beyin yorgunluğu sebebiyle yatırım ve bütçe planlamalarında da hatalar yapabilirler. Aynı şekilde her zaman başarılı bir grafik çizen bir yöneticide de beyin yorgunluğu varsa performans düzeyi hızla düşmeye başlar. Kişi kendisindeki değişiklikleri fark eder fakat çoğu zaman adlandıramaz.

Ne yapılabilir?

Stres faktörlerinin yok edilmesi:
Kişi kronik stres oluşturan durumlardan uzaklaştırılmalıdır.
Sağlıksız çalışma ortamlarından uzak durulmalıdır. Çalışanların fiziksel sağlığı kadar ruh sağlıkları da düşünülmelidir.

beyin yorgunluğu

Havasız mekanlarda insanların çalıştırılmasına engel olunmalıdır.
Günlük düzenli spor aktiviteleri yapılmalıdır. İş aktiveleri arasında ya da sonrasına herhangi bir müzik aleti ile uğraşmak beyini dinlendirir.
Yoğun iş aktiviteleri arasında tatil ve dinlenmeye zaman ayrılmalıdır.
Sınavlara hazırlanan öğrenciler ise düzenli aralar vermeli ve aralarda spor, müzik gibi aktiviteler yapmalıdırlar.

Tedavide hangi yöntem kullanılıyor?

TMS tedavisinin beyin yorgunluğunu düzelttiği, bilimsel araştırmalarla nerdeyse kesinlik kazanmıştır. TMS, nöronlarda aynı bir ses ekosu gibi baştan sona doğru manyetik titreşimler yayarak sinir hücresinin daha fonksiyonel olmasını sağlar. Manyetik titreşimler sinir hücresindeki birçok metabolik aktiviteyi düzene sokar. Nöron sağlıklı bir şekilde görev icra etmeye başlar. TMS sadece depresyon, panik atak gibi ruhsal rahatsızlıklar ve Alzheimer, felç gibi organik rahatsızlarda değil aynı zamanda beyin yorgunluğu ve durgunluğu içinde başarıyla kullanılmaktadır. Tedavi sonucunda kişinin olaylara bakış perspektifi netleşir. Doğru ve mantıklı kararlar alır. Eğer varsa uyku problemleri düzelir. TMS aynı zamanda psikolojik rahatsızlıkları da ortadan kaldırır.

Nedenleri neler?
– Uzun süreli stres yaşanması,
– Yoğun çalışma temposu,
– Metropol şehirlerde sıkça karşılaşılan havasız, küçük ve dar ofisler,
– Elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaları,
-Cep telefonu sinyalleri, TV ve Radyo dalgaları, telsiz dalgaları, yüksek gerilim hatları, baz istasyonları gibi elektromanyetik kirlilik,
– Alkol alışkanlığı, uykusuzluk, depresyon ve anksiyete sorunları,
– Hastalık sebebiyle kullanılan bazı ilaçlar,(kanser, epilepsi ve depresyon ilaçları gibi)
– Vitamin eksikliği
 
 
Kaynak : Güneş Gazetesi

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar