Teknolojideki gelişmeler, yaşamın her alanında olduğu gibi eğitimde bu gelişmelere uyumlanmayı gerektirmektedir. İzmir Demokrasi Üniversitesi öğretim üyesi ve Deneyimsel Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlke Evin Gencel ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim elemanı ve Nara Eğitim Teknolojisi Şirketinin kurucusu Dr. Zafer Karadayı, öğretmen adaylarını deneyimsel öğrenme kuramı ile sanal gerçeklik (VR) teknolojisini bir araya getiren yenilikçi bir eğitim modeliyle buluşturdu.
Bu çalışmanın temelleri, Prof. Dr. İlke Evin Gencel’in koordinatörlüğünde ve Dr. Zafer Karadayı’nın Nara ile araştırma ekibinde yer aldığı, İspanya, Yunanistan ve Polonya ortaklığıyla gerçekleştirilen uluslararası bir projede atıldı (2018-1-TR01-KA203-058805). Prof. Dr. İlke Evin Gencel ve Dr. Zafer Karadayı’nın çalışmasında öğretmen adayları VR destekli uygulamalara katılarak Kolb’un deneyimsel öğrenme döngüsünü (somut deneyim, yansıtıcı gözlem, soyut kavramsallaştırma ve aktif uygulama) birebir deneyimledi. Katılımcılar, bu uygulamayla etkili ve kalıcı şekilde öğrendiklerini, Vr destekli deneyimsel öğrenmenin kapsayıcı eğitim açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
İş Dünyasında VR Teknolojisi ve Deneyimsel Öğrenmenin Yükselişi
Peki, bu model yalnızca eğitim dünyası için mi önemli? Cevap hayır!
Prof. Dr. İlke Evin Gencel deneyimsel öğrenmenin teorisyenleri dünyaca ünlü David Kolb ve Alice Kolb ile birlikte çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar Prof. Dr. İlke Evin Gencel’i Türkiye’de deneyimsel öğrenme alanında öncü bilim insanı haline getirmiştir. Bu çalışmalar, yine alanında öncü Nara’nın ve Dr. Zafer Karadayı’nın teknoloji yetkinliği ile birleşerek deneyimsel öğrenme ve sanal gerçeklik entegrasyonunu sağlamış ve bu yaklaşım iş dünyasında büyük bir dönüşüm aracı haline gelmiştir.
Çünkü bu uygulamalarla sağlıktan üretime, finanstan lojistiğe pek çok sektör çalışanı, sanal ortamda gerçekçi senaryolarla müşteriyle etkileşime girdikleri ortamlarda doğrudan deneyim kazanabilir. Üstelik bu deneyim risk de içermemektedir. Sanal ortamdaki deneyim sürecinde yapılan hatalar öğrenme fırsatıdır. Bireysel öğrenme stillerine göre özelleştirilen VR senaryoları, her çalışanın potansiyelini en üst seviyeye taşımaya yardımcı olmaktadır.
Markalar İçin Etkileşim Odaklı Stratejiler
Artık tüketiciler, sadece bilgi almak değil deneyim yaşamak, markayla etkileşim kurmak ve sürecin bir parçası olmak istiyor. Özellikle sanal gerçeklik destekli deneyimler, markaların hedef kitleleriyle bağ kurmasına yardımcı olabilir. Otomotiv sektöründe, potansiyel müşteriler VR ile test sürüşü yaparak araçları gerçeğe yakın şekilde deneyimleyebilir. Turizm ve konaklama gibi sektörlerde potansiyel müşterilere otel odalarını, tatil rotalarını VR ile gezme fırsatlarıyla Hizmet Ön izleme Deneyimleri yaşatmak mümkün.
Şirket İçi İşbirliği ve Yenilikçi Çalışma Kültürü
Deneyimsel öğrenme yalnızca bireysel değil organizasyonel öğrenme ve takım çalışmasını güçlendirmek için de güçlü bir araçtır. Farklı lokasyonlardaki ekipler, VR ortamında aynı masa etrafında oturuyormuş gibi proje üzerinde çalışabilir, Ürün geliştirme süreçlerinde mühendisler ve tasarımcılar, prototipleri VR ortamında test edebilir, böylece zaman ve maliyet tasarrufu sağlanabilir,VR destekli simülasyonlarla yöneticiler, farklı senaryoları deneyimleyerek kararlarını daha bilinçli verebilir.
Sonuç: Geleceğin İş Dünyasında Deneyimin Gücü
Prof. Dr. İlke Evin Gencel ve Zafer Karadayı’nın çalışmaları, sanal gerçeklik ve deneyimsel öğrenmenin yalnızca eğitim alanında değil, iş dünyasında da büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Özel sektör için bu teknolojileri benimsemek, sadece inovatif olmak değil daha etkili eğitim süreçleri, daha güçlü marka bağları ve daha verimli iş süreçleri anlamına geliyor. Günümüzde rekabet avantajı kazanmak isteyen şirketler, pasif öğrenme ve geleneksel pazarlama yöntemlerinden uzaklaşarak, deneyim odaklı yeni nesil stratejilere yönelmelidir.
İş dünyasında yeni kural: Anlatan değil, deneyim kazandıran lider olur! 🚀
Kaynak : Karadayı, Z. & Gencel-Evin, İ. (2024). A case study on the implementation of experiential learning integrated with virtual reality technology in teacher education. International Journal of Educational Studies and Policy, 5(1), 20-37. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.11122954