Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Site Tanıtımı
  3. Eski Zeka Oyunları da Yerini Teknolojiye Bıraktı

Eski Zeka Oyunları da Yerini Teknolojiye Bıraktı

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
332 0
zeka oyunlari

Bu başlıktan, “teknoloji karşıtıyız” sonucu çıkmasın. Aynı zamanda “nerede o eski günler” demek istemediğimizi de bilmelisiniz ? Hayır hayır, bu yazının konusu bambaşka! Endişe değil; umut veren birkaç paragraf okuyacağınızdan şüpheniz olmasın.

Eskiden, özellikle karşılıklı oynanan zeka oyunları daha bir popülerdi. Akıllı cihazların hayatımıza nüfus etmesiyle birlikte alışkanlıklarımız da değişti. En son ne zaman kağıt üzerinde amiral battı oynadınız bilemiyoruz ama tahmin ediyoruz ki hatırlayamadığınız bir tarihtedir. ? Merak etmeyin, bunda endişelenecek bir durum yok!

zeka oyunlari

ÇÜNKÜ

Cep telefonunuzla en son ne zaman oyun oynadığınızı sorsak, muhtemelen birkaç günden eskiye gitmenize gerek kalmaz. Zaten cep telefonlarındaki birçok oyun, yapay zeka ile mücadele gerektiren zeka oyunlarıdır.

DEMEK Kİ

Zamanla değişen alışkanlıklarımız, zeka oyunlarını terk etmemizi gerektirmemiş. Aksine daha fazla zeka oyunu tüketir olmuşuz. Tek değişen, kağıt yerine telefon-tablet veya pc kullanıyor olmamız ?

Prof. Tomoe Kanaya’nın bilimsel araştırmasına göre;

Yeni neslin IQ ortalamasının eski nesillere göre daha yüksek olmasının başlıca sebebi: uyaran fazlalığı. Yani, teknolojinin gelişmesiyle dış uyaranların artması.

GERİYE KALAN

Geriye kalan ise teknolojiyi olabildiğince bilinçli kullanabilmek. Hepsi bu! Bunu başarabildikten sonra akıllı cihazların birer öcü olmadığını ve yeni nesli yok etme amacı taşımadığını bir kez daha onaylayabiliriz.

Teknolojinin başlıca amacı hayatı kolaylaştırmaktır.

En iyi çözüm: Hem fiziksel oyun materyallerini, hem de teknolojik ürünleri bir arada kullanmak.

Örnek:

Ne Tür Oyunlar Oynamalı?

Tak kişilik, 2 kişilik, 3-4 kişilik oyunların her biri değerlendirilebilir. Kağıt üzerinde oynanan oyunlar, kutu oyunları, setler veya akıllı cihazlarla oynanan interaktif oyunlar. Bu konuda alternatifler çok. Birkaç örnek vermek gerekirse;

  • MentalUP Zeka Oyunları (İnteraktif)
  • Mangala, satranç, gobblet vb. (2 kişilik oyunlar)
  • Jenga, tabu, monopoly vb. (3-4 kişilik oyunlar)

Günlük Yarım Saat Zeka Oyunu Oynayarak Zihinsel Becerileri Geliştirmek Mümkün

Bildiğiniz gibi dikkat eksikliği, özellikle çocuklarda sıkça görülen öğrenme bozukluklarından biridir. Çok değil, günde yarım saat zeka oyunu oynatarak dikkat ve konsantrasyon yeteneğini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda bunu kendiniz için de düşünebilirsiniz.

Yine zeka oyunları ile görsel zeka gelişimi, sözel zeka gelişimi, mantık-muhakeme becerilerinin gelişimi mümkün.

Zeka oyunlarının bu tür özellikleri göz önünde bulundurulursa tıpkı eğitim almak gibi zeka oyunları oynamanın da birinci önceliği olan ihtiyaçlarımızdan biri olduğunu söyleyebiliriz. Yine tekrar ediyoruz: Özellikle de çocuklar için oyun oynamak önemli bir ihtiyaç.

Yardımcı Kaynak: https://www.mentalup.net/zeka-oyunlari

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar