Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

savsaklama sözleri
  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. Dur Bakalım’dan Bakarız’a kadar En Çok Kullanılan Üç Savsaklama İfadesi

Dur Bakalım’dan Bakarız’a kadar En Çok Kullanılan Üç Savsaklama İfadesi

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
31 0

Bir konu üstünde çalışıyorsunuz ve çok heyecanlısınız. Şimdiye kadar kat ettiğiniz yolu veya planlarınızı üstünüze anlatmak için konuşmaya başladınız. İşte o anda karşınıza çıkar bu sözler. Geçiştirme sözleri, savsaklama sözleri, öteleme sözleri, konuyu değiştirmek için kullanılan sözcükler vs. Türkçemizde birçok adı olabilir ama hepsi aynı kapıya çıkar. Meslek hayatının başındakiler bu sözler karşısında heyecanlarını biraz yitirseler de umutlarını sürdürürler. Deneyimli çalışanlar ise bunun anlamını gayet iyi bilir: “Havada bulut, sen bu işi unut”. Şimdi bir işin savsaklanacağını gösteren sözlere geçelim:

1- “Bakarız”

Bakarız’ın bir numara olması boşuna değil. Her durumda, her zaman kullanılabilirsiniz ‘bakarız’ sözcüğünü. Bakarız hem erteler, hem de savsaklar.

Örnek:

– Müdürüm bu hafta şu benim yeni projeye bakar mıyız? Çok heyecanlıyım bu konuda.

– Bakarız.

– Ne zaman bakarız?

– Bakarız.

– Yani bakacak mıyız, bakmayacak mıyız?

– Bakıp bakmayacağımıza bakarız diyorum.

2- “Bu Konuyu Bir Düşünelim”

Bu söz öbeği, içerdiğinin tam tersi bir anlam taşır. Söyleyen kişi aslında bu konuyu bir daha düşünmeyelim demek istemektedir.

Örnek:

– Aslı Hanım diyorum ki bizim bölüme bir kişi daha alalım.

– Hele dur bakalım. Önce bu konuyu bir düşünelim.

– Ne zaman düşünürüz?

– Zamanını da bir düşünelim. Ondan sonra alıp almamayı düşünürüz.

3- “Sen Bunu Bir Araştır Bakalım”

‘Sen bunu bir araştır bakalım’ yaklaşımı, bir öneride bulunan kişiye yeni bir iş vererek, kişinin ödüllendirilmesine dayanır. Bir süre sonra, öneride bulunan kişinin başını kaşıyacak vakti kalmaz, daha az ve daha kısık sesle konuşmaya başlar.

Örnek:

– Bu modelin iş yapacağını düşünüyorum.

– Sen bunu bir araştır bakalım?

– Araştırdım zaten. Raporumu da gönderdim ya size.

– Öyle hop diye rapor gönderme, raporu herkes gönderir. Sen biraz daha araştır.

Bu ve benzer durumlarla karşılaştığınızda karşınızdaki kişiyi zorlamak bir işe yaramaz. Sizin ortadaki belirsizliği yok etmeye yönelik çabalarınız, savsaklama konusunda ustalaşmış kişiyi etkilemez. Bu kişiler, kimi zaman size yeni bir iş vererek, kimi zaman yapılacak işi belirsiz bir tarihe erteleyerek, sürekli olarak hamlelerinizi savuşturacak yöntemler bulur.

Savsaklamacı bir kişiyle karşılaştığınızda yapılabilecek en iyi şey, buradan umudunuzu kesip zamanınızı gerçekleşebilecek işlere ve bu işleri gerçekleştirebilecek kişilere harcamak olacaktır. Yoksa, bir zaman sonra, “Ne yapsam, ne etsem hiçbir şey değişmeyecek.” duygusuna yenilip, siz de işleri savsaklamaya başlayabilirsiniz.

Yazan : Burak Kaya | Off Course

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.