Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Başarı Yazıları
  3. Denge: Girişimcilik mi? İşkoliklik mi?

Denge: Girişimcilik mi? İşkoliklik mi?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
11 3

İşkolik, işinin ötesinde hiçbir kimliğe sahip olmayan kişidir. Hayat, yaptığınız işten çok daha fazlasıdır. Büyütüp geliştirdiğiniz ilişkilerdir hayat. Camianızda yarattığınız sosyal etkidir. Deneyimlediğiniz gelişme ve öğrenmedir. Tutkulu bir yaşam sürmektir. Kendi doğamızdan, genlerimizden dolayı yaratıcıyızdır. Pratik zekâ, yaratıcılığa denktir. Zekâ kendini pek çok şekildegösterir. Bu da yeni bir soru doğurur: Sizin işkolik tanımınıza hangisi daha çok uyar? Tutkulu yaşayan biri mi, yoksa korku ve yalnızlık içinde yaşayan biri mi?

Benim tanık olduğum Gerçek Girişimci değerlerine, tutkularına ve yaptığı işe tümüyle uyum sağlamış kişidir. Bu noktada, girişimci sadece bir varlıktır. İş, görev, tutku, amaç, değerler, ilgiler, vs. hepsi bireyin kim olduğunun bir parçasıdır.

girişimcilik

Dışarıdan bakınca, bir işkolikle bu girişimci arasında bir farklılığın rahatça gözlenebileceğini sanmıyorum. Ama kişinin kendisi bunu bilir. İçinde bir yerlerde bunun yanıtı vardır. Birey tipik şekilde bu gerçeği kabul etmeyi reddeder ve tecrübeyle sabit davranışını sürdürmeyi kendince bir mantığa oturtur. Tecrübeyle sabit olan rahattır. Gerçeği kabul etmek değişimi gerektirir ve değişim rahatsızlık verir.

Pek çok insan, dış çevrelerinde olan değişimi memnuniyetle kabul eder ve kendilerinin değişiklik yapabilmeye muktedir ve buna açık olduğunu düşünür. Maalesef insanın kendi iç dünyasıyla ilişkilerinin çoğu bir korkuya dayanır; iç dünyamızı didiklemeye başladığımızda solucan dolu bir kutunun kapağı açılır. İçten içe bunu bilen bilinçaltımız hemen tecrübeyle sabit olana döner. Değişmek zor iştir.

Neyse ki pek çok girişimcinin etraflarında olup biteni görebilme becerisi vardır. Bu beceri, girişimcileri öngörülü gayretkeşler kılar. Yine de bu durum, girişimcileri işlerine saplanıp kalmaktan ve dengeli hayat düzeninden uzaklaşmaktan alıkoymaz.

İyi dengelenmiş bir hayat, bir işe harcadığınız sıkı çalışmadan daha güçlüdür. İyi dengelenmiş bir hayat beyni, ruhu, duyguları ve bedeni besler. İlişkilere, eğlenmeye ve dinlenmeye yer açarak daha güçlü bir yoğunlaşma, daha büyük bir yaratıcılık (problem çözme ve karar verme için bu çok faydalı bir şeydir), daha güçlü bir özgüven ve zihinsel/duygusal/fiziksel sağlık deneyimlerini yaşarsınız. Bunu bilince, seçim yapmak kolaylaşır.

Eğer iyi dengelenmiş bir hayata geçmek, aynı miktar işi 80 saatlik didinme yerine 60 saatte üretmenizi sağlayacaksa, hangisini seçerdiniz?

işkoliklik

Girişimcilerin zorluk çektiği bir diğer konu, ne zaman “hayır,” ne zaman “yeter” deneceğini öğrenmektir. Bir girişimci daima yeni bir kazanım, yeni bir deneyim, yeni bir zirve ve yeni zorluğun peşinde tüm enerjisini tüketiyor olabilir. Bu da sizi tam korktuğunuz şeye yönlendirecektir. Bunun yerine, iyi dengelenmiş bir hayat edinmek için bu enerjiyi bölüştürün. İlişki ve kişisel gelişim alanlarında başarı kazanmak, çok daha zenginlik katabilir insana.

Hayatı tecrübe etmek son derece büyük bir zenginliktir; sadece bütün hayatı ihmal edecek kadar kapılmayın zenginliklere.

Kaynak : Amanda Moore (Çev: Tülin Er)

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

3 Yorum

  1. blank
    ayzıt - -

    İşkolik; işinde sadece ve sadece işiyle ilgilenen olarak ifade edilmeye çalışılmış sanırım. Kişinin camiasında sosyal etki bırakacağı en iyi yer iş ortamıdır. Çalışmadan, ezilmeden, üretmeden bırakılan sosyal etki bir işe yaramayacağı gibi çevredeki insanlara tepeden bakmaya neden olur. Çünkü sosyallik denen sözcüğün ana temasına ulaşmak sosyal hayatın içinde yaşanılan tecrübelerle gelişir. Hayat başka türlü nasıl deneyimlenip öğrenilebilir ki?
    Bu yazı sanki çocuklara atıf edilmiş gibi geldi bana!

    Neyse ki pek çok girişimcinin etraflarında olup biteni görebilme becerisi vardır. Denmiş ve devam edilmiş; Bu beceri, girişimcileri öngörülü gayretkeşler kılar. Yine de bu durum, girişimcileri işlerine saplanıp kalmaktan ve dengeli hayat düzeninden uzaklaşmaktan alıkoymaz.
    Neden alıkoysun ki? Dengeli yaşamak varken neden kendilerini dengesiz yaşama itsinler.
    Sermayesi ve becerisi en çokta cesareti olan kişi istiyorsa istediği işe girişebilir zaten. Sermayede yetmez, plan proğram destek ve en önemlisi istek olmalı. Dengeli hayat ile insan hayatın yaptığı işten çok daha fazla olduğunu anlar zaten. Dengesiz bir hayat süren insanın kafası normal çalışmaz ki, sıkıntılarla, mecburen tembelliklerle, girişimci olsun olmasın gelir yoksa hayatı anlamakta yokuşlardadır.

  2. blank
    İşletme Mühendisliği - -

    Gelen is firsatlarini duydurdugumuz gibi is fikirlerine KOSGEB kredisi verilen girisimcilik dersi de veriyoruz. Hayat bir denge :) . Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.